Розумне поводження з побутовими відходами є свідомим вибором кожного!
26 чер, 2022 0 Коментарів 480 Переглядів

Розумне поводження з побутовими відходами є свідомим вибором кожного!

Поводження з побутовими відходами в Україні здійснюється відповідно до державних норм і стандартів. Ці правила закріплені у Законах України «Про житлово-комунальні послуги», «Про відходи» та «Про місцеве самоврядування в Україні». Механізм надання суб’єктами господарювання незалежно від форми їх власності послуг з поводження з побутовими відходами у містах, селищах і селах визначено Правилами наданням з поводження з побутовими відходами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2008 року №10 №1070 (зі змінами).

Поводження з відходами – це дії, спрямовані на запобігання утворенню відходів, їх збирання, перевезення, сортування, зберігання, оброблення, перероблення, утилізацію, видалення, захоронення, включаючи контроль за цими операціями та нагляд за місцями видалення.

Побутові відходи – це відходи, що утворилися в процесі життя і діяльності і накопичуються у житлових будинках, громадських, навчальних, лікувальних, торговельних та інших закладах, тобто це ті відходи, що утворюються як безпосередньо в домашніх господарствах так і в комунальній сфері в цілому.

Виконавчий комітет Болехівської міської громади заликає всіх жителів територіальної громади приділити особливу увагу поводженню з відходами. Можливості комунальних служб, які займаються збором, сортуванням та утилізацією відходів, значно зменшилися у порівнянні зі звичайним часом. Таким чином, зараз кожне домогосподарство зобов’язане долучитися до практики зменшення та мінімізації відходів!

Першим пріоритетом в системі управління відходами є запобігання їх утворенню. Це будь-які заходи, спрямовані на мінімізацію кількості відходів: не користуватися одноразовим посудом, замінити пластикові пакети на сумки багаторазового використання тощо. Зокрема, рекомендується зменшувати об’єми відходів у відрі або пакеті: ущільнювати, стискати та спресовувати його.

Другий пріоритет – підготовка до повторного використання: перевірка, чистка та ремонт речей, в результаті чого вони стають придатними до повторного використання без перероблення. Непотрібний одяг, взуття та побутову техніку можна віддати на благодійність. Список організацій, які займаються прийомом речей, які були у вжитку. В місті Болехові це можна зробити через територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Болехівської міської ради.

Третій пріоритет – це роздільне збирання побутових відходів. Громадянам необхідно роздільно збирати побутові відходи вдома та розділяти їх на різні компоненти. Це може бути: скло, папір, пластик, органічні відходи, побутовий металобрухт, текстиль, дерево, небезпечні відходи у складі побутових відходів.Головний принцип роздільного збору відходів: мити + стискати + стежити за маркуванням.

 Плівку, папір та склотару можна буде здати у пункти прийому вторинної сировини за адресою місто Болехів вул.Д. Галицького,169 ФОП Гошовський В.В.

З органічних відходів можна виробляти компост і отримувати екологічні добрива для поліпшення якості ґрунтів.

Опале листя та гілля не є твердими побутовими відходами, оскільки не є продуктом життєдіяльності людини і відноситься до сфери благоустрою. До твердих побутових відходів також не відносяться будівельні відходи, великогабаритна побутова техніка та меблі.Гілля. листя, ремонтні відходи, меблі та ін., власник відходів зобов’язаний звернутися до комунальних служб щодо надання транспортного засобу на вивезення відходів за окремою оплатою .

Розумне поводження з побутовими відходами є свідомим вибором кожного!


Головний спеціаліст, 

еколог відділу ЖКГБТЕБ                                                Уляна Юзьків

Оголошується конкурс з визначення виконавця послуг із вивезення побутових відходів на території

1. Найменування, місцезнаходження організатора конкурсу; Організатор конкурсу – виконавчий комітет Болехівської міської ради площа Івана Франка, 12, м. Болехів. 2. Підстава для проведення конкурсу (дата та номер рішення виконавчого комітету...

Оголошується конкурс з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів на території м.

1.Організатор конкурсу: Найменування: Болехівська міська рада, виконавчий комітет. Юридична адреса: 772092, площа Івана Франка, 12, м. Болехів, Івано-Франківської області. Тел. ( 03437) 3-4246; факс: (33437) 3-4252, mvk@bolekhiv-rada.gov.ua....

Що робити, якщо не вивозять побутові відходи, – роз’яснення Мінрегіону

Згідно із Законом України «Про відходи» послуга з поводження з побутовими відходами включає в себе вивезення, перероблення та захоронення побутових відходів, що надаються в населеному пункті згідно з правилами благоустрою території розробленими з...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація