Що робити, якщо не вивозять побутові відходи, – роз’яснення Мінрегіону
27 травень, 2020 0 Коментарів 699 Переглядів

Що робити, якщо не вивозять побутові відходи, – роз’яснення Мінрегіону

Згідно із Законом України «Про відходи» послуга з поводження з побутовими відходами включає в себе вивезення, перероблення та захоронення побутових відходів, що надаються в населеному пункті згідно з правилами благоустрою території розробленими з урахуванням схеми санітарного очищення цього населеного пункту.
Критерієм якості цієї послуги є дотримання графіка, вимог законодавства та правил надання послуг з поводження з побутовими відходами.
Послуга з поводження з побутовими відходами надається згідно з умовами договору, що укладається між споживачем та виконавцем послуг відповідно до типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів України, та з урахуванням особливостей, визначенихЗаконом України «Про житлово-комунальні послуги».
Про необхідність укладання договорів про надання послуг з поводження з побутовими відходами
Власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі джерел утворення побутових відходів повинні укладати договори з виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, здійснювати оплату послуг з поводження з побутовими відходами та забезпечувати роздільне збирання побутових відходів відповідно доЗакону України «Про відходи».
Нагадуємо, що відповідно до останніх законодавчих змін, споживачі житлово-комунальних послуг зобов’язані укласти договори з виконавцями послуг протягом п’яти місяців з дня завершення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19). Договори необхідно укласти щодо кожного виду комунальної послуги, в тому числі й послуги з поводження з побутовими відходами
Виконавця послуг з вивезення побутових відходів визначає орган місцевого самоврядування на конкурсних засадах у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України на підставі статті 35-1 цього Закону.
Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, управитель багатоквартирного будинку або інша уповноважена особа, яка укладає колективний договір про надання комунальних послуг, має право на вибір серед визначених у встановленому законодавством порядку виконавців послуг з поводження з побутовими відходами на підставі статті 25, якщо інше не визначено Законом України «Про житлово-комунальні послуги».
Виконавець послуг з вивезення побутових відходів зобов’язаний укласти договори про надання послуг з перероблення та захоронення побутових відходів із суб’єктами господарювання, що надають такі послуги відповідно до правил благоустрою території населеного пункту, розроблених з урахуванням схеми санітарного очищення.
Договори про надання послуг з поводження з побутовими відходами мають містити інформацію про укладені договори між виконавцем послуг з вивезення побутових відходів та суб’єктами господарювання, що надають послуги з перероблення та/або захоронення побутових відходів.
Поводження з побутовими відходами в Україні здійснюється відповідно до державних норм і стандартів. Про особливості поводження з побутовими відходами в Україні читайте у нашомуроз’ясненні на офіційному вебсайті Мінрегіону.
Що робити та куди звертатись, якщо не вивозять побутові відходи?
1. Якщо споживачі виявили переповнені контейнери з побутовим відходами біля своїх домівок, їм потрібно викликати виконавця послуг (його представника) для перевірки кількості та якості наданих послуг.
2. Споживачі житлово-комунальних послуг, в тому числі й послуг з поводження з побутовими відходами, мають право звернутися до суду за невиконання договору виконавцем послуги. Оскільки споживачі уклали договір про поводження з побутовими відходами, вони мають пряму угоду з виконавцем послуги з поводження з побутовими відходами.
Адже відповідно доЗакону України «Про житлово-комунальні послуги» виконавець комунальної послуги зобов’язаний:
  • забезпечувати своєчасність надання, безперервність і відповідну якість комунальних послуг згідно із законодавством та умовами договорів про їх надання;
  • розглядати у визначений законодавством строк претензії та скарги споживачів і проводити відповідні перерахунки розміру плати за комунальні послуги в разі їх ненадання, надання не в повному обсязі, несвоєчасно або неналежної якості;
  • вживати заходів до усунення порушень якості послуг у строки, встановлені законодавством.
Відповідно до статті 22Закону України «Про захист прав споживачів»позивачі у справах про захист своїх прав як споживачів звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях. Конституція України гарантує безоплатну правову допомогу, яка повністю або частково надається за рахунок коштів державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел, які не заборонені законодавством.

Зменшено плату за обслуговування мереж при відсутності споживання газу

Вчора на засіданні НКРЕКП схвалено проект рішення, який удосконалює механізм визначення плати за послуги розподілу природного газу для побутових споживачів, які є новими або які протягом минулого газового року не споживали природний газ. Так,...

До уваги споживачів природного газу!

Долинське відділення АТ «Івано-Франківськгаз» інформує, що Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) постановою від 07.10.2019 № 2080 затвердила зміни до Кодексу газорозподільних...

З 19 квітня 2020 року розширюється коло платників, які зобов’язані використовувати касові апарати

Законами України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та...

0 Коментарів

Авторизація