Увага! Нерест форелі!
02 гру, 2022 0 Коментарів 917 Переглядів

Увага! Нерест форелі!

Шановні рибалки,  нагадуємо про нерест у водоймах Карпатського регіону струмкової форелі. Якщо вам потрапила на гачок така рибина – обережно випустіть її назад у водойму. Адже від наших спільних дій залежить майбутнє популяцій цих рідкісних риб.

Цей аборигенний вид лососевих щороку нереститься в осінньо-зимовий період. У цей період риба стає більш вразливою і може зазнати негативного впливу людської діяльності, тому потребує особливої охорони.

           З 10 вересня розпочалася осінньо-зимова нерестова заборона на лов риби та інших водних біоресурсів. Її основна мета – забезпечити охорону та збереження у належному стані середовища існування, шляхів міграції і місць природного відтворення риби, яка нереститься в осінньо-зимовий період, зокрема, струмкової форелі.

Пструг струмковий (інша назва цього виду форелі) належить до холодноводних риб. Нерест у нього відбувається за температури води 1-60С на ділянках зі швидкою течією, де дно кам'янисте або вкрите галькою. У ході нересту самиця будує з гальки гніздо, куди відкладає ікру. Після запліднення ікри вона загортає гніздо. Зародки розвиваються під шаром ґрунту, який промивається водою, до наступної весни. У квітні-травні з'являються мальки. За тривалий час інкубації багато ембріонів гине, саму ікру знищують риби-плідники, а також харіуси та мині. Плодючість пструга струмкового невелика. Наприклад, у самиць, маса яких приблизно 125 грамів, вона коливається від 200 до 600 ікринок.

На жаль, сьогодні чисельність струмкової форелі у водоймах України скорочується у зв’язку із забрудненням середовища її існування, господарською діяльністю в руслах малих річок та браконьєрством.

Отже, шановні рибалки, наголошуємо на необхідності відповідального ставлення до нерестуючої форелі. Водночас нагадуємо, що її популяція є нечисельною, тому вилов форелі з водойм нашої країни заборонений протягом всього року. 


Р.S Державна екологічна інспекція Карпатського округу здійснює заходи на водоймах в передгірських та гірських районах Івано-Франківської та Чернівецької областей з метою контролю за належним станом середовища існування, шляхів міграції та місць природного відтворення струмкової форелі під час нерестового періоду. 

Передусім заходи спрямовані на недопущення та припинення випадків браконьєрства та забруднення водних ресурсів.

У разі порушення рибоохоронного законодавства порушнику доведеться сплатити крім штрафу ще і 7 225 грн за кожну незаконно виловлену особину форелі, як шкоду, заподіяну водним біоресурсам.


Головний спеціаліст,

Еколог відділу ЖКГБТЕБ                                                              УЛЯНА ЮЗЬКІВ

4 жовтня відзначили Міжнародний день тварин!

4 жовтня - прекрасна нагода нагадати людству, що охорона та збереження тваринного світу на землі для майбутніх поколінь є одним із пріоритетних завдань. День захисту тварин проводять щорічно упродовж пешогоповного тижня. Мета цього першого тижня...

УВАГА! СТОП АВТОМОБІЛЬ! РУХ ВЕЛОСИПЕДАМ!

Традиційно Україна, як і увесь світ, 5 червня відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Всесвітній день охорони навколишнього середовища – найбільша щорічна подія в світі, яку проводить Організація Об'єднаних Націй (ООН) з метою...

Збережемо разом скарби природи!

З року в рік ми з нетерпінням чекаємо весни, рахуємо дні, виглядаємо поки пташки на своїх крилах з далекого вирію принесуть нам весну. Весна зароджує нове життя, відновлює все живе, подає нові сподівання, надії, надихає на творчість. Ми чекаємо,...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація