Первоцвіти- весняні усмішки рідної землі!
17 лют, 2023 0 Коментарів 284 Перегляди

Первоцвіти- весняні усмішки рідної землі!

Весна! Пора року, яку ми з нетерпінням чекаємо. А найбільше радіємо, коли з-під землі починають виглядати проліски. Перше, що хочеться зробити із цим білосніжним дивом, — підійти і зірвати. Але коли рука тягнеться за ним, ми навіть не підозрюємо, на яку небезпеку наражаємо природу, бо хочемо вдихнути чарівний аромат і насолодитися прекрасною миттю. Зірвемо ще кілька квіточок — і зберемо букетик, який поставимо у вазу. 

Збирання первоцвітів дуже шкодить природі рідного краю ще й тим, що не дає можливості цим рослинам утворити насіння, а виривання з цибулинками призводить до повного знищення. Ушкоджуються й сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, а кожна зірвана рослинка первоцвіту – це втрата 15-20 насінин, які могли б дати нове покоління рослин у майбутньому.
 Люди часто виривають їх з грунту разом з бульбоцибулинами, завдаючи непоправної шкоди популяціям. Знищуючи первоцвіти, вони розривають і нищать підстилку лісів, галявин, узлісь, на яких ті зростали.

Первоцвіти в небезпеці. А ми їх жорстоко зриваємо.Великі букети несемо додому, хоча знаємо, що первоцвіти довго не стоять у вазах, швидко в'януть - рослини вологих весняних лісів не витримують сухе повітря наших квартир. Весняні квіти краще не чіпати: вони привабливіші в природному середовищі.
 При зустрічі з прекрасними квітками майте шану до цих справді чарівних і до того ж цілющих рослин. Помилуйтеся ними в природі, а на згадку сфотографуйте чи замалюйте  гарні квіти.  Бережіть красу природи, весняні усмішки рідної землі. Вони справді цього варті.

Відповідальність за порушення законодавства у сфері охорони, використання та відтворення рідкісних і червонокнижних видів рослинного світу передбачена статтями 88-1 та 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення – розмір штрафу від 510грн. до 3655 грн. з конфіскацією незаконно добутого. Окрім того, постановою КМУ від 07.11.2012р. №1030 визначена компенсація за шкоду, заподіяну внаслідок добування, знищення або пошкодження червонокнижних рослин, а також за знищення чи погіршення середовища їх зростання, – від 49грн. за кожну трав'янисту рослину.



Головний спеціаліст.

еколог відділу ЖКГБТЕБ                                                   Уляна Юзьків

Що ж робити з опалим листям?

З настанням осені люди починають активно згрібати опале листя і спалюють його, не задумуючись над тим, якої шкоди це завдає здоров’ю та довкіллю. Кожного року – лікарі попереджають про ризики для здоров’я, а екологи б’ють на сполох, адже це...

Конвалія – ніжна чарівність весни

Настав уже останній місяць весни. Люди приємно сприйняли та насолодилися здалека пахнучим цвітом черемхи, і це задоволення наче їх заспокоїло. Але не так-то було. Вгледівши на сонячних галявинах ще не розпущений цвіт, ми розуміємо, що настає час...

Збережемо разом скарби природи!

З року в рік ми з нетерпінням чекаємо весни, рахуємо дні, виглядаємо поки пташки на своїх крилах з далекого вирію принесуть нам весну. Весна зароджує нове життя, відновлює все живе, подає нові сподівання, надії, надихає на творчість. Ми чекаємо,...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація