ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ІВАНО- ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ  ІНФОРМУЄ! ПРО ШКІДЛИВІСТЬ КАПУСТЯНОЇ МОЛІ
03 лип, 2024 0 Коментарів 86 Переглядів

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ІВАНО- ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ! ПРО ШКІДЛИВІСТЬ КАПУСТЯНОЇ МОЛІ

Осередково спостерігається масовий літ капустяної молі, резерватором якої є посіви ріпаку. Так як, немає чітких критеріїв прогнозу поширення та чисельності цього шкідника, передбачити масові спалахи фітофага досить важко. Зростання його кількості пов’язане з міграцією метеликів з інших стацій під впливом фронтальних процесів в атмосфері та вітрами, а також із підвищенням середньодобових температур повітря та значним накопиченням шкідника на ріпакових полях.   

Надзвичайно небезпечні пошкодження капустяної молі у фазі зав’язування головки, коли, крім листків гусениці пошкоджують внутрішні і поверхневі листки, що перешкоджає утворенню головок і призводить до значних втрат врожаю. Другим критичним періодом є пошкодження листків у фазі ущільнення головки. Гусениці мінують тканини листка, а потім вигризають на листках «віконця», шкірка яких згодом засихає й викришується. Хоча живлення гусениць у цей період і не викликає загибелі рослин, але значно погіршує якість продукції. Найбільше пошкоджень міль завдає у найжаркішу погоду вегетаційного періоду.   

Протягом року капустяна міль має від 2 до 5 генерацій в залежності від регіону. Покоління нечітко розмежовані, тому шкідник трапляється на рослинах у різних стадіях розвитку одночасно. Повний цикл розвитку капустяної молі триває 25 – 35 діб.

Заходи захисту. Глибока зяблева оранка, боротьба з бур’янами з родини капустяних. За чисельності гусениць 2-5 екз на рослину при  заселені 10%  рослин  проводять обробки препаратами, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».  

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів їх застосування, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Шановні жителі нашої громади! Розпочинається громадське обговорення “правил для полігонів”

Міндовкілля оприлюднило проєкт наказу «Правила технічної експлуатації полігонів, припинення експлуатації, рекультивації та догляду за полігонами після припинення їх експлуатації». Цей документ розроблений на виконання вимог ч. 3 ст 40 Закону України...

Первоцвіти- весняні усмішки рідної землі!

Весна! Пора року, яку ми з нетерпінням чекаємо. А найбільше радіємо, коли з-під землі починають виглядати проліски. Перше, що хочеться зробити із цим білосніжним дивом, — підійти і зірвати. Але коли рука тягнеться за ним, ми навіть не підозрюємо, на...

Головне управління Держпродспоживслужби продовжує заходи з контролю за роботою ринків області

На виконання відповідних доручень Уряду, з метою дотримання протиепідемічних заходів, встановлених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 27.04.2020 р. № 14, Головне управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській...

0 Коментарів

Авторизація