Становлення місцевого самоврядування на території Болехівської міської ради
21 лют, 2024 0 Коментарів 46 Переглядів

Становлення місцевого самоврядування на території Болехівської міської ради

        Процес розбудови структури органів місцевого самоврядування є тривалим в часі і потребує комплексного підходу з врахуванням усіх чинників.
      Прийнятий у лютому 1994 року Верховною Радою України закон про формування місцевих органів влади і самоврядування відновив систему рад зразка 1990 року, коли  Болехівська міська Рада народних депутатів  діяла відповідно до Закону Української РСР «Про місцеві ради і місцеве самоврядування», виконуючи функції місцевого самоврядування, і наділив її функціями органів державної влади і місцевого самоврядування. 
      Згідно з цим законом місцеві ради були органами самоврядування, а їх виконкоми – фактично виконавчими органами самоврядування та органами виконавчої влади. Тільки у Конституційному договорі, підписаному між Президентом України і Верховною Радою України у червні 1995 року, вперше місцеве самоврядування було закріплене як гарантоване державою право територіальних колективів громад та обраних ними органів самостійно вирішувати питання місцевого життя. Тобто за основу місцевого самоврядування було взято територіальний колектив (нинішня територіальна громада). Конституція України 1996 року фактично підбила підсумок першого етапу муніципальної реформи, що розпочався у 1992 році з розмежування функцій місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування відповідно до прийнятих законів: «Про місцеві Ради народних депутатів Української РСР» (нова редакція), «Про Представника Президента України», та завершився утвердженням інституту місцевого самоврядування як елемента демократичного конституційного ладу держави.
      З отриманням статусу міста обласного підпорядкування у жовтні 1993 року (детальніше див. онлайн виставку «До Дня міста. До ювілею статусу міста») місто Болехів отримав усі повноваження як окрема територіально-адміністративна одиниця, що стало підставою для подальшої розбудови структури управління окремою територіальною громадою – Болехівською міською Радою.
       Так, було створено відділи/служби, як структурні підрозділи органу місцевого самоврядування – Болехівської міської Ради народних депутатів, так і відокремлені підрозділи органів державної влади, діяльність яких розповсюджувалася на всю територію Болехівської міської Ради.
        З першим етапом становлення та розбудови місцевого самоврядування на території Болехівської міської ради пропонуємо ознайомитися нижче.

До Дня міста. До ювілею статусу міста

Цьогоріч маємо ще один тридцятирічний ювілей в історії міста. Мова йде про 30-річчя надання Болехову статусу міста обласного підпорядкування. Саме 29 жовтня 1993 року на вісімнадцятій урочистій сесії Болехівської міської Ради народних депутатів було...

До ювілею символів міста. Герб

У квітні цього року минула ювілейна для Болехова дата – 30-річчя затвердження герба міста Болехова. Символи завжди мають значення, а тому з початком національного відродження – на початку 90-х років ХХ ст., постало питання відродити історичну...

До 30-річчя НРУ

Народний Рух України у виборах Народний Рух України (далі – НРУ) як політична партія веде свою історію від заснованої у 1989 році громадсько-політичної організації "Народний рух України за перебудову". Ідея створення цієї організації була...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація