До ювілею символів міста. Герб
16 травень, 2022 0 Коментарів 443 Перегляди

До ювілею символів міста. Герб

У квітні цього року минула ювілейна для Болехова дата – 30-річчя затвердження герба міста Болехова. 
Символи завжди мають значення, а тому з початком національного відродження – на початку 90-х років ХХ ст., постало питання відродити історичну пам’ять міста.
Як влучно тоді наголосив депутат Болехівської міської Ради 21-го скликання і майбутній міський голова (1998-2000) Роман Кобецький, що «хоругва і герб повинні бути зрозумілими, простими, відтворювати історичне минуле міста».
Отже, Болехівською міською Радою народних депутатів було оголошено конкурс на кращий герб міста. Переможцем конкурсу став герб авторства Романа Скворія, який затвердили 17 квітня 1992 року рішенням  дев’ятої сесії Болехівської міської Ради народних депутатів двадцять першого скликання.
У кінці 90-х років ХХ ст. до затвердженого герба додали обрамленння зеленим дубовим листям, що утворювало у верхній частині корону, з обох боків якої були білі/бірюзові голуби – символи небесного заступництва; щит герба змінився з синього на синьо-жовтий. Всі ці зміни в зображенні герба міста не були обумовлені жодними нормативно-правовими документами і стали довільним трактуванням герба Болехова.
З метою усунення помилки та дотримуючись вимог Українського геральдичного товариства (далі –УГТ), викладених в геральдичній експертизі УГТ від 06 липня 2020 р. № 91/20, Болехівська міська рада на засіданні п’ятдесят четвертої сесії сьомого демократичного скликання 26 серпня 2020 року внесла зміни до п. 1 рішення дев’ятої сесії Болехівської міської Ради народних депутатів від 17 квітня 1992 року «Про затвердження Герба і Хоругви м. Болехова», виклавши його в новій редакції.
З 2020 р. розпочато використання оновленого зображення герба міста Болехова.

До 30-річчя НРУ

Народний Рух України у виборах Народний Рух України (далі – НРУ) як політична партія веде свою історію від заснованої у 1989 році громадсько-політичної організації "Народний рух України за перебудову". Ідея створення цієї організації була...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація