Увага!!! Громадські обговорення!
11 лип, 2024 0 Коментарів 128 Переглядів

Увага!!! Громадські обговорення!

Повідомлення
про проведення громадських обговорень щодо перепрофілювання (зміну типу), перейменування та ліквідацію філій закладів загальної середньої освіти Болехівської міської ради Івано-Франківської області

 Оголошується проведення громадських обговорень щодо перепрофілювання (зміну типу), перейменування та ліквідацію філій наступних закладів загальної середньої освіти Болехівської міської ради Івано-Франківської області:
- перепрофілювати (змінити тип) та перейменувати Гузіївський ліцей Болехівської міської ради Івано-Франківської області в Гузіївську гімназію Болехівської міської ради Івано-Франківської області;
- перепрофілювати (змінити тип) та перейменувати Міжрічанський ліцей Болехівської міської ради Івано-Франківської області в Міжрічанську гімназію Болехівської міської ради Івано-Франківської області;
- перепрофілювати (змінити тип) та перейменувати  Поляницький ліцей Болехівської міської ради Івано-Франківської області в Поляницьку гімназію Болехівської міської ради Івано-Франківської області;
- припинити діяльність шляхом ліквідації філії  початкових класів в с. Бубнище Поляницького ліцею Болехівської міської ради Івано-Франківської області;
- перепрофілювати (змінити тип) та перейменувати  Козаківський ліцей імені Катерини Мандрик Куйбіди Болехівської   міської ради Івано-Франківської області в Козаківську гімназію імені Катерини Мандрик Куйбіди Болехівської міської ради Івано-Франківської області;
- припинити діяльність шляхом ліквідації філії в с.Сукіль Козаківського ліцею імені Катерини Мандрик Куйбіди Болехівської міської ради Івано - Франківської області.
Організатор громадських обговорень –  Болехівська міська рада.
Ініціатор громадських обговорень – управління освіти виконавчого комітету Болехівської міської ради.
Мета – врахування думки жителів Болехівської  громади щодо перепрофілювання (зміну типу), перейменування та ліквідацію філій закладів загальної середньої освіти Болехівської міської ради Івано-Франківської області та обговорення відповідного проєкту рішення про перепрофілювання (зміну типу), перейменування та ліквідацію філій закладів загальної середньої освіти Болехівської міської ради Івано-Франківської області, що буде виноситись на  розгляд сесії Болехівської міської ради.
Відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту»:
- рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає засновник (засновники);
- мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства;
- у разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.
Реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.
Відповідно до ст.143 Конституції України, територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю; вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.
Згідно ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.
Період реформ, розпочатий державою, поставив питання реорганізації та закриття шкіл у сільській місцевості. Ця проблема гостра для всієї України і є результатом демографічної кризи, яка спостерігається в державі. З кожним роком кількість учнів в ліцеях Болехівської міської територіальної громади   скорочується, тому і виникла необхідність реорганізації освітніх закладів Болехівщини.  
Навчальні заклади з малою фактичною наповнюваністю класів є найбільш затратними комунальними установами у перерахунку виділення коштів  на навчання одного учня.
Тому перед місцевою владою постає питання раціонального розподілу бюджетних коштів як освітньої субвенції, якої недостатньо для оплати праці в ліцеях із малою наповнюваністю класів, так і коштів місцевого бюджету, альтернатива утримання таких навчальних закладів (оплату за енергоносії, природний газ, водопостачання, інші послуги, зарплату технічному персоналу) чи переведення дітей до спроможних навчальних закладів і забезпечення якісніших умов навчання завдяки вивільненим коштам.
На даний час на території Болехівської міської ради територіальної громади функціонує 7 закладів загальної середньої освіти (далі–ЗЗСО), ліцеї: Болехівський №1 «Академічний», Болехівський №2 «Науковий», Тисівський, Міжрічанський, Козаківський імені Катерини Мандрик-Куйбіди, Поляницький, Гузіївський.
Загальна кількість учнів, що здобувають освіту у ЗЗСО Болехівської міської територіальної громади, становить 2328 осіб (станом на 05.09.2023 р.).
Згідно перспективної мережі:
В Козаківському ліцеї імені Катерини Мандрик – Куйбіди Болехівської міської ради Івано - Франківської області станом на 01.01.2024 фактична середня  наповнюваність класів становила 15 учнів.  Відповідно планової мережі на 2024-2025 навчальний рік у філії с. Сукіль  Козаківського ліцею мали б функціонувати три класи: 1 кл.- 10 уч.; 2 кл.- 4 уч.; 3кл.- 9уч. 4кл.- 6 уч. У 2 класі 4 учні, (мінімальна наповнюваність 5 учнів в класі), тому, для цих дітей організовується індивідуальна форма навчання. Загальна кількість учнів філії в 2024-2025 навчальному році планується – 29 учнів.   
У разі закриття філії в с. Сукіль вивільниться 4,72 ставки з річним фондом  орієнтовно  1 170 400 грн., а зі зміною типу навчального закладу вивільниться 4,0 ставки з річним фондом 876 200 грн.. Разом: 2 046 200 грн.  Вартість утримання одного учня в 2024р. становить 29 951,2 грн./рік  
В  Поляницькому ліцеї Болехівської міської ради Івано - Франківської області станом на 01.01.2024 фактична середня наповнюваність становить 12,3 учня, що є найнижчою серед усіх закладів загальної середньої освіти в Болехівській територіальній громаді. Відповідно планової мережі на 2024-2025 навчальний рік у філії с. Бубнище Поляницького ліцею мали б  функціонувати 0 класів: 1кл.-4уч., 2кл.-3уч., 3кл.-4уч., 4кл.- 3 уч.,(мінімальна наповнюваність 5 учнів в класі), тому для цих дітей організовується індивідуальна  форма навчання. У разі закриття філії в с.Бубнище вивільниться  3,8 ст. з річним фондом орієнтовно 864 200  грн, а із зміною типу навчального закладу вивільниться 4,2 ст. з річним фондом 804 600 грн. Разом :1 688 600 грн. Вартість утримання одного учня в 2024р. становить 37 968,7 грн./рік.
В Міжрічанському ліцеї Болехівської міської ради Івано - Франківської області станом на 01.01.2024 фактична середня  наповнюваність класів становила 17 учнів.  Відповідно планової мережі на 2024-2025 навчальний рік у ліцеї  буде функціонувати чотири  класи: 1 кл.- 12 уч.; 2 кл.- 13 уч.; 3кл.- 10 уч. 4кл.- 12уч. Зі зміною типу навчального закладу вивільниться 4,3 ставки з річним фондом 736 000 грн.  Вартість утримання одного учня в 2024р. становить 26 465,1грн./рік  
В Гузіївському ліцеї Болехівської міської ради Івано - Франківської області станом на 01.01.2024 фактична середня  наповнюваність класів становила 14,6 учнів.  Відповідно планової мережі на 2024-2025 навчальний рік у ліцеї  буде функціонувати чотири  класи: 1 кл.- 5 уч.; 2 кл.- 16 уч.; 3кл.- 12 уч. 4кл.- 19 уч. Зі зміною типу навчального закладу вивільниться 5,0 ставки з річним фондом 788 700  грн. Вартість утримання одного учня в 2024р. становить 27 643,5 грн./рік  
Як наслідок малокомплектності, утворення класів-комплектів, – відсутня повноцінна позакласна, виховна, спортивно-масова робота, що не сприяє соціалізації дітей та отримання якісних освітніх послуг.
До того ж, відсутнє ефективне та оптимальне використання матеріально-технічних ресурсів і бюджетних коштів державного бюджету та громади.
Загальноосвітні навчальні заклади з низькою наповнюваністю класів отримують від Міністерства освіти та науки України освітню субвенцію в недостатній кількості, що не покриває витрати на  оплату праці педагогічних працівників.
Довідково: відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту, кількість учнів у класі (наповнюваність класу) комунального закладу освіти не може становити менше 5 учнів. Початкова школа може забезпечувати здобуття початкової освіти дітьми (незалежно від їх кількості) одного або різного віку, які можуть навчатися в одному з’єднаному класі (класі-комплекті) або в різних класах. Гранична наповнюваність таких класів-комплектів становить не менше п’яти осіб.
Управлінням освіти виконавчого комітету Болехівської міської ради проведено моніторинг демографічної ситуації у громаді (див. фото).

На сьогодні єдиним оптимальним вирішенням проблеми малокомплектності навчальних закладів є оптимізація мережі. Зекономлені кошти будуть спрямовані на придбання сучасного обладнання для  навчальних кабінетів, комп’ютерної техніки, шкільних меблів, мультимедійного обладнання, переоснащення харчоблоків, здійснення необхідних капітальних і поточних ремонтів, облаштування спортивних майданчиків, територій навчальних закладів на розвиток громади в цілому.
На даний час надмірні витрати на утримання малокомплектних навчальних закладів освіти позбавляють можливості реінвестувати кошти громади у розвиток навчальних закладів, які забезпечують більш високу якість освітніх послуг.
Та втім, головне не це. Головне – якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навички, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні.
Завдання школи, насамперед, - давати дітям якісні знання. Уже потім це місце працевлаштування вчителів. Школа – це бюджетна установа, яка повинна забезпечувати учнів освітою на рівні Державного стандарту. І тут вирішальною є роль вчителя, його системна робота над підготовкою до уроків, використання проблемних у дослідницьких методів навчання, перехід від процесу наповнення учнів знаннями до процесу усвідомленого здобуття ними необхідних навичок для вирішення проблемних ситуацій, що в кінцевому підсумку й буде формуванням компетентності.
Чому ми свідомо позбавляємо дітей можливості спілкування зі своїми однолітками, обговорення цікавих тем з однокласниками, участі у командних іграх під час уроку фізкультури, групових заняттях на інших уроках, придбання нових друзів.
Батьки, які турбуються за майбутнє своїх дітей та прагнуть забезпечити їх успішність, адаптацію в соціумі, намагаються направити дітей навчатися у навчальних закладах, де впевнені, що їх діти зможуть здобути різнобічні якісні знання.
А якщо говорити відносно поширеного твердження: немає школи - немає села, то, якщо в селі залишилося настільки мало дітей, що школа стала категорично малокомплектною, то це не тому, що щось не так зі школою чи недопрацьовує влада. Це закономірні процеси, які існують у всьому світі і в Україні зокрема: відсутня потреба великої кількості людей, задіяних у сільському господарстві, адже нова потужна сільськогосподарська техніка і нові технології не потребують застосування ручної праці. Також відсутні робочі місця, а на наявних - мінімальна оплата праці, що змушує молодь виїжджати з села.
Але від цього не повинні страждати ваші діти. Вони не повинні ні в чому поступатися своїм ровесникам та мати добрий старт для дорослого життя. І тоді уродженці села зможуть продовжити добрі традиції своїх відомих земляків, які прославили рідний край своїми досягненнями та звершеннями.
При цьому, у разі прийняття рішення школярі будуть забезпечені безкоштовним підвезенням до найближчого навчального закладу для продовження здобуття освіти на відповідному рівні.
Проаналізувавши перспективну мережу, матеріально-технічну базу, розмір бюджетних коштів з державного та місцевого бюджетів на утримання закладів, виносимо на громадське обговорення питання  перепрофілювання (зміну типу), перейменування закладів:
-  Гузіївського ліцею Болехівської міської ради Івано-Франківської області в Гузіївську гімназію Болехівської міської ради Івано-Франківської області, 
- Міжрічанського ліцею Болехівської міської ради Івано-Франківської області в Міжрічанську гімназію Болехівської міської ради Івано-Франківської області,  
- Поляницького ліцею Болехівської міської ради Івано-Франківської області в Поляницьку гімназію Болехівської міської ради Івано-Франківської області, 
-  Козаківського ліцею імені Катерини Мандрик Куйбіди Болехівської   міської ради Івано-Франківської області в Козаківську гімназію імені Катерини Мандрик Куйбіди Болехівської міської ради Івано-Франківської області,
- припинення діяльності шляхом ліквідації філій початкових класів в с. Бубнище Поляницького ліцею Болехівської міської ради Івано-Франківської області , початкових класів в с.Сукіль Козаківського ліцею імені Катерини Мандрик Куйбіди Болехівської міської ради Івано - Франківської області.
Тож запрошуємо усіх мешканців Болехівської міської територіальної громади долучитися до громадських обговорень щодо зазначених вище питань.
Формат проведення громадських обговорень: задля забезпечення безпеки громадян, у зв’язку з введеним на території України воєнним станом через збройну російську агресію та відповідно до Указу Президента України №64/2022  від 24 лютого 2022 р., затвердженого Законом України                  «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи і контактної інформації заявника за адресою:                  вул. Коперника, 13, м.Болехів, Калуського району Івано – Франківської області, (управління освіти, виконавчого комітету Болехівської міської ради) та на електронну адресу osvita@bolekhiv-rada.gov.ua 
Також із дотриманням усіх заходів безпеки: публічні громадські обговорення передбачатимуть проведення на базі закладів загальної середньої освіти (які плануються на перепрофілювання (зміну типу), перейменування та  ліквідацію) громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю. Дати і час проведення зазначених заходів буде повідомлено громадськості шляхом оприлюднення інформації на сайтах навчальних закладів і сайті Болехівської міської ради -https://bolekhiv-rada.gov.ua.
Громадське обговорення проекту рішення Болехівської міської ради про перепрофілювання (зміну типу), перейменування та ліквідацію філій закладів загальної середньої освіти Болехівської міської ради Івано-Франківської області проводитися з дня його оприлюднення 12 січня 2024 року по  12 січня 2025 року. З вказаним проєктом рішення можна ознайомитись за посиланням https://docs.google.com/.../1Twc4K1X9eQJTDGzHq57a.../edit... .  
Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадських обговорень – КАЛИТИН Ілона Романівна, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Болехівської міської ради. Контактна особа – МЕЛЬНИК Богдан Михайлович, начальник управління освіти, виконавчого комітету Болехівської міської ради.
     Після отримання пропозицій та проведення аналізу, узагальнення висловлених в ході проведення громадських обговорень зауважень та пропозицій відбудеться оприлюднення результатів громадських обговорень на сайті Болехівської міської ради.

На базі закладів загальної середньої освіти Болехівської міської ради проводитимуть підготовку –

Про місце, день та час проведення навчання читайте у таблиці № з/п Назва закладу Адреса День Час проведення навчання початок закінчення 1 Болехівський ліцей №1 «Академічний» Болехівської міської ради м. Болехів вул. Шкільна, будинок 5 понеділок...

До уваги депутатів міської ради!

1 липня 2021 року о 10.00 год. у Народному домі м.Болехова за адресою: м. Болехів, вул. С.Стрільців, 12 відбудеться друге пленарне засідання чергової 10 сесії Болехівської міської ради VІІI демократичного скликання. Порядок денний: 1) про...

До уваги депутатів міської ради!

30 червня 2021 року о 10.00 год. у Народному домі м.Болехова за адресою: м. Болехів, вул. С.Стрільців, 12 відбудеться пленарне засідання чергової 10 сесії Болехівської міської ради VІІI демократичного скликання. Порядок денний: 1) про внесення змін...

0 Коментарів

Авторизація