Зустріч з громадою у форматі конструктивного діалогу: про що домовилися?
29 бер, 2021 0 Коментарів 929 Переглядів

Зустріч з громадою у форматі конструктивного діалогу: про що домовилися?

Вчора, 28 березня 2021 року, відбулася зустріч міського голови Івана Яцинина із жителями Гузіївського старостинського округу щодо проблемних питань життєдіяльності громади. Ініціатором обговорення з міським головою найактуальніших питань, які турбують мешканців громади, виступили самі жителі села. Щоб не порушувати карантинні вимоги зустріч провели на відкритому повітрі, біля сільського будинку культури.
Активну учать у діалозі взяли також секретар міської ради Ігор Герецький, перший заступник міського голови Василь Юрочко, заступниця міського голови Ілона Калитин та керуючий справами міськвиконкому Іван Івашків. Долучилися до обговорень депутати міської ради Тетяна Ориник, Андрій Юсип, Ігор Юзьків, Роман Петровський, староста Гузіївського округу Лідія Олевич, директор місцевої школи Наталія Сеньків, колишній сільський голова Ярослав Кулак, депутат міської ради минулого скликання Ігор Лутчин, місцеві приватні підприємці та активні жителі громади. 
Учасники зустрічі зосередили увагу на спільному вирішенні низки актуальних і важливих проблем з  реалізації їхніх прав на землю. А це - надання земельних ділянок жителям села для ведення сільського господарства, виділення земельної ділянки під сільське пасовище, затвердження технічних документацій на земельні ділянки, надані Гузіївською сільською радою, проведення інвентаризації земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які передані Болехівській міській раді у комунальну власність, встановлення меж земельних ділянок, які перебувають у користуванні та власності жителів села тощо. 

На що міський голова Іван Яцинин запевнив усіх землекористувачів, що жодна земельна ділянка, якою користувалися і користуються жителі села, чи це  земля для ведення господарства, чи для громадського пасовища, не буде вилучена із користування селян. А усі рішення, які розглядали та ухвалювали на сесіях міської ради – це лише процедурні питання, які необхідно було затвердити у зв’язку з приєднанням колишніх сільських рад до міськради. 
Детальніші роз’яснення з усіх земельних питань надав керуючий справами міськвиконкому Іван Івашків, який донедавна обіймав посаду начальника міського відділу Держгеокадастру і як ніхто інший володіє достовірною інформацією, пов’язаною із земельними ресурсами краю. Він акцентував увагу присутніх, що на разі міська рада розпочинає проводити інвентаризацію земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які передані Болехівській міській раді з державної у комунальну власність. Спеціалісти встановлюють власників та користувачів земельних ділянок, визначають землі загального користування. На вільні земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які не будуть надані у власність чи користування, міська рада розроблятиме проєкти землеустрою щодо відведення земельних ділянок для продажу права оренди на них на земельних торгах (аукціоні).

Відтак мова йшла і про вимушену необхідність проведення оптимізації мережі освітніх закладів на Болехівщині, з якою вже зіткнулася Болехівська громада. Справа у тому, що відповідно до законодавства держава забезпечує фінансування галузі освіти шляхом надання освітньої субвенції з державного місцевим бюджетам. Освітня субвенція розподіляється між відповідними бюджетами на основі формули, затвердженої Кабінетом Міністрів України. Обсяг освітньої субвенції для всіх без виключення місцевих бюджетів на 2021 рік здійснено з урахуванням змін в адміністративно-територіальному устрої України та перегляду коефіцієнтів приведення, в тому числі, розрахункової наповнюваності класів. У випадку, коли фактична наповнюваність класів є значно нижчою за розрахункову, у громадах виникає недостатність обсягу освітньої субвенції для оплати праці вчителям. Саме з цим стикнулася і Болехівська громада. У зв’язку з тим, що у сільських школах розрахункова наповнюваність класів та фактична суттєво різняться між собою у громаді не вистачає освітньої субвенції на оплату праці вчителів. 
Щоб не допустити заборгованості з виплати заробітної плати освітянам, необхідно переглянути підходи до роботи малокомплектних шкіл,  оптимізувати класи із малою наповнюваністю (понизити ступінь шкіл до І-ІІ ст.) та організувати підвіз учнів до інших закладів освіти. Такий вихід із ситуації у зв’язку з недостатнім фінансуванням галузі пропонує місцевій владі Міністерство освіти і науки України.
Але керівництво міста на разі вивчає дану проблему, щоб якнайбільш ефективно організувати та провести реформування системи освіти в громаді. Рішення про оптимізацію закладів міська рада ухвалюватиме після громадського обговорення даного питання у населених пунктах, заклади яких підпадають під оптимізацію задля врахування усіх потреб та пропозицій громади. 
З поміж іншого, жителі громади цікавилися чи можуть вони звернутися до міського голови з проханням призначити іншого старосту, якого запропонує громада. З цього питання перший заступник міського голови Василь Юрочко зазначив, що Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» не визначає строку, протягом якого обов’язково має бути затверджений староста. Однак для звільнення з посади будь-якої людини необхідні юридичні підстави.
За результатами зустрічі було домовлено про подальшу взаємодію представників громади та місцевої влади з усіх питань, порушених під час зустрічі. 

Розпочала роботу постійна депутатська комісія з питань житлово-комунального господарства

У рамках підготовки до чергової 7 сесії Болехівської міської ради восьмого скликання, сьогодні, 19 березня 2021 року, зібралася на засідання постійна депутатська комісія з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності та власності...

Розпочато підготовку до чергової п’ятої сесії Болехівської міської ради VIII демократичного

Відповідно до розпорядження міського голови Івана Яцинина, 23 лютого 2021 року о 10.00 годині у Народному домі м.Болехова відбудеться чергова п’ята сесія Болехівської міської ради VІІІ демократичного скликання. Попередньо на засіданнях постійних...

Під час засідання постійної комісії міської ради з питань планування, бюджету, регуляторної

Сьогодні, 18 грудня 2020 року, у Болехівській міській раді відбулося засідання постійної комісії міської ради з питань планування, бюджету, регуляторної політики, місцевих податків і зборів. Участь у роботі постійної комісії взяли голова постійної...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація