Асоціація ОТГ наполягає на широкому обговоренні змін до Конституції щодо децентралізації
26 гру, 2019 0 Коментарів 722 Перегляди

Асоціація ОТГ наполягає на широкому обговоренні змін до Конституції щодо децентралізації

Асоціація об'єднаних територіальних громад стурбована тим, що законопроект №2598 «Про внесення змін до Конституції України в частині децентралізації» було розроблено без участі асоціацій органів місцевого самоврядування і внесено Президентом України як невідкладний.
"Ми очікували спільної роботи над законопроектом після презентації концепції змін до Конституції. Місцеве самоврядування в Україні має свою новітню історію становлення та розвитку і ґрунтується не лише на європейських демократичних принципах, а й на історичних традиціях українського народу. За роки незалежності нашої держави сформувалась система місцевого самоврядування, що об’єднує тисячі професійних службовців місцевого самоврядування, лідерів територіальних громад. Саме вони  першими пішли на створення спроможних громад на реформування і вдосконалення життя мешканців кожної громади. Тому очікувані зміни до Конституції України в частині децентралізації і місцевого самоврядування не можуть бути прийняті без участі представників місцевого самоврядування", - йдеться у повідомлення Асоціації ОТГ.
На думку Асоціації ОТГ, законопроект містить низку положень, що суперечать європейській Хартії місцевого самоврядування, деякі потребують дискусії та узгодження:
  • Передбачається надмірний контроль держави за місцевим самоврядуванням. Префекти отримують право зупиняти всі акти органів місцевого самоврядування без розмежування повноважень на власні та делеговані. Президент має право зупиняти повноваження голів і рад з призначенням свого представника. Це є ознаками централізації влади, звуження статусу органів місцевого самоврядування та надмірного контролю держави.
  • Відсутні запобіжники щодо зловживання префектів своїми правами (в чинній Конституції є право висловлювати недовіру головам ОДА).
  • Склалася ефективна модель місцевого самоврядування, коли голова громади очолює виконавчий орган та головує на засіданнях Ради (це вилучено у проекті Змін до Конституції).
  • Асоціація пропонувала та буде наполягати на збереженні терміну повноважень місцевих рад та голів громад – 5 років, жодних обґрунтувань для зменшення терміну не має. На національному рівні виборні особи отримують більше часу для реалізації своїх завдань та програм, ніж голови громад та місцеві депутати.
  • Перелік повноважень для місцевого самоврядування округів і областей відсутній. Асоціація висловлювала позицію щодо відсутності спільних інтересів на рівні округів.
  • Незрозумілим є використання терміну «громада». Громади визнаються юридичними особами, що суперечить засадам цивільного права. Юридичними особами є відповідні органи місцевого самоврядування, через які громади реалізують переважну більшість своїх питань та інтересів. Громади як юридичні особи – не припустиме, такі нововведення давно намагались поширювати в Україні промосковські групи щоб зруйнувати систему місцевого самоврядування в Україні.
Асоціація ОТГ наполягає на широкому обговоренні Основного Закону України, пошуку кращих рішень для забезпечення ефективної системи місцевого самоврядування, враховуючи світовий досвід і практику українського суспільства. Необхідно провести широкі дискусії та професійні консультації для напрацювання спільних пропозиції до проекту конституційних змін щодо децентралізації і системи місцевого самоврядування з урахуванням думки лідерів місцевого самоврядування та експертів.
Усі матеріали на тему змін до Конституції знаходяться за посиланням https://decentralization.gov.ua/constitution.

Наступні місцеві вибори на новій тероснові - логічне завершення реформи і перезавантаження системи

Уряд України працює над тим, щоб у наступному році завершити реформусистеми місцевого самоврядування, яке базується на Європейській Хартії місцевого самоврядування, провести місцеві вибори на новій територіальній основі і створити в громадах...

Без районів і держадміністрацій, але з округами і префектами, - що передбачатимуть зміни до

«Ми проводимо децентралізацію за європейськими зразками, але при цьому спираємося на історичні традиції місцевого самоврядування в Україні». З таких слів розпочав презентацію концепції проекту змін до Конституції в частині децентралізації народний...

Президент України доручив завершити децентралізацію та провести місцеві вибори на новій

«Невідкладне завершення процесу децентралізації, в тому числі внесення змін до Конституції України щодо передачі реальної влади, фінансів та ресурсів на місця». Президент України Володимир Зеленський доручив Уряду та Верховній Раді України завершити...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація