Як реорганізовуватимуться громади та райони: Уряд схвалив законопроект
15 чер, 2020 0 Коментарів 639 Переглядів

Як реорганізовуватимуться громади та райони: Уряд схвалив законопроект

Кабінет Міністрів України схвалив законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань діяльності та організації органів державної влади, органів місцевого самоврядування у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів».
«Очікуємо, що найближчими тижнями Верховна Рада прийме схвалені сьогодні Урядом постанови про утворення в Україні нових районів. Одразу після цього треба буде врегулювати, як після ліквідації нинішніх і створення нових районів будуть реорганізовуватися місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, як між ними вирішуватимуться питання правонаступництва комунального і державного майна, бюджетних ресурсів, прав та інших зобов’язань. Відповіді на усі ці питання учасники реформи мають отримати ще до місцевих виборів. Отже Мінрегіон за участі експертів розробив відповідний законопроект, який також сьогодні схвалив Уряд. Очікуємо, що цей проект закону парламент прийме не пізніше осені цього року», - зазначив у коментарі "Децентралізації" заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.
Проект закону, серед іншого, пропонує врегулювати питання призначення виборів старост.
Разом з тим народний депутат України, голова підкомітету з питань організації державної влади, державної служби, служби в органах місцевого самоврядування, державних символів та нагород Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко на засіданні Уряду наголосив, що в парламенті опрацьовуються зміни до виборчого законодавства, де питання виборів старост буде врегульовано.
Щодо майна, яке було в управлінні районних рад, законопроект передбачає, що правонаступник районних рад ліквідованих районів не пізніше 1 червня 2021 року зобов’язаний передати громадам окремі об’єкти спільної власності, які знаходяться на території цих громад, відповідно до розмежування видатків між бюджетами, встановлених Бюджетним кодексом України. Тобто якщо на території громади є об’єкт спільної власності, необхідний їй для надання послуг, він зможе перейти у комунальну власність громади.
Утворювати та ліквідовувати районні державні адміністрації, відповідно до законопроекту, буде Кабінет Міністрів України.
Найбільша частина законопроекту стосується питань реорганізації територіальних громад – сільських, селищних, міських рад. Так у законопроекті зокрема йдеться, що новоутворена територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов’язків реорганізованих громад, що увійшли до її складу.
Реорганізація громад починається з дня набуття повноважень радою новоутвореної територіальної громади – тобто уже після місцевих виборів.
Бюджети реорганізованих громад виконуватимуться окремо до закінчення бюджетного періоду. При цьому рада новоутвореної громади може вносити зміни до рішень про місцеві бюджети, прийняті радами реорганізованих громад.
Крім того, проект закону визначає особливості державної реєстрації органів місцевого самоврядування, особливості найменування адміністративно-територіальних одиниць та інше.
Як повідомлялося, сьогодні Кабінет Міністрів України схвалив 24 розпорядження щодо визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад по кожній області та проекти Постанов Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» і «Про утворення та ліквідацію районів у Автономній Республіці  Крим».

Утворення нових та ліквідація старих районів: що буде з районними радами?

Районні ради передбачені чинною Конституцією України, а отже вони діятимуть і на рівні нових районів. Інший варіант можливий лише після внесення відповідних змін до Основного Закону. Про це у коментарі порталу "Децентралізація" повідомив заступник...

Реорганізація органів місцевої влади після утворення нових районів: Мінрегіон розробив законопроект

Мінрегіон із залученням експертів розробив проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань діяльності та організації органів державної влади, органів місцевого самоврядування у зв’язку...

Законопроект про новий районний поділ: розпочалося експертне обговорення

Пропозиції до законопроекту щодо ліквідації та утворення районів (це поки що робоча назва) Мінрегіон разом з експертами та асоціаціями органів місцевого самоврядування обговорюють не перший місяць. Вже є конкретні напрацювання, і ми очікуємо, що...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація