Про зміни назв органів місцевого самоврядування у зв’язку зі зміною адмінтерустрою
09 гру, 2020 0 Коментарів 904 Перегляди

Про зміни назв органів місцевого самоврядування у зв’язку зі зміною адмінтерустрою

Згідно з пп. 20 п. 6-1 розділу «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», викладеному у редакції Закону від 17.11.2020 № № 1009-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій:
  • найменування представницького органу місцевого самоврядування сформованої територіальної громади як юридичної особи, як правило, складається з частини, яка є похідною від власного найменування населеного пункту, визначеного її адміністративним центром, у формі прикметника та відповідного загального найменування представницького органу місцевого самоврядування (сільська, селищна, міська рада);
  • найменування виконавчого органу місцевого самоврядування сформованої територіальної громади як юридичної особи, як правило, складається з відповідного загального найменування виконавчого органу місцевого самоврядування (виконавчий комітет, управління, відділ, департамент тощо) та повного найменування відповідного представницького органу місцевого самоврядування у родовому відмінку.
Найменування населених пунктів здійснюється Верховною Радою України відповідно до п. 29 ч. 1 ст. 85 Конституції України з урахуванням приписів Закону України «Про географічні назви». Перенайменування населених пунктів, зокрема, шляхом віднесення їх до складу новоутворених районів, було здійснене ВРУ постановою від 17.07.2020 № 807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів».
При цьому варто зазначити, що Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», зокрема в частині найменування об’єднаної територіальної громади та представницького органу місцевого самоврядування об’єднаної територіальної громади як юридичної особи, на відповідні правовідносини не поширюється. Тому в назві територіальної громади, територія якої затверджена Кабінетом міністрів України, слово «об’єднана» у всіх відмінках не застосовується.
Правила та процедури, за якими здійснюються відповідні зміни, визначені Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон № 755) та Порядком державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 09.02.2016 № 359/5.
У статтях 15 - 17 Закону № 755 визначено вимоги до оформлення документів, що подаються для державної реєстрації, в тому числі для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.
Для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу суб’єкту державної реєстрації подається заява щодо державної реєстрації юридичної особи - органу влади (форма 3), затверджена наказом Міністерства юстиції України 18.11.2016 № 3268/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 19.05.2020 № 1716/5).
Звертаю вашу увагу, що п. 3 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1009-IX передбачено, що протягом року з дня набрання чинності цим Законом переоформлення найменувань та, за необхідності, установчих документів органів місцевого самоврядування та юридичних осіб публічного права, засновниками яких є органи місцевого самоврядування, у зв’язку із змінами в адміністративно-територіальному устрої України здійснюється безоплатно.

АМУ закликає Голову Парламенту невідкладно включити до порядку денного законопроєкт щодо

Усвідомлюючи важливість продовження реформи адміністративно-територіального устрою України та територіальної організації влади, Асоціація міст України звернулася до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова з проханням включити до порядку...

Реорганізація органів місцевої влади після утворення нових районів: Мінрегіон розробив законопроект

Мінрегіон із залученням експертів розробив проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань діяльності та організації органів державної влади, органів місцевого самоврядування у зв’язку...

Мінрегіон розпочав підготовку концептуальних змін до законодавства про місцеве самоврядування і

Триває робота з підготовки проектів законів, які дадуть змогу завершити реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Мінрегіон розпочав консультації з питань підготовки концепцій змін до законодавства про місцеве...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація