Відзначили пам’ять Героїв УПА
15 сер, 2019 0 Коментарів 4 020 Переглядів

Відзначили пам’ять Героїв УПА

УПА була створена 14 жовтня 1942 року за рішенням політичного проводу ОУН для захисту мирного населення України від знущань Німецької окупаційної влади. Головнокомандуючим УПА з 1943 до 1950 був Роман Шухевич, псевдонім Тарас Чупринка. Маючи визначні здібності, він створив дієздатну, багаточисельну військову силу, котра потужно протистояла Німецьким і Радянським каральним військам.
Жахливі наслідки діяльності Радянської влади на Україні, голодомори, репресії, терор на Східній Україні з 1920 до 1941, масові вбивства, катування, четвертування людей в тюрмах НКВД на Західній Україні з 1939 до 1941 та не менш миролюбна політика Гітлера, остаточно озлобили людей проти Німеччини і Московського більшовизму.
Жорстокі та антилюдські політичні системи комуністичних та фашистських загарбників сприяли державницьким та патріотичним почуттям мирного населення, котре масово вливалося в ряди УПА.
Так і на теренах нашого краю у 1944 році була створена старшинська школа УПА «Олені» спеціального призначення ОУН «Беркут», що готувала саперів, артилеристів, розвідників та інших спецпризначенців.
Вже кілька років поспіль під горою Магура в урочищі «Табори» за Козаківкою вшановують пам’ять загиблих. Декілька років тому силами місцевих активістів тут відновлено капличку, збудовано два бараки, критий стіл та дашок на багаття. Цю місцину дбайливо доглядають селяни та шанують гості.
Цьогоріч святкування 75-ї річниці з часу заснування школи відбулося у неділю, 11 серпня 2019 року.
Величаве дійство - відзначення пам’яті Героїв УПА, що віддали своє життя за волю та незалежність України, відбулося на горі Магура за Козаківкою, де була старшинська школа «Олені». Віддати шану борцям за суверенність та свободу України зібралось чимало людей. Традиційно все розпочалось із богослужіння, яке відправили священики, присутні під час заходу. Участь у заході взяли міський голова м.Болехова Богдан Мельник та секретар Болехівської міської ради Ігор Герецький.
Міський голова Богдан Мельник звернувся до присутніх з привітальним словом та подякував усім, хто приклався до відновлення цього історичного місця і всім тим, хто захищав та захищає нашу державу сьогодні.
«Традиційно з року в рік глибоко переконані українці, наші земляки, краяни приходять сюди, щоб ми пошанували пам'ять тих, хто багато років тому зі зброєю в руках боронив наш край та Україну. Наше завдання завжди знати і пам'ятати про усіх героїв, які мужньо боронили рідну землю. Молоді хлопці, які зараз зі зброєю в руках на сході України боронять нашу землю, також є тими борцями-героями, які продовжують великі і гідні традиції воїнів УПА. Щиро бажаю всім вам міцності духу, великої віри у майбутнє, в Україну та в самого себе. Тільки тоді ми обов’язково досягнемо успіху», - сказав Богдан Мельник.
Далі свято продовжилося святковим концертом у патріотичному стилі. Тут виступили народний аматорський колектив «Родина» Народного дому м.Болехова (кер.М.Стецюк), квартет Народного дому м.Болехова (кер.М.Стецюк), чоловічий вокальний ансамбль с.Поляниця (кер.М.Гринчарик), жіночий вокальний ансамбль клубу с.Козаківка (кер.О.Гаїв), виконувала патріотичні пісні та була ведучою свята   вчитель Козаківської школи Галина Мандрик.
На завершення сільський голова Михайло Іванів подякував усім тим, хто долучився до організації та взяв безпосередню участь у заході, а також запросив присутніх відвідати урочище «Табори» наступного року.

Кубок Болехова з міні-футболу U-21 завершено

У суботу, 12 жовтня, був зіграний перенесений 2 тур Кубку міста з міні-футболу Ю-21 присвячений святкуванню 648-ї річниці м.Болехова. Цього дня одні команди мали змогу підтвердити свої лідируючі позиції, а інші – взяти реванш за, не зовсім...

Стартував Кубок Болехова з міні-футболу U-21

У суботу, 28 вересня, стартували перші із змагань присвячених святкуванню 648-ї річниці м.Болехова – Кубок міста з міні-футболу Ю-21. Змагання проходили на майданчику із синтетичним покриттям Болехівської ЗОШ №2. Бажання позмагатися виявили 4...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

‼️ВАЖЛИВО‼️

‼️ВАЖЛИВО‼️

29 бер, 2024 0

Авторизація