150-ліття храму Успіння святої Анни відзначили в Болехові
01 лют, 2021 0 Коментарів 1 475 Переглядів

150-ліття храму Успіння святої Анни відзначили в Болехові


У неділю, 31 січня 2021, найстаріший храм м. Болехова Успіння святої Анни відзначив поважний 150-річний ювілей з дня освячення храму.
Парафіяльна спільнота радо вітала Митрополита Володимира Війтишина  з хлібом-сіллю на церковному подвір’ї, а отець-протопресвітер Болехівський Дмитро Павлик запросив Владику очолити святочне Богослужіння.
На початку спільної молитви Митрополит Володимир здійснив чин освячення нового престолу, який спеціально до ювілею поставили в храмі. Освятивши жертовник, Владика розпочав Архієрейську Божественну Літургію. У часі проповіді він звернувся до присутніх у храмі, роздумуючи над євангельським уривком 30-ї неділі після Зіслання Святого Духа, в якому йшлося про юнака, який шукав Царства Небесного.
«Наш земний світ є заглиблений у духовну темряву. Люди не можуть самі розпізнати, якою дорогою іти, щоби успадкувати життя вічне. Здається, навіщо грішнику Небо, якщо він задоволений землею?» – роздумував проповідник. Він також додав, що Христос пролив свою Кров та віддав своє життя однаково як за праведних, так і за грішних, щоби спаслися усі.
«Багато людей думає, що бути християнином – означає бути просто хорошою людиною, але Євангеліє сьогодні підкреслює нам, що християнство вимагає від нас дещо більшого. Цей юнак, очевидно, був доброю людиною, однак справжній християнин той, який завжди йде слідом за Христом», – наголосив Владика. 
Після завершення спільної молитви Митрополит Володимир привітав громаду з їхнім святом. В особливий спосіб Владика подякував парафіянам, які ревно доглядають за красою Божого храму та посприяли у виготовленні нового престолу. 
Своєю чергою отець-декан Дмитро Павлик  подякував Митрополиту, священникам, прихожанам храму та усім присутнім за спільну молитву, висловив слова вдячності жертводавцям, побажав здоров’я, Божої благодаті, захисту і допомоги Пресвятої Богородиці усім, хто розділив велику радість громади цього дня. Усім заспівали «Многая літ».
Участь у заході взяли також міський голова Іван Яцинин, секретар міської ради Ігор Герецький, депутат міської ради Уляна Юзьків та депутат міської ради Зеновій Мандрик.
Завершилися урочистості спільною молитвою за всіх героїв та виконанням гімну «Боже Великий, Єдиний, нам Україну храни!»
P.S. ЦЕРКВА УСПІННЯ СВЯТОЇ АННИ є пам’яткою архітектури місцевого значення.
У ХVІІ ст. на цьому місці стояла дерев’яна церква Св. Василія Великого, що належала до с. Довжка (іноді Должська Воля), поблизу знаходився монастир, де монахи переписували богослужбові книги. Збереглися дві з них: «Довжанське четвероєвангеліє», виготовлене в 1596 р. і описане Іваном Франком у статті «Довжанське четвероєвангеліє», та «Човганське тлумачне Євангеліє» (1603 р.).   Книга «Тріодь пісна» (1767 р.), дарована в 1773 р. в офіру на храм Св. Василія Великого великим меценатом Іоаном Осташевим, згадується у церковних хроніках і зберігається у фондах музею історії міста Болехова імені Романа Скворія. Всі ці відомості свідчать, що Довжанський монастир та церква в той час належали до відомих центрів продукування книг.
Внаслідок релігійної реформи імператора Йосифа ІІ у кінці XVIII ст. монастир і церква були знесені. Новий дерев’яний храм збудований у 1870 р. на місці старої церкви Св. Василія Великого. Будівля дерев’яна, двозрубна, одноверха, збудована за типом бойківської архітектури. Іконостас виконаний в стилі бароко. Розпис на стінах датується роком побудови святині, оновлений під час реставрації і добудови в 1993 р. У храмі зберігаються три давні запрестольні ікони: Св. Василія Великого, Св. Миколая, Успіння Св. Анни та привілейована грамота від 1924 р., подарована церкві Митрополитом Андреєм Шептицьким.
Від часу побудови храму аж до ліквідації УГКЦ він вважався дочірнім до церкви Св. Жінок Мироносиць у Болехові. В різний період священиками тут були: Теофіл Горникевич, Іван Озаркевич, Теодот Ярема, Михайло Ганушевський, Володимир Сухий, Мирон Дочило.
Зараз це діючий храм, який належить громаді УГКЦ.

У Болехові відзначили 150-річчя церкви Успіння святої Анни

7 серпня 2020 року, у день Успіння святої Анни, найстарішій у Болехові церкві виповнилося 150 років. Святкове Богослужіння перенесли на недільний день - 9 серпня 2020 року. Розпочалося святкування Святою Літургією, яку очолив отець-декан УГКЦ...

Яким буде Великдень у храмах ПЦУ на Болехівщині: узгоджено формат свята

Вже цієї неділі віряни святкуватимуть Великдень. Цього дня, за звичаєм, у містах і селах до храмів віряни несуть кошики. Святять писанки, крашанки та великодні смаколики. Але не цьогоріч. Карантин скоригував традиції. Про те, як в храмах ПЦУ на...

У соборі Святих Жінок Мироносиць з предстоятельським візитом побував митрополит православної церкви

На запрошення митрополита Івано-Франківського і Галицького Іоасафа та настоятеля Свято-Успенського Собору міста Долини протоієрея Йосифа Жовніровича Митрополит Київський і всієї України Епіфаній цими вихідними здійснив першосвятительський візит на...

0 Коментарів

Авторизація