На Болехівщині відзначали 77-у річницю з часу заснування старшинської школи УПА «Олені»
09 сер, 2021 0 Коментарів 677 Переглядів

На Болехівщині відзначали 77-у річницю з часу заснування старшинської школи УПА «Олені»

Щороку на Болехівщині, під горою Магура в урочищі «Табори» за Козаківкою, вшановують пам’ять загиблих Героїв УПА, що віддали своє життя за волю та незалежність України. 

На цьому місці у далекому 1944 році була заснована та діяла старшинська школа УПА «Олені» спеціального призначення ОУН «Беркут», що готувала саперів, артилеристів, розвідників та інших спецпризначенців.

Цьогоріч, сонячного недільного ранку, 8 серпня 2021 року, відзначали 77-у річницю з часу заснування школи.

Віддати шану борцям за суверенність та свободу України, відчути на собі подих історії, усвідомити, в яких умовах перебували борці за Українську державу, в урочищі «Табори» під Магурою зібралось чимало людей. 

Участь у заході взяли голова Болехівської громади Іван Яцинин, перший заступник міського голови Василь Юрочко, керуючий справами міськвиконкому Іван Івашків,  староста Козаківського старостинського округу Михайло Іванів. 

За добрим українським звичаєм патріотичний захід розпочався із величного звучання Державного Гімну України. Опісля настоятель УГКЦ Святого Івана Предтечі (с. Козаківка) о.Мирослав Чорний, настоятель ПЦУ Святої Покрови (с. Козаківка) о.Петро Іванів та настоятель УГКЦ Святої Параскеви (с.Бубнище) о.Григорій Токар спільно відправили богослужіння та панахиду. Учасники зібрання просили у Бога вічного спокою для тих воїнів, які віддали у боротьбі за Україну найдорожче – своє життя. Пам’ять героїв присутні вшанували хвилиною мовчання. 
Відтак із привітальним словом до учасників заходу звернувся голова Болехівської громади Іван Яцинин. Від подякував усім, хто приклався до відновлення цього історичного місця, хто сьогодні дбайливо доглядає його та оберігає пам’ять про вояків УПА, вихованців  старшинської школи «Олені».  А також всім тим, хто захищав та захищає нашу державу сьогодні й продовжує славні традиції воїнів УПА.

Староста Козаківського старостинського округу Михайло Іванів розповів про заснування старшинської школи УПА «Олені»: «З переміщенням східного німецького фронту на захід за наказом Головного Командування УПА перша старшинська школа з усім інструкторським і командним складом взимку 1943-1944 рр. з Волині передислокувалася в Карпати, на схил г. Магура. 
Перший набір школи спочатку носив назву «Школа ім. Григорія Пипського» (загиблого під Крутами галичанина), до якої входила Старшинська школа УПА-Північ і Старшинська школа УПА-Захід. З приходом інструкторської групи майора Поля-Польового вона була перейменована на старшинську школу «Олені».
Навчання розпочалося в січні 1944 року, а в червні відбувся перший випуск (2 сотні по 150 чоловік: сотня «Чмелика», сотня «Коника»). Школа налічувала 14 казарм для курсантів, 2 казарми для інструкторів,   кухня,  баня, шевська (майстерня по ремонту взуття), кравецька (майстерня по ремонту і пошиттю одягу), зброярня, шпиталька, приміщення для вартових, приміщення штабу», - зазначив Михайло Юрійович. 
За словами старости другий випуск почався у липні 1944 року і мав завершитись у жовтні, але розвідка УПА доповіла, що німецька сторона дізналась про місце розташування школи  і має намір її знищити. Тоді школа «Олені» передислокувалася з-під г.Магура до урочища «Глубокий», що під горою Яворина (липень 1944 року). Після цього німці мінометним вогнем «накрили» табір УПА «Олені» і вщент його спалили. Завершився другий вишкіл у жовтні 1944 року у «Глибокому».
 У кінці цього року інструктор по зброї на псевдо «Кацо», який був засланцем МГБ радянського союзу, видав нове місцерозташування школи «Олені», і командний склад та значна частина курсантів була знищена спецпідрозділами НКВД.

Звернувся до учасників зібрання, які прийшли вшанувати пам’ять полеглих героїв, й колишній сільський голова с.Казаківки, один із зачинателів та ідейників вшанування міцності духу наших славних предків у «Таборах» Василь Гринів.   Він зазначив, що сьогоднішній день є гарною нагодою ще раз зазирнути до сторінок історії та згадати про звитягу предків, які славетними звершеннями здобували й відстоювали українську свободу і незалежність. Бо на їхніх подвигах ми, сучасне покоління, відроджуємо власну гідність і національну свідомість, які є основою нашої перемоги над будь-якими ворогами.

Далі свято продовжилося святковим концертом у патріотичному стилі. Порадували присутніх повстанськими та народними піснями народний жіночий аматорський ансамбль «Горицвіт» НД м.Болехова (керівник Марія Павлович), жіночий вокальний колектив клубу с.Козаківка (кер.О.Гаїв) і солістка Яна Стефанів. Щемливо і ніжно звучали слова про пережиті повстанцями трагічні роки, їх любов до коханих і рідних у віршах, які виконали Назар Маланин, Анна і Василь Кобилинці.

Так у молитві, пісні і поезії присутні віддали шану Героям – повстанцям, які поклали своє життя  на вівтар за волю України.
На завершення патріотичного заходу староста Михайло Іванів подякував усім тим, хто долучився до його організації та взяв безпосередню участь у ньому, а також запросив усіх присутніх поласувати смачним партизанським обідом.

Світлини: Болехівської міської ради та Богдана Костіва

В урочищі «Табори» під Магурою вшанували пам’ять вояків старшинської школи «Олені»

Український визвольний рух з початком Другої світової війни ставив перед собою завдання військовим шляхом відновити державний суверенітет і незалежність України. Для встановлення цієї мети був лише один інструмент- власні боєздатні збройні сили....

У Болехівській громаді довгожителька відзначила 100-річчя

26 травня 2021 року жителька с.Сукіль Козаківського старостинського округу Мандрик Катерина Михайлівна відзначила 100-літній ювілей. Від імені міського голови Івана Яцинина ювілярку привітали перший заступник міського голови Василь Юрочко,...

Відзначили пам’ять Героїв УПА

УПА була створена 14 жовтня 1942 року за рішенням політичного проводу ОУН для захисту мирного населення України від знущань Німецької окупаційної влади. Головнокомандуючим УПА з 1943 до 1950 був Роман Шухевич, псевдонім Тарас Чупринка. Маючи...

0 Коментарів

Авторизація