Вшанували пам’ять жертв голодоморів
25 лис, 2019 0 Коментарів 1 519 Переглядів

Вшанували пам’ять жертв голодоморів

У суботу, 23 листопада, в Україні вшанують пам’ять жертв голодоморів 1922-23, 1932-33, 1946-47 років – мільйонів українців, знищених тоталітарним комуністичним режимом. Цього дня в храмах Києва та на території всієї країни відбуваються поминальні панахиди. Проходить вже традиційна громадська акція “Запали свічку” - о 16:00 пам’ять жертв геноциду українського народу вшановують хвилиною мовчання, встановивши запалену свічку на підвіконні свого будинку.
Цього дня вшанували пам’ять жертв голодоморів і в Болехові. Біля пам’ятника жертвам сталінських репресій відбулося віче-реквієм «Голодомор – біль серця України», на яке зібралися представники влади, духовенство та громадськість.
Біля підніжжя пам’ятника - колосся пшениці, скибочка хліба, жалобна чорна стрічка, свічка, які символізують біль людей і неміч перед неминучою смертю.
З історичною довідкою про найбільшу трагедію українського народу виступили ведучі Оксана Півень і Галина Якимів та учні Болехівського ліцею № 1 «Академічного» Софія Риндзак і Віолетта Юрків.
Міський голова Богдан Мельник звернувся до усіх присутніх із жалобною промовою, у якій засудив дії більшовицької влади та закликав завжди бути відповідальними перед українським народом, один перед одним, пам’ятати уроки історії, пам’ятати всіх, хто віддав своє життя за існування України і гідно жити на українській землі.
- Усім відомо, що Голодомор не був випадковістю. Це був ретельно спланований злочин, спрямований на нещадне знищення української нації. Штучним голодом комуністичний режим прагнув не лише фізично знищити українців, а й позбавити українську націю її волелюбного духу, її ідентичності. Важко уявити, що селяни, які виросли з чорнозему, які з діда-прадіда вирощували хліб, кров’ю і потом зрошували ріллю – помирали голодною смертю… Хай пам’ять про всіх невинно убієнних згуртує живих, дасть силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави заради миру та злагоди в соборній незалежній Україні! – зазначив міський голова.
У пам’ять про невинних жертв найстрашнішого в історії людства Голодомору представники духовенства відслужили поминальну панахиду та помолилися за упокій душ, померлих від голоду.
До пам’ятного знаку міський очільник Богдан Мельник поклав скорботні колоски з квітами.
Відтак усі присутні долучилися до Всеукраїнської акції «Запали свічку» і хвилини мовчання за загиблими, зігріваючи душі тих, кого в ті страшні голодні роки не відспівували, не оплакували, не проводили, не поминали…

День Гідності та Свободи в місті Болехові

21 листопада 2019 року з нагоди відзначення Дня Гідності та Свободи на центральній площі міста, біля пам’ятника Іванові Франку, відбулося тематичне віче «Моя Україно, не згасне ніколи твоєї Свободи вогонь». Сьогодні прийшли пригадати ті часи та...

У Болехові відсвяткували День захисника України, День Українського козацтва та 77-у річницю

14 жовтня в День святкування Покрови Пресвятої Богородиці в м.Болехові на Співочому полі відзначали День захисника України, День Українського козацтва та 77-у річницю створення УПА. З нагоди цього свята біля пам’ятного Хреста Героям ОУН-УПА...

У Болехові відбулися урочистості з нагоди Дня Державного Прапора

23 серпня на головній площі міста відбулося урочисте віче з нагоди Дня Державного Прапора України. У святкових заходах взяли участь представники місцевої влади, депутатського корпусу різних рівнів, управлінь, відділів міськвиконкому, громадськість...

0 Коментарів

Авторизація