25 квітня - Всесвітній день боротьби з малярією
25 кві, 2023 0 Коментарів 292 Перегляди

25 квітня - Всесвітній день боротьби з малярією

За даними ВООЗ малярія продовжує загрожувати 40% населенню. Щорічно хворіють малярією більше 500 мільйонів людей, з них більше 1 мільйона помирає. 

Малярія – небезпечне для життя захворювання, яке викликається і передається людям при укусі інфікованих самок комарів роду Anopheles. 

Ризик зараження малярією розвивається у осіб , які не мають імунітету, а саме мобільні групи населення, мігранти і особи, які здійснюють поїздки у ендемічні країни( Африку, Південно-Східну Азію, Південну Америку).
Першим проявами хвороби є : лихоманка, головний біль, біль в суглобах, озноб і блювота, які проявляються через 10-15 діб від початку інфікування.

Якщо вчасно не звернутися за медичною допомогою і вчасно розпочати лікування то часто захворювання закінчується летально.
Які ж методи профілактики ?
  • Вакцини проти малярії поки що немає. Якщо Ви плануєте поїздку в країни, де можна заразитися цією інфекцією, зверніться на консультацію до лікаря - інфекціоніста, де Вам  за тиждень до виїзду в тропічну країну призначать курс протималярійного препарату, а також на період перебування і один місяць при поверненні на батьківщину.
  • Для захисту від укусу комарів використовуйте репеленти ( застосовуйте їх згідно з інструкцією). Повторно наносити засіб необхідно кожні 3-4 години.
  • Вдягайте одяг, який максимально закриває тіло.
  • Перебувайте в приміщенню, де встановлені антимоскітні сітки, оброблені інсектицидом, у тому числі від комарів.
Пам’ятайте! Дотримуючисьпрофілактичнихзаходів, Ви тим самим забезпечуєте епідеміологічне благополуччя в Україні!

Руслана СОЛОВІЙ, лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань                 

Сезон кліщів: що робити, якщо вкусив кліщ
Інші новини кві. 2023

Сезон кліщів: що робити, якщо вкусив кліщ

Хвороба Лайма (кліщовий іксодовий бореліоз, лайм-бореліоз) – інфекційне , трансмісивне, природно – вогнищеве захворювання, яке характеризується ураженням шкіри, нервової системи, серця, нерідко приймає хронічний, рецидивний перебіг, збудником якого...

Всесвітній день боротьби з пневмонією – що варто знати про цю хворобу
Інші новини лис. 2020

Всесвітній день боротьби з пневмонією – що варто знати про цю хворобу

Щорічно 12 листопада у світі відзначають Всесвітній день боротьби з пневмонією. Мета цього дня – активізувати заходи щодо боротьби з пневмонією та профілактики і лікування цього захворювання. Пневмонія, або запалення легенів, – це гостре...

29 лютого - Всесвітній день рідкісних захворювань
Інші новини лют. 2020

29 лютого - Всесвітній день рідкісних захворювань

Якщо зібрати всіх людей з рідкісними захворюваннями в одній країні, вона стала б третьою за чисельністю населення країною на нашій планеті. У світі налічується понад 7000 різних видів рідкісних захворювань і розладів. Приміром, 30 мільйонів...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація