28 липня - День хрещення Київської Русі – України
28 лип, 2023 0 Коментарів 322 Перегляди

28 липня - День хрещення Київської Русі – України

Сьогодні, у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира — хрестителя Київської Русі, відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенка від 25 липня 2008 року, відзначається державне свято — День хрещення Київської Русі-України.

Перша спроба охрестити Русь-Україну пов’язана з правителькою Княгинею Ольгою. Вона перша прийняла хрещення. Проте її син Святослав Ігорович не підтримав традицій своєї матері стати християнином. Він  залишався язичником. Але внук Володимир Великий, син князя Святослава Ігоровича, продовжив справу бабусі. У 988 році в Корсуні (тепер — Севастополь) Володимир прийняв християнство. 

Вже на початку свого правління князь розумів, що багатобожжя вже вичерпало себе як релігія. На той час найбільш розвиненою країною вважалася Візантія, тому Володимир вирішив прийняти християнство, яке там було основною релігією. Для Київської Русі прийняття християнства та хрещення стало переломним моментом. Адже від цього часу країна почала швидше розвиватися, були зміцнені зв'язки з країнами Європи.

Після прийняття християнства князя Володимира Святославовича, киян масово хрестили у місці, де річка Почайна впадає у Дніпро. Згодом всі міста та села Київської Русі прийняли християнство. Однак від традицій відмовилися далеко не всі жителі. Ще кілька століть викорінювалися язичницькі обряди та звичаї, а деякі з них популярні навіть сьогодні.
Князь Володимир Святославович увійшов у історію нашого народу як князь-Святитель, який охрестив Україну-Русь і ввів її в християнську цивілізацію. За його труди на благо рідної землі народ ще за життя назвав його Великим князем, любив його як батька нації, а після смерті ввів його до лику святих.

19 лютого – День Державного Герба  України
Інші новини лют. 2022

19 лютого – День Державного Герба України

19 лютого в Україні відзначається 30 –річчя із дня затвердження Верховною радою України малого Державного Герба України –тризуба, який є знаком Княжої Держави Володимира Великого. Як державний символ – Державний Герб України, тризуб був затверджений...

28 липня - День хрещення Київської Русі-України
Інші новини лип. 2021

28 липня - День хрещення Київської Русі-України

З 2008 року, враховуючи значення православних традицій в історії і розвитку українського суспільства, на підтримку ініціативи Національної ради з питань культури і духовності, Українського фонду культури, Української православної церкви, Української...

23 травня - День Героїв. Свято на честь українських вояків — борців за волю України
Інші новини травень. 2021

23 травня - День Героїв. Свято на честь українських вояків — борців за волю України

Це день пам'яті всіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність України. Передусім це свято лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, опришків, українських січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів...

0 Коментарів

Авторизація