19 лютого – День Державного Герба  України
18 лют, 2022 0 Коментарів 1 639 Переглядів

19 лютого – День Державного Герба України

19 лютого  в Україні  відзначається 30 –річчя  із дня затвердження Верховною радою України малого Державного Герба України –тризуба, який є знаком Княжої Держави Володимира Великого. 
Як державний символ – Державний Герб України, тризуб був затверджений постановою Верховної Ради України №2137-XII від 19 лютого 1992 року.  Це один із трьох державних символів нарівні з прапором і гімном. 
В Конституції України сказано, що  головним елементом Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого.
Затвердження тризуба гербом Української Народної Республіки було знаком свободи кожного громадянина нової  української держави.
Наш герб,  наша святиня,  має давню та величну історію, він народжений із споконвічного народного прагнення  до волі та незалежності. Національний символ, що уособлює тисячолітній зв’язок поколінь – минувшини, сьогодення та майбутнього. З найдавніших часів тризуб шанується як магічний знак, оберіг. Його зображення археологи зустрічали у багатьох пам’ятках культури, датованих першими століттями нашої ери. Перша згадка у літописах про такі знаки належить до Х століття. За часів Київської Русі тризуб стає великокнязівським знаком. Після київського князя Ігоря (912–945 рр.) при укладанні договору з візантійцями, вже були печатки з тризубом. Київський князь Володимир Святославович (980–1015 рр.) карбував тризуб на монетах, на яких з одного боку зображувався портрет володаря, а з іншого – тризуб, що є геральдичним стилізованим зображенням пікіруючого сокола.
Із проголошенням незалежності України в 1991 року було затверджено малий Державний Герб. Ним став золотий тризуб на синьому щиті. Згідно з постановою Верховної Ради від 19 листопада 1992 р. його зображення повинно міститися на печатках органів державної влади, грошових знаках та знаках поштової оплати, службових посвідченнях, штампах, бланках із обов’язковим дотриманням пропорцій зображення герба.
Шануймо наші державні символи, наші обереги, за які помирали кращі  сини та доньки української землі!
Слава Україні! Героям Слава!

19 лютого в Україні відзначають День Державного Герба
Інші новини лют. 2021

19 лютого в Україні відзначають День Державного Герба

Сьогодні, 19 лютого, в Україні відзначають День Державного Герба. Так, 19 лютого 1992 року Верховна Рада України затвердила тризуб як Малий герб України, вважаючи його головним елементом великого Державного Герба України. Ним став золотий Тризуб на...

Уряд ухвалив рішення про проведення конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба
Інші новини жов. 2020

Уряд ухвалив рішення про проведення конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба

30 вересня 2020 року Кабінет Міністрів прийняв постанову про проведення конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба України. Уряд утворив організаційний комітет з підготовки та проведення конкурсу. Співголовами оргкомітету стали Міністр...

Перший офіційний Державний герб України
Інші новини лют. 2020

Перший офіційний Державний герб України

З історії відомо, що з найдавніших часів символ тризуба шанувався як своєрідний магічний знак, оберіг. Це зображення археологи зустрічали у багатьох пам’ятках культури, датованих першими століттями нашої ери. Відомий серед народів Сходу і...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація