Загальна мобілізація в Україні 2023: кого в першу чергу можуть мобілізувати
07 гру, 2023 0 Коментарів 294 Перегляди

Загальна мобілізація в Україні 2023: кого в першу чергу можуть мобілізувати

На тлі повномасштабного вторгнення в Україні триває загальна мобілізація і воєнний стан, за які вже вдев'яте було проголосовано Верховною Радою та продовжено строком на 90 днів – з 16 листопада до 14 лютого 2024 року.

Під поняттям "загальна мобілізація" розуміють систему швидкого доукомплектування Збройних Сил, яка діє одночасно по всій території України. Даний механізм дає змогу збільшити кількість військових для ведення оборони країни, а також створити резерв громадян, готових служити в армії у разі необхідності.

З початку грудня, як і раніше, отримати повістки можуть чоловіки віком від 18 до 60 років, які є військовозобов'язаними, відповідають вимогам за станом здоров’я та не мають інших підстав для відтермінування служби.

Загалом, військове керівництво країни зазначає, що насамперед для доукомлектації армії потрібні люди з бойовим досвідом – штурмовики, артилеристи тощо. Другорядно - фахівці з різних сфер: водії, IT-спеціалісти, зв'язківці. Адже мобілізаційні процеси здійснюються не лише для бойових дій на фронті, а також для виконання різноманітних завдань. Один із можливих напрямків служби у таких випадках - це робота у штабі. Це означає, що в армії є потреба в професіоналах різних спеціальностей.
Так, мобілізації можуть підлягати такі групи військовозобов'язаних:
  • чоловіки віком від 18 до 60 років, які придатні та обмежено придатні за станом здоров’я під час воєнного стану, якщо вони мають військовий досвід;
  • чоловіки віком від 27 до 60 років, які придатні та обмежено придатні за станом здоров’я під час воєнного стану, якщо вони не мають досвід військової служби;
  • чоловіки віком від 18 до 60 років, які зняті та виключені з військового обліку, однак визнані придатними або обмежено придатними через стан здоров'я в умовах воєнного стану на підставі рішення ВЛК.
Граничний вік для мобілізації залишився незмінним та не застосовується до чоловіків, які досягли 60-річного віку.
Добровільно прийняти рішення щодо вступу на військову службу можуть:
  • жінки віком до 60 років, які придатні за станом здоров’я; 
  • призовники віком від 18 до 27 років, які раніше не брали участь у виконанні строкової служби – на службу за контрактом;
  • люди з інвалідністю, а також ті, хто отримав право на відтермінування від мобілізації через сімейні обставини, будуть служити за місцем проживання.
Також на початку вересня в парламенті зареєстрували законопроєкт, що передбачає скасування права на відстрочку від військової служби для осіб, які здобувають вищу освіту, у віці старше 30 років. Доцільність введення такого рішення розглядається через те, що після початку повномасштабного вторгнення в рази зросла кількість чоловіків, які хочу здобувати вищу освіту. Але як зазначають адвокати, це рішення не може бути прийняте навіть у військовий час, адже суперечить нормам Конституції щодо права на освіту. До того ж у часі закон не має зворотної дії, тому таке рішення не буде стосуватися осіб, які вже навчаються.

Крім того, наприкінці вересня до Верховної Ради внесли законопроект №10084, метою якого є внесення змін до закону про військовий обов'язок і військову службу, аби зняти вікове обмеження на добровільне проходження військової служби. Йдеться про військовослужбовців, які будуть визнані ВЛК придатними до служби, володіють значним рівнем професійної підготовки та практичним досвідом. Як зазначалось раніше, в Україні максимальний граничний вік мобілізації – 60 років.

Автори проєкту Юрченко Олександр та Бурміч Анатолій зазначають, що цим документом вони усувають "вікову дискримінацію". Адже обов'язок захищати Батьківщину є закріпленим у Конституції і, відмова українцям у проходженні служби у віці старшому 60 років є порушенням їхніх конституційних прав. До того ж нардепи наголошують, що таким чином можна поповнити лави армії, вмотивованими та досвідченими військовими.

На даному етапі документ був розглянутий відповідним профільним комітетом для ознайомлення, найближчими місяцями на проєкт чекає рішення про внесення його на розгляд до Верховної Ради України. 

Міністерство оборони України презентувало інформаційну кампанію “Оновлюй дані у ТЦК”
Інші новини вер. 2023

Міністерство оборони України презентувало інформаційну кампанію “Оновлюй дані у ТЦК”

Міністерство оборони України презентувало інформаційну кампанію “Оновлюй дані у ТЦК”, яка покликана актуалізувати дані щодо мобілізаційного потенціалу країни та посилити спроможності Збройних сил у відбитті російської агресії проти України....

Воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні продовжено ще на 90 днів
Інші новини лют. 2023

Воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні продовжено ще на 90 днів

Сьогодні Верховна Рада України схвалила Указ Президента України Володимира Зеленського від 6 лютого цього року № 58 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні». Відтак воєнний стан і мобілізація триватимуть ще 90 днів - від 19 лютого до 19...

Восени до Збройних Сил України буде призвано на понад півтори тисячі осіб менше від раніше запланованого
Інші новини жов. 2020

Восени до Збройних Сил України буде призвано на понад півтори тисячі осіб менше від раніше

Показники чергового призову до армії зменшено на 1,5 тисячі осіб від раніше запланованого. Таке рішення прийнято з огляду на збільшення кількості охочих служити за контрактом у лавах Збройних Сил. Про це повідомив заступник Міністра оборони України...

0 Коментарів

Авторизація