На Прикарпатті розпочато щорічну природоохоронну операцію «Первоцвіт»
27 лют, 2024 0 Коментарів 71 Перегляд

На Прикарпатті розпочато щорічну природоохоронну операцію «Первоцвіт»


Щороку на початку весни в Україні знищуються мільйони ранньоквітучих рослин-первоцвітів. Серед них – проліски, підсніжники, шафрани та інші. Більшість з них занесена до Червоної книги України.
В даний період на території України великих обсягів набуває торгівля первоцвітами. Масовий збір на продаж рідкісних рослин призводить до послаблення, а у невеличких місцезростаннях до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Крім цього, дуже часто первоцвіти знищуються з кореневою частиною, що призводить до фізичного знищення популяцій.
Саме тому, протягом лютого-травня з метою припинення незаконного збирання, транспортування та продажу рідкісних ранньоквітучих рослин проводиться природоохоронна операція «Первоцвіт».

Державною екологічною інспекцією Карпатського округу на виконання доручення Державної екологічної інспекції України № 173 від 08.02.2024 року розроблено та затверджено план заходів, створено робочі групи та посилено державний контроль у галузі збереження рідкісних та червонокнижних об’єктів рослинного світу.

За знищення первоцвітів українцям загрожують штрафи відповідно до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме:
 від 510 до 1700 грн – за незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу;
 від 1700 грн до 3655 грн – за рослини, зібрані на заповідних територіях, або занесених до Червоної книги (з конфіскацією рослин);
 від 340 до 510 грн – за погіршення середовища зростання червонокнижних рослин, незаконне або з порушенням вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов вирощування у спеціально створених штучних умовах;
 від 510  до 850 грн – за ті самі дії для посадових осіб.

Крім того, за один екземпляр незаконно зірваної червонокнижної квітки передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн, шафрани (крокуси) та підсніжники – від 49 до 62 грн (залежно від виду), сон-трава – від 37 до 62 грн (залежно від виду).

Кожен повинен розуміти, що відповідальне ставлення до навколишнього природного середовища буде гарантією збереження природи нашого краю, адже те, що ми залишимо для прийдешніх поколінь, залежить від нас.
В черговий раз закликаємо жителів області зберегти ранньоквітучі весняні квіти. Пам’ятайте, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті природного угрупування, є їх невід’ємною частиною і потребують нашого захисту.

У рамках операції «Першоцвіт» екологи просять не купувати підсніжники
Інші новини бер. 2021

У рамках операції «Першоцвіт» екологи просять не купувати підсніжники

Державна екологічна інспекція Карпатського округу проводить щорічну традиційну операцію «Першоцвіт» – посилено державний контроль у галузі збереження ранньо квітучих обєктів рослинного світу. Державні інспектори з охорони навколишнього природного...

У Держекоінспекції розповіли про покарання за продаж первоцвітів
Інші новини бер. 2021

У Держекоінспекції розповіли про покарання за продаж первоцвітів

Територіальні округи Держекоінспекції розпочали проведення посилених заходів щодо збереження ранньоквітучих об'єктів рослинного світу. На порушників чекає сплата не тільки штрафу, а і збитків, завданих довкіллю, які можуть сягати десятків тисяч...

Триває робота з підготовки другого видання Зеленої книги України
Інші новини лис. 2020

Триває робота з підготовки другого видання Зеленої книги України

Триває робота з підготовки чергового видання Зеленої книги України. Наразі Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, опираючись на результати отриманих даних із багаторічних наукових досліджень раритетного фітоценофонду України,...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація