Професійне вигорання — надзвичайно актуальна та поширена проблема сьогодення.
21 бер, 2024 0 Коментарів 62 Перегляди

Професійне вигорання — надзвичайно актуальна та поширена проблема сьогодення.

Точної статистики немає, але близько 5-7% населення у світі мають прояви вигорання. Цей стан поширений в усьому світі та не є унікальним явищем для нашого часу.

Медичні працівники посідають чи не перше місце серед спеціальностей з високим ризиком вигорання. За різними джерелами, від 20% до 75% медпрацівників перебувають у цьому стані.

Для розвитку професійного вигорання потрібні три ключові складові: несприятливі умови праці, індивідуальні особливості людини та відсутність належної підтримки ззовні. Сьогодні в Україні додався четвертий фактор: війна. Так, за даними МОЗ на кінець минулого року пошкоджено 1 468 медичних закладів, зруйновано вщент — 193, є травмовані та загиблі медичні працівники, лікарі та медичні сестри працюють понаднормово, в умовах мультизадачності та постійного пошуку рішень за обмежених ресурсів.

Вигорання не є проблемою окремого працівника. Воно впливає на пацієнтів, медичну установу і всю галузь охорони здоров’я. У медичних закладах погіршується якість послуг та більшає лікарських помилок, припиняється професійний розвиток медичного персоналу, порушуються взаємовідносини у трудовому колективі. Відповідно, пацієнти отримують неякісні послуги, а подекуди «застарілу» і неефективну медичну допомогу. Проблема професійного вигорання негативно впливає на загальну організаційну культуру і моральний дух медичної спільноти, порушує ефективність розподілу ресурсів, підриває довіру громадськості до системи охорони здоров’я загалом.

Отож, стратегічно важливими є ретельний аналіз причин та відповідно до них прийняті як управлінські рішення, зокрема системні, так і особисті, які будуть націлені на подолання проблеми професійного вигорання в окремому колективі та усій галузі охорони здоров’я.
Дізнайтеся більше на сайті ЦГЗ: https://bit.ly/492IjGv.

18 жовтня - Європейський день боротьби з торгівлею людьми
Інші новини жов. 2023

18 жовтня - Європейський день боротьби з торгівлею людьми

Європейський день протидії торгівлі людьми започаткований 18 жовтня 2007 року Європейським Парламентом, як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми та небайдужості громадськості до цього явища, мета...

Своєчасність проходження  медичного огляду та наявність особистих медичних книжок у працівників, які підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам є обов’язковим!
Інші новини травень. 2023

Своєчасність проходження медичного огляду та наявність особистих медичних книжок у працівників,

Мета будь-якого медичного огляду полягає в тому, щоб з'ясувати, чи не хворий громадянин. Якщо ж він не зовсім у «формі», слід визначити, чи не стане його недуга на заваді навчанню, роботі, та взагалі, наскільки шкідливим буде контакт хворої людини...

На час карантину роботодавець може встановити працівникам неповний робочий час, але тільки за згодою працівника
Інші новини кві. 2020

На час карантину роботодавець може встановити працівникам неповний робочий час, але тільки за

Запровадження неповного робочого часу є зміною істотних умов праці, відповідно до ст.32 КЗпП України його запровадження потребує завчасного попередження працівників не менше ніж за два місяці.Проте, якщо неповний робочий час роботодавець встановлює...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація