Електронні паспорти у Дії: Уряд ухвалив постанову
17 кві, 2020 0 Коментарів 824 Перегляди

Електронні паспорти у Дії: Уряд ухвалив постанову

Цифрові паспорти вже зовсім скоро зможуть використовувати всі українці. Електронні версії ID-картки та закордонного паспорта будуть доступні у мобільному застосунку «Дія».
Це стало можливо завдяки тому, що Кабінет Міністрів прийняв постанову «Про реалізацію експериментального проекту щодо застосування паспорта громадянина України у формі картки в електронному вигляді та паспорта громадянина України для виїзду за кордон в електронному вигляді».
«Україна – одна з перших у світі, що реалізувала цифровий паспорт у смартфоні. Проте, ми маємо найбільш повний перелік життєвих ситуацій, коли українці можуть застосовувати цифровий паспорт і не турбуватися про наявність при собі паперового чи пластикового аналогу. Наша мета, щоб згодом людині взагалі не довелося більше носити з собою документи, а всі вони були доступні в смартфоні», – зауважує Віце-прем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.
Е-паспорти у Дії є цифровими аналогами паперових документів, відповідно до постанови. В умовах карантину це особливо актуально, адже цифрові паспорти можна використовувати як посвідчення особи на випадок, якщо зупинила поліція.
Крім того, за електронним паспортом у межах країни можна подорожувати літаком чи поїздом, отримувати поштові послуги та проводити банківські операції. Також за паспортом у мобільному застосунку «Дія» можна підтвердити свій вік при купівлі в магазині сигарет або алкоголю. Отримати медичні, готельні послуги або пред’явити правоохоронним органам.
За цифровим паспортом також можна скористатися бібліотекою, отримати послуги зв’язку, входити в адмінбудівлі та отримувати державні послуги у ЦНАПах, на порталі «Дія» або для одержання коштів при поверненні товару.
Усі цифрові документи у мобільному застосунку «Дія» дійсні лише на території України. Закордонний паспорт надає такі самі права і можливості, як і національний.
В Україні у реєстрах є близько 3,5 млн ID-карток, які українці отримували від 2016 року. А біометричних закордонних паспортів – близько 17 млн. Таким чином, якщо у громадянина немає посвідчення водія чи ID-картки, він може посвідчити свою особу за допомогою закордонного паспорта, який є в Дії.
Цифровий паспорт більш надійний, ніж звичайний паперовий та не менш надійний, ніж його пластиковий аналог. Щогодини мобільний застосунок «Дія» оновлює інформацію про документи в реєстрах, а кожні три хвилини формується унікальний QR-код, за яким з будь-якого смартфону, де встановлено Дію, можна перевірити паспорт. А на мобільних телефонах з операційною системою Android неможливо навіть зробити скріншот документа.
Паспортні дані кожного громадянина, який встановив мобільний застосунок «Дія», надійно захищені. Мобільний застосунок не збирає і не зберігає їх, а лише відображає ту інформацію, яка є у реєстрах.

Мінцифри запускає push-повідомлення у застосунку «Дія»
Інші новини кві. 2020

Мінцифри запускає push-повідомлення у застосунку «Дія»

Користувачі мобільного застосунку «Дія» зможуть отримувати push-повідомлення, що інформуватимуть їх про ситуацію, спричинену пандемією коронавірусу. Перші повідомлення стосуються умов карантину. Згодом користувачі отримуватимуть у форматі...

Стати підприємцем відтепер можна онлайн за 10 хвилин
Інші новини кві. 2020

Стати підприємцем відтепер можна онлайн за 10 хвилин

На порталі «Дія», який запустило Міністерство цифрової трансформації України, вже доступні онлайн 27 публічних послуг, серед яких – і перші спрощені послуги для фізичних осіб – підприємців. «Кожен українець і я особисто стикався з, м'яко кажучи,...

Президент, Прем’єр-міністр, Мінцифри презентували мобільний застосунок “Дія”
Інші новини лют. 2020

Президент, Прем’єр-міністр, Мінцифри презентували мобільний застосунок “Дія”

Президент Володимир Зеленський, Прем’єр-міністр Олексій Гончарук та Міністерство цифрової трансформації презентували мобільний застосунок “Дія”. Вже зараз у додатку працюють е-посвідчення водія та свідоцтво для реєстрації (техпаспорт) для...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація