Голосувати на місцевих виборах можна незалежно від "прописки"
19 сер, 2020 0 Коментарів 619 Переглядів

Голосувати на місцевих виборах можна незалежно від "прописки"

Нові, революційні зміни у виборчому законодавстві допоможуть реалізувати конституційне право як мінімум п’ятьом з половиною мільйонам громадян. Майже півтора мільйона з них – внутрішньо переміщені особи, які відтепер мають змогу голосувати за місцем свого фактичного проживання. Уперше вони братимуть участь в формуванні органів місцевого самоврядування в своїх нових громадах.
Отже, що передбачають законодавчі зміни та рішення ЦВК і які права отримують люди без реєстрації або ті, хто фактично мешкає за відмінною від «прописки» адресою?
Одне з нововведень стосується способу подання заяви до Державного реєстру виборців: її можна заповнити в електронному вигляді на сайті. Також можна подати особисто у паперовому вигляді за наявності паспорту чи ID картки, або доручити цю справу третій особі через довіреність.
У випадку, якщо громадянин обере зміну адреси через віртуальний Кабінет виборця на сайті Держреєстру drv.gov.ua для ідентифікації особистості йому знадобиться електронний підпис. Це може бути як ключ, виданий державними органами, так і MobileID чи ключ Приватбанку тощо.
На розгляд держава відводить 15 діб, але зараз процедура займає від кількох годин до двох-трьох днів. З практики минулих виборів, охочі проголосувати відкладали подачу документів на останні дні, і через великий наплив людей не всі встигли подати заяви. Тому ми наголошуємо: ліпше подбати про реалізацію свої прав заздалегідь. Бо кінцева дата зміни виборчої адреси – 10 вересня 2020 року (для голосування на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року).
До речі, слід врахувати, що змінювати виборчу адресу можна не частіше ніж раз на рік.  А починати процес варто після перевірки, чи включена людина до Реєстру виборців взагалі. Бо відсутність громадянина в списках виборців – одна з причин відмови у зміні адреси. Серед інших причин, які можуть стати на заваді – хибні дані, недотримання термінів подачі заяви і зміни, що були внесені менш як за рік. Якщо ж у заяві виявлять дрібні неточності, її можна доопрацювати і подати з уточненими даними.
За матеріалами громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ» (https://www.vplyv.org.ua)

29-30 липня вступники можуть протестувати електронні кабінети та потренуватись у поданні заяв
Інші новини лип. 2020

29-30 липня вступники можуть протестувати електронні кабінети та потренуватись у поданні заяв

Упродовж двох днів, 29 та 30 липня, вступники мають можливість створити тестовий електронний кабінет та подати через нього заяви на вступ. Тестування триває з 10:00 29 липня до 22:00 30 липня 2020 року. У тестуванні на сайті...

Зміни виборчу адресу, щоб проголосувати на місцевих виборах за місцем фактичного проживання
Інші новини лип. 2020

Зміни виборчу адресу, щоб проголосувати на місцевих виборах за місцем фактичного проживання

До 9 вересня 2020 року виборці мають можливість змінити виборчу адресу без зміни місця реєстрації, що дозволить значній частині виборців проголосувати за місцем фактичного проживання на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. Виборчою адресою особи є...

ЯК ЗМІНИТИ ВИБОРЧУ АДРЕСУ НА МІСЦЕВИХ ВИБОРАХ-2020
Інші новини чер. 2020

ЯК ЗМІНИТИ ВИБОРЧУ АДРЕСУ НА МІСЦЕВИХ ВИБОРАХ-2020

Центральна виборча комісія 18 травня 2020 року затвердила порядок зміни виборчої адреси. Читайте про те, кому і для чого потрібно змінювати виборчу адресу та який порядок такої зміни. Виборчий кодекс України закріпив можливість зміни виборчої адреси...

0 Коментарів

Авторизація