Людям, які живуть з ВІЛ: як захиститись від COVID-19
01 гру, 2021 0 Коментарів 466 Переглядів

Людям, які живуть з ВІЛ: як захиститись від COVID-19

Від ризику захворіти на COVID не застрахована жодна людина. Водночас люди, які живуть із вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та ті, хто не приймають антиретровірусну терапію, загалом є вразливими до будь-яких інфекцій, а відповідно й до тих ускладнень, які слідують за хворобою.
Наразі немає досліджень, які б стверджували, що люди із ВІЛ більш схильні до інфікування коронавірусною хворобою. Окремі дослідження вказують, що людина, яка регулярно приймає антиретровірусні препарати в рамках терапії мінімізує ризик тяжкого перебігу COVID-19. Це вкотре підтверджує необхідність антиретровірусної терапії.
Оскільки ВІЛ безпосередньо вражає імунну систему, то логічним є припущення що люди, які живуть із ВІЛ, перебувають у ризику важкого перебігу коронавірусної хвороби.
За інформацією Центрів контролю та профілактики хвороб США (CDC), люди із ВІЛ можуть мати більшу ймовірність тяжко перенести коронавірусну хворобу. Крім того, метааналіз результатів кількох досліджень вказує, що люди з ВІЛ-інфекцією мають на 78% вищий ризик померти внаслідок COVID-19. Саме тому вакцинація від COVID-19 для них є життєво необхідною.
Люди із ВІЛ, як і всі інші, повинні суворо дотримуватися протиепідемічних заходів:
  • правильно використовувати захисні маски;
  • тримати соціальну дистанцію;
  • регулярно мити руки з милом;
  • уникати великих скупчень людей.
Серед специфічних порад у контексті захисту від коронавірусної хвороби конкретно для людей, які живуть із ВІЛ, важливо згадати наступні:
  • консультуватися з лікарем та регулярно приймати антиретровірусні препарати;
  • створити запас препаратів для АРТ на 30–90 днів (дозволить уникнути черг під час походів за ліками);
  • вакцинуватись від грипу та пневмококової інфекції, оскільки ці хвороби часто зустрічаються у людей, які живуть із ВІЛ, та небезпечні тяжким перебігом;
  • зробити щеплення проти COVID-19;
  • якщо захворіли на COVID-19, не скасовувати самостійно прийом жодних ліків, які вживали раніше.
Важливо, що вакцинація проти COVID-19 людей із ВІЛ є безпечною. Це підтверджено зокрема клінічними дослідженнями вакцини проти COVID-19, до яких були включені люди, які живуть із ВІЛ.
У CDC зазначають, що люди із ВІЛ, навіть приймаючи антиретровірусну терапію, залишаються вразливими для коронавірусної хвороби. Саме тому вони повинні дотримуватися всіх протиепідемічних заходів, які є рекомендованими для всіх невакцинованих людей.
Щеплення проти COVID-19 може зробити будь-яка людина, яке живе із ВІЛ. Йдеться також про дітей від 12 років, яким для цього потрібен дозвіл батьків чи опікунів.
На жаль, люди із ВІЛ, як ніхто інший, знають про стигму та вплив дезінформації на ставлення до них. Саме тому споживання лише перевіреної та доказової інформації про ВІЛ та COVID-19 дозволяє уникнути поширення чуток та фейків про хвороби, звести до мінімуму стигму, яка все ще існує в українському суспільстві.

Кабмін затвердив впровадження COVID-сертифікатів в Україні: як вони працюватимуть
Інші новини лип. 2021

Кабмін затвердив впровадження COVID-сертифікатів в Україні: як вони працюватимуть

Уряд ухвалив постанову щодо впровадження COVID-сертифікатів. Це цифровий документ, який буде підтверджувати статус громадянина про вакцинацію, негативний результат ПЛР-тестів і статус, що людина одужала від COVID-19. Розробкою та технічною...

3 грудня - Міжнародний день інвалідів
Інші новини гру. 2020

3 грудня - Міжнародний день інвалідів

Щороку 3 грудня у світі відзначається Міжнародний день інвалідів, який проголошено Генеральною Асамблеєю ООН у 1992 році. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до людей з особливими потребами. У світі...

Здорова нація має стати національною ідеєю – Президент
Інші новини лис. 2020

Здорова нація має стати національною ідеєю – Президент

У зв’язку з несприятливою епідемічною ситуацією, яка склалася в усьому світі, Президент України Володимир Зеленський ініціює розробку програми «Здорова нація», яка міститиме практичні рекомендації громадянам щодо зміцнення здоров’я, профілактики...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація