Українці зможуть обміняти готівкову гривню у польських банках
23 бер, 2022 0 Коментарів 748 Переглядів

Українці зможуть обміняти готівкову гривню у польських банках

Національний банк України та Національний банк Польщі 18 березня 2022 року уклали угоду, що дасть можливість українцям, які перебувають у Польщі, здійснювати обмін української гривні на польські злоті (далі – Угода).
Угода набирає чинності з 25 березня цього року. З цього дня українці можуть звернутися до окремих відділень банків Польщі* для обміну готівкової гривні на польські злоті. Курс обміну буде максимально наближеним до офіційного.
За цим механізмом повнолітні громадяни України зможуть обміняти загалом до 10 тисяч гривень готівкою на одну особу. Польські банки прийматимуть банкноти номіналом від 100 до 1000 гривень (банкноти нижчих номіналів та монети не прийматимуться для обміну).
Національний банк Польщі купуватиме у комерційних банків Польщі готівкову гривню, отриману в результаті продажу громадянами України, для подальшого обміну з Національним банком України за тим самим курсом. Для допомоги українцям Національний банк України готовий викупити у Національного банку Польщі готівкову гривню на суму до 10 млрд гривень.
«Багато представників хороброго українського народу, рятуючись від злочинної військової агресії, приїхали до Польщі. Часто при собі вони мають лише готівкову гривню (взяту поспіхом), яку поки що не змогли обміняти на злоті. З першого дня війни Національний банк Польщі разом із нашими друзями з Національного банку України працює над розв’язанням цієї проблеми. Важливо, щоб героїчні захисники України знали, що ми дбаємо про їхні родини. Я дуже задоволений врегулюванням цього дуже важливого для українських біженців питання», – сказав професор Адам Глапінський, Голова Національного банку Польщі.
«Завдяки Угоді, яку ми уклали з Національним банком Польщі, українці зможуть обміняти наявну в них готівкову гривню в польських банках, щоб мати змогу задовольнити свої життєві потреби. Ми вдячні нашим польським колегам за цей гуманний крок, який ще більше зміцнює партнерство між нашими народами», – сказав Голова Національного банку України Кирило Шевченко.
*інформація про конкретні відділення банків буде повідомлятися додатково 

Про обіг монет – роз’яснення Національного банку
Інші новини жов. 2020

Про обіг монет – роз’яснення Національного банку

У жовтні до Національного банку часто зверталися громадяни з такого питання: «Чи залишається в обігу золотиста одногривнева монета?» Громадяни скаржилися на прикрі випадки, коли вони не змогли заплатити за товари чи послуги через те, що нібито...

Нова монета номіналом 10 гривень з’явиться в обігу в червні
Інші новини кві. 2020

Нова монета номіналом 10 гривень з’явиться в обігу в червні

Національний банк України з 3 червня 2020 року введе в обіг монети номіналом 10 гривень, які поступово замінять відповідні банкноти. Це – частина комплексного рішення з оптимізації та оновлення банкнотно-монетного ряду гривні, що триває з 2014 року...

Вилучення з обігу монет 1,2 та 5 копійок полегшить готівкові розрахунки та зменшить суспільні витрати на готівковий обіг
Інші новини жов. 2019

Вилучення з обігу монет 1,2 та 5 копійок полегшить готівкові розрахунки та зменшить суспільні

Питання – відповіді щодо виведення з обігу розмінних монет. Як відбуватиметься вилучення з обігу 1, 2 та 5 копійок? З 1 жовтня 2019 року усі суб’єкти господарювання, що здійснюють підприємницьку діяльність, повинні припинити приймати монети...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація