Чи безпечно надавати доступ до даних мобільним додаткам?
22 чер, 2022 0 Коментарів 435 Переглядів

Чи безпечно надавати доступ до даних мобільним додаткам?

Держспецзв’язку дає відповіді на найпоширеніші запитання українців щодо протидії загрозам у кіберпросторі, безпечного користування телефонами, інтернетом та інші.
При встановленні на телефон багато додатків просять доступ до даних у телефоні – наприклад, до камери або контактів. Чи безпечно надавати такі дозволи? Як перевірити, до яких даних у смартфоні мають доступи вже встановлені програми, і заборонити їх?
Більшість користувачів не звертають уваги на те, які дозволи на доступ до їхніх даних вимагають застосунки у смартфоні. Це може призвести до витоку персональних даних користувача.
На що слід звертати увагу при встановленні застосунків:
Запит на дозвіл має відповідати функціоналу програми. Наприклад, застосунок із географічними картами може попросити дозволу до даних геолокації. А от якщо програма просить ще й доступи до галереї, контактів, право вносити зміни на смартфоні тощо, це вже має викликати підозру.
Акцентуйте увагу на тому, чи дійсно додатку для роботи потрібен той чи інший доступ. Якщо маєте сумніви – краще відмовитись від його встановлення і пошукати аналог.
Кількість запитуваних дозволів. Шкідливі програми часто надсилають запит на отримання великої кількості дозволів. Це дає їм можливість збирати багато особистої інформації про користувача. Не встановлюйте таких застосунків і не надавайте дозволів.
Як перевірити дозволи застосунків
На Android:

  1. Зайдіть у Налаштування смартфона.
  2. Оберіть та відкрийте необхідну програму.
  3. Натисніть – Дозволи додатків: тут є перелік, які доступи дозволено, а які заборонено.
  4. За потреби внесіть зміни.
  5. У цьому ж розділі можна налаштувати функцію автоматичного відкликання дозволів, якщо додаток не використовується протягом тривалого часу.
На iOS:
Перевірте дозволи застосунків у розділах меню “Параметри” – “Приватність”.
Зверніть увагу, що у користувачів смартфонів є також право вибору різних налаштувань дозволів. Зокрема:
  • Завжди дозволяти: додаток матиме доступ до ваших даних, навіть якщо ви його не використовуєте.
  • Дозволяти, лише коли додаток використовується.
  • Запитувати щоразу: додаток питатиме про доступ до налаштувань щоразу, коли ви його відкриваєте. Дозвіл буде скасовано, коли ви закриєте додаток.
  • Не дозволяти.
У разі відмови у наданні певного дозволу додатку може бути обмежений його функціонал. Проте це не означає, що його робота буде повністю припинена.

Рекомендації держспецзв’язку як вберегтися від фішингових атак
Інші новини травень. 2022

Рекомендації держспецзв’язку як вберегтися від фішингових атак

Не забуваємо дбати про безпеку власних даних. Зберігайте нові поради Держспецзв’язку про те, як вберегтися від фішингових атак. Фішинг – вид інтернет-шахрайства, метою якого є отримання доступу до конфіденційних даних користувачів для подальшого...

Держстат розробив мобільний додаток "Статистика в смартфоні"
Інші новини гру. 2020

Держстат розробив мобільний додаток "Статистика в смартфоні"

Додаток двомовний (українська та англійська), має зручний інтерфейс і надає можливість оперативно отримувати офіційну державну статистичну інформацію з наборів даних Держстату, розміщених на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних data.gov.ua...

Держстат розробив мобільний додаток "Статистика в смартфоні"
Інші новини гру. 2020

Держстат розробив мобільний додаток "Статистика в смартфоні"

Державна служба статистики розробила мобільний додаток "Статистика в смартфоні". Додаток двомовний (українська та англійська), має зручний інтерфейс і надає можливість оперативно отримувати офіційну державну статистичну інформацію з наборів даних...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація