В області розроблено заходи, аби не допустити проникнення і поширення вірусу грипу птиці
28 січ, 2020 0 Коментарів 651 Перегляд

В області розроблено заходи, аби не допустити проникнення і поширення вірусу грипу птиці

 Недопущення занесення збудника грипу птиці на Прикарпаття, проведення заходів із профілактики інфекційних хвороб тварин і птиці на території області у 2020 році. Ці питання сьогодні розглянули на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації за участі першого заступника голови ОДА Марії Савки.
Вірус пташиного грипу, який раніше було виявлено у Польщі, Білорусі, Румунії, Угорщині, Словаччині, цього року зареєстрували в Україні. Випадок трапився 19 січня на Вінничині, в одному із приватних підприємств Немирівського району. Були вжиті заходи з локалізації та недопущення поширення збудника грипу. Зокрема, в регіоні знищено понад 100 тисяч голів птиці.
«Маємо попередити ризики та не допустити проникнення і поширення вірусу грипу птиці на Прикарпаття. Відповідно необхідно посилити ветеринарно-санітарний контроль та провести позапланові заходи щодо суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана із птахівництвом, а також інформувати населення», - зазначила Марія Савка.
Мовилося про симптоми пташиного грипу, його клінічні ознаки, способи зараження та проникнення, що може бути пов’язане із дикими перелітними птахами. Тому у випадку загибелі або підозри у захворюванні серед птиці, як домашньої, так і дикої, слід негайно повідомляти Держпродспоживслужбу.
Питання недопущення поширення вірусу пташиного грипу є надзвичайно актуальним. Адже поряд із загрозою для людини та її господарської діяльності, захворювання несе за собою великі економічні збитки для держави через заборону торгівлі продуктами птахівництва.
Для запобігання виникнення і поширення інфекційних хвороб тварин та птиці на Івано-Франківщині, зокрема пташиного грипу, африканської чуми свиней, сказу, головним управлінням Держпродспоживслужби в області систематично проводяться заходи.
Додамо, що забезпечення благополуччя області щодо інфекційних хвороб тварин і птиці полягає у необхідному своєчасному проведенні профілактичних ветеринарно-санітарних заходів, лабораторно-діагностичному дослідженні, роз’яснювальній роботі серед власників і керівників господарств та населення за сприяння ЗМІ, а також невідкладних заходах у разі загибелі чи підозрі у захворюванні тварин.

Необхідно забезпечити прозорість та контроль за цільовим використанням гуманітарних вантажів, які

Сьогодні під головуванням заступника голови облдержадміністрації Світлани Онищук відбулося засідання робочої групи з питань гуманітарної допомоги при облдержадміністрації. Члени робочої групи розглянули 13 питань порядку денного, зокрема, щодо...

Про відновлення об’єктів, які пошкоджені травневою стихією йшлося на сьогоднішній селекторній нараді

Сьогодні під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Марії Савки, за участі керівників структурних підрозділів ОДА, обласних управлінь, Тисменицької, Калуської, Рожнятівської, Богородчанської райдержадміністрацій та міст Калуш і...

Питання готовності до опалювального сезону взято під пильний контроль обласної влади

Сьогодні під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Марії Савки відбулася нарада з питань готовності Івано-Франківщини до початку опалювального сезону. «Із настанням осені готовність закладів житлово-комунального господарства,...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація