Сьогодні виповнилося 209 років з дня народження Т.Г.Шевченка
09 бер, 2023 0 Коментарів 496 Переглядів

Сьогодні виповнилося 209 років з дня народження Т.Г.Шевченка

«Борітеся – поборете!
Вам Бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая!»
 Т.Г.Шевченко

В історії кожного народу є імена, які він свято береже у своїй пам’яті і з великою любов’ю та повагою передає з покоління в покоління. Для українців такою святинею є видатний український поет, прозаїк, драматург, художник, політичний і громадський діяч, натхненник національних ідей, провідник добра, волі, щастя і правди – Тарас Шевченко. Він був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені Українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія народу, а люди будуть щасливими.

Якими актуальними для нашого сьогодення є слова Т.Г.Шевченка «Борітеся – поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава. І воля святая!»

Великого українського поета сміливо можна назвати духовним пророком української нації. Занурившись у його твори, можна чітко відстежити історичні передбачення та попередження, які йому були відомі ще 209 років тому.
Нагадаємо коротко про життя та творчість  Тараса Григоровича Шевченка.
Тарас Шевченко народився 9 березня 1814 у селі Моринці Звенигородського повіту Київської губернії (нині Звенигородського району Черкаської області) у сім'ї селянина. 

Т. Шевченко є автором понад тисячі мистецьких творів. Найвідомішими поемами є  "Наймичка", "Катерина", "Гайдамаки". Немає непевне жодного українця, який би не чув про вірші «Заповіт», «Думи мої», «Мені тринадцятий минало»,«Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями»,  "Зa сонцем хмаронька пливе", "Мені однаково, чи буду", "Реве та стогне Дніпр широкий", "Світає, край неба палає", "Село", "Тече вода з-під явора", "Тополя", "Три шляхи", "Тяжко-важко в світі жити" та багато інших творів.
Попри свою писемну творчість Т. Шевченко є також одним з найвидатніших майстрів українського образотворчого мистецтва. Він працював у галузях станкового живопису, графіки, монументально-декоративного розпису та скульптури, досконало володів технікою акварелі, олії, офорту, малюнка олівцем і пером. У 1859-1860 роках виконав офорти з творів зарубіжних та російських художників, за які отримав звання академіка гравірування.

Ім'я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлені пам'ятники, його твори перекладені майже на всі мови світу, його ім'ям в Україні названі навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста. 
10 березня 1861 року в Санкт-Петербурзі у віці 47-и років Тарас Григорович Шевченко пішов з життя. Його тимчасово поховали на місцевому Смоленському кладовищі, а через два місяці, на виконання волі Шевченка, його останки перепоховали на Чернечій горі під Каневом. Поет залишив по собі надзвичайно велику спадщину українському народові. 
Ім’я Великого Кобзаря вписане золотими літерами в історію України. Через віки промовляє до нас слово великого поета, надихає нас, дає нам силу та мужність і нагадує, що ми – українці, що ми є народом. Великий Кобзар мріяв про те, щоб:

І на оновленій землі
Врага не буде, супостата,
А буде син, і буде мати,
І будуть люди на землі.

Справедливою даниною світлої пам’яті Тараса Шевченка має бути наша щоденна копітка праця в ім’я успішної європейської України, про яку мріяв Славетний Кобзар.

Унікальна можливість ознайомитися із оригінальними художніми полотнами Тараса Шевченка

Побачити багатогранність таланту Великого Кобзаря та відчути дух епохи Пророка до Музею мистецтв Прикарпаття завітали сотні поціновувачів живопису Тараса Шевченка. Це безпрецедентна та знакова подія для області, адже вперше із 1939 року оригінальні...

Шевченківські дні в установах культури

9 березня виповнилося 207 років від дня народження Тараса Григоровича Шевченка – художника за самовідчуттям і поета за покликанням. Ким він був і ким є нині для України та світу? У чому полягають невмирущі чари його поезії та сакральний вплив на...

Шевченківська вечірка

11 березня з метою вшанування пам’яті національного генія Тараса Шевченка музей історії міста Болехова імені Романа Скворія спільно з Союзом українок Болехова організували та провели Шевченківську вечірку «Тарас Шевченко і вічний поклик до волі»....

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація