До уваги отримувачів компенсаційних виплат на догляд за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку
13 лис, 2020 0 Коментарів 700 Переглядів

До уваги отримувачів компенсаційних виплат на догляд за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку

До Міністерства соціальної політики надходять звернення з питання визначення сукупного доходу для призначення субсидії та інших соціальних виплат від громадян, які до березня 2019 року оформили отримання щомісячної компенсаційної виплати за догляд за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.07.1996 № 832 (далі – постанова № 832).
Інформуємо, що постанова № 832 з 23.03.2019 втратила чинність на підставі постанови Кабінету Міністрів України „Деякі питання державної допомоги окремим категоріям громадян” від 20.03.2019 № 233, але пунктом 1 встановлено, що щомісячні компенсаційні виплати у розмірі 33,84 грн, призначені відповідно до постанови № 832 здійснюються до моменту втрати особою такого права або до дати призначення їй іншої виплати, встановленої законодавством.
Важливо зазначити, що під час призначення субсидії та інших соціальних виплат працездатним особам, які є отримувачами такої щомісячної компенсаційної виплати, для розрахунку сукупного доходу враховується дохід на рівні від 0,5 до 1 мінімальної заробітної плати.
Урядом на виконання Закону України „Про соціальні послуги” постановою Кабінету Міністрів України „Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі” від 23.09.2020 № 859 (далі – постанова № 859) затверджений Порядок подання та оформлення документів, призначення і виплати такої компенсації.
Розмір компенсації обчислюється як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць, установленим законом на 1 січня календарного року, в якому надаються соціальні послуги (у 2020 році – 2027 грн, у 2021 році – 2 189 грн), та середньомісячним сукупним доходом фізичної особи, яка надає соціальні послуги, за попередні шість місяців, що передують місяцю подання заяви про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.
І для таких отримувачів компенсаційних виплат при розрахунку сукупного доходу для призначення субсидії та інших соціальних виплат враховується дохід на рівні фактично отриманих виплат.
Таким чином, непрацюючі працездатні особи, які доглядають за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку, мають право вибору на отримання компенсаційної виплати відповідно до постанови № 832 або постанови № 859.
Звертаємо увагу, що, як отримувачі щомісячної компенсаційної виплати відповідно до постанови № 832, так і отримувачі компенсації відповідно до постанови № 859 є застрахованими особами, відповідно період здійснення догляду зараховується до страхового стажу для призначення пенсії.

Запроваджено нові види державної соціальної допомоги

Постановою Кабінету Міністрів України від 29.07.2020 № 663 внесено зміни до Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію та особам з інвалідністю. Також йдеться і про встановлення державної...

Одноразову грошову допомогу в розмірі 1000 гривень отримають у квітні 26,5 тисяч прикарпатців

Постановою Кабінету Міністрів України від 1квітня 2020 р. № 251 «Деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році» затверджено Порядок виплати одноразової грошової допомоги у зв’язку з...

Компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги: умови призначення і виплати

Непрацюючим фізичним особам, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги (крім осіб, що...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація