10 жовтня — Всесвітній день ментального здоров’я
10 жов, 2023 0 Коментарів 243 Перегляди

10 жовтня — Всесвітній день ментального здоров’я

Ментальне здоров’я – це непомітний, але водночас головний двигун людини, що дозволяє не лише повноцінно жити, а й ефективно функціонувати у суспільстві. Регулярне піклування про власний стан може наштовхнути на відкриття внутрішнього джерела сили, що допоможе пройти скрізь складні часи. Тому дбати про своє ментальне здоров’я – така ж базова необхідність кожної людини, як і дбати про здоров’я фізичне. Ментальне та фізичне здоров'я – нерозривне ціле.

За даними соціологічних досліджень, понад 90% українців мали хоча б один із симптомів тривожного розладу, а 57% перебувають у зоні ризику розвитку ментальних порушень. Проте, українці не мають звички звертатися до фахівця: 31% громадян не вважають свої проблеми достатніми для цього. Зараз це основний бар’єр на шляху звернення по психологічну допомогу.  

Піклування про ментальне здоров'я має стати звичною відповідальністю кожного. Також необхідно створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними засобами та дієвими механізмами підтримати людину, коли вона не справляється самостійно.

Сьогодні питання «Ти як?»  стало маркером уваги і турботи близьких людей.
Ти - який живеш у часи широкомасштабного російського вторгнення. 
Ти -який відчуваєш тривогу і не відчуваєш міцної опори під ногами. 
Ти - який не впевнений сьогодні, що настане завтра. 
Ти - який читаєш новини про трагедії, що розривають серце. 
Ти -який думаєш про близьких, знайомих і незнайомих, забуваючи про себе.
А ти запитуєш — «Ти як?».

Відповіді можуть бути різними, але обов’язково - чесними. Адже саме це стане початком шляху до того, що є базовою цінністю ментального здоров’я - добробут людини і те, наскільки щасливою вона почувається.

Великі потрясіння, притаманні нашому сьогоденню, завдають не лише горя, моральних та фізичних страждань, але й відшаровують все зайве, неважливе, проявляючи істинні цінності.

«Ти як?»: українцям розповідають про техніки самодопомоги та підтримки людей поруч

У березні 2023 року стартувала комунікаційна кампанія «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоров'я за ініціативою Олени Зеленської, мета якої – сприяти формуванню в суспільстві культури піклування про ментальне здоров’я. Першим викликом...

«Mental Help» — безкоштовна психологічна допомога для українців

Щоби зробити психологічну допомогу для українців доступною та зручною, Глобальний договір ООН в Україні запустив проєкт «Mental Help». Його мета — надати безкоштовну психологічні послуги людям, які постраждали від війни Росії проти України. Проєкт...

??В Україні створили платформу доказової інформації про здоров’я під час війни — «Бережи себе».

Платформу «Бережи себе» створено, щоб надавати доказову інформацію на теми від хронічних та інфекційних захворювань до ментального здоров’я. Де знайти Щоб ознайомитись із матеріалами радимо підписатись на Telegram-канал https://t.me/berezhy_sebe та...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація