Лікарі б’ють на сполох: в області низькі показники імунізації населення
08 лис, 2019 0 Коментарів 694 Перегляди

Лікарі б’ють на сполох: в області низькі показники імунізації населення

Ситуація зі щепленням на Прикарпатті є невтішною, стверджують фахівці. Про це мовилося на черговій робочій нараді в обласній дитячій клінічній лікарні за участю лікарів-інфекціоністів, педіатрів, епідеміологів та лікарів загальної практики сімейної медицини.
Проблемним є питання щодо вакцинації дітей віком до одного року, а саме за контрольними показниками АКДП-ІІІ, поліо-ІІІ, ХІБ-інфекції та вірусного гепатиту В.
«Лисецький пологовий стаціонар, Надвірнянський, Бурштинський та обласний перинатальні центри мають найнижчий показник охоплення щеплення дітей проти туберкульозу за підсумками 9 місяців 2019 року, – повідомила експерт ДОЗ з епідеміології Євгенія Чурпіта. – За нашими розрахунками рівень мав би становити 73-75% обсягу, проте ми маємо середньообласний 57,3%. Серед лідерів високих показників Івано-Франківський перинатальний центр, Калуське, Тлумацьке, Коломийське та Верховинське пологове відділення».
За даними медиків, обласний показник щодо щеплення від вірусного гепатиту В становить 50,7%. Викликає занепокоєння стан справ щодо вакцинації проти кашлюку, дифтерії та правця – 49%, по Україні цей відсоток охоплення становить майже 60%. Також невтішний стан щодо поліомієліту – відсоток імунізованих склав 51,9%. Серед нещеплених від гемофільної інфекції – 8700 дітей.
У свою чергу під час наради головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з організації педіатричної допомоги Лариса Підвербецька нагадала присутнім про маршрут пацієнта, у якого є підозра на дифтерію.
«При виявленні випадку дифтерії фахівці повинні мати чіткий алгоритм дій, куди скеровувати хворого. Першочергово пацієнт має бути забезпечений боксованим приміщенням, консультаціями лікаря-інфекціоніста і ЛОРа, а також пройти обстеження на BL. При підозрі на дифтерію хворий повинен доставлятися в заклад третинного рівня – обласну клінічну інфекційну лікарню», - зазначила спеціаліст.
Як наголосила Лариса Підвербецька, виконання усіх необхідних заходів, пов’язаних із питанням забезпечення належної вакцинації населення знаходиться особисто на контролі у голови обласної держадміністрації Дениса Шмигаля. Вона також додала, що, окрім щеплення дорослого та дитячого населення області, вакциновані повинні бути і медичні працівники закладів охорони здоров’я.
Нагадаємо, дітям роблять щеплення від дифтерії вакциною АКДП у 2, 4 та 6 місяців. Згодом проводиться ревакцинація у 18 місяців та у 6 років. Наступне щеплення у 16 років. Далі необхідно вакцинуватися повторно кожні 10 років.

Проведення туберкулінодіагностики потребує максимальної уваги обласної виконавчої влади

13 листопада за участю заступника голови облдержадміністрації Віталія Федоріва та заступника директора департаменту охорони здоров’я Володимира Чемного відбулося засідання координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. На...

В Івано-Франківську відбулося навчання щодо імунізації населення

У зв’язку з тим, що в Україні зареєстровані 22 випадки дифтерії, 31 жовтня на базі обласної дитячої клінічної лікарні відбулося навчання для заступників головних лікарів з питань охорони материнства та дитинства, педіатрів та лікарів загальної...

Медики закликають людей вакцинуватися проти дифтерії

Під головуванням міністра охорони здоров’я України Зоряни Скалецької відбулася селекторна нарада із начальниками та відповідальними особами структурних підрозділів з медичних питань обласних державних адміністрацій та міста Києва щодо ситуації із...

0 Коментарів

Авторизація