Алгоритм направлення поранених та травмованих учасників бойових дій на лікування та реабілітацію за кордон
23 чер, 2022 0 Коментарів 763 Перегляди

Алгоритм направлення поранених та травмованих учасників бойових дій на лікування та реабілітацію за кордон

Цьогодні Україна отримує безпрецедентну світову підтримку у протидії російській агресії. Зокрема, країни-партнери готові приймати на лікування та реабілітацію українських Воїнів, надавати їм медичну допомогу у кращих лікувальних закладах із залученням висококласних фахівців.
У зв’язку з актуальністю питання відправки поранених та травмованих учасників бойових дій на лікування та реабілітацію за кордон Мінветеранів повідомляє наступне.
На сьогоднішній день діє Порядок направлення осіб із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на лікування за кордон, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 411 від 5 квітня 2022 року.
Відповідно до цього Порядку діє наступний алгоритм:
Етап 1. Направлення Захисників на лікування за кордон ініціюється закладами охорони здоров’я
Якщо захисник перебуває на лікуванні чи реабілітації у цивільних закладах охорони здоров’я (таких, які не входять до складу сектору безпеки і оборони), то такий заклад має направити до закладу охорони здоров’я, який входить до складу сектору безпеки і оборони (військові госпіталі) клопотання та наступні документи:
  • згода Захисника або його законного представника на лікування за кордоном (за умови наявності висновку про необхідність направлення на лікування за кордон та письмового підтвердження готовності закладу охорони здоров’я іноземної держави на безоплатній основі прийняти на лікування) з обов’язковим наданням однозначної згоди на обробку персональних даних, що стосуються медичної інформації;
  • згода на обробку та передачу персональних даних закладам охорони здоров’я іноземних держав відповідно до законодавства у довільній формі;
  • виписка з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого за формою, затвердженою МОЗ.
Етап 2. Дане клопотання впродовж трьох днів має розглянути консиліум лікарів військово-медичного закладу і надати висновок про необхідність направлення захисника України на лікування за кордон або про відсутність такої необхідності.
Етап 3. У разі позитивного рішення Військово-медичний заклад формує та надсилає до Командування Медичних сил Збройних сил України пакет документів зі списками відібраних Захисників на лікування за кордон (дозвіл керівника складової сил безпеки і оборони, до якого належить Захисник, на виїзд за кордон (крім закладів охорони здоров’я, що належать до сфери управління Міноборони); перелік Захисників щодо яких наявні висновки про необхідність їх направлення на лікування за кордон із зазначенням діагнозу/діагнозів та ускладнень відповідно до НК 025:2021 «Класифікатор хвороб та споріднених проблем охорони здоровʼя»; висновки про необхідність направлення Захисників на лікування за кордон; документи, які надсилались ЗОЗ).
Етап 4. Після узагальнення інформації Командування Медичних сил надсилає на розгляд МОЗ в електронній формі лист-направлення з копіями документів зазначених вище.
Етап 5. МОЗ після надходження до листа-направлення з повним переліком документів, протягом двох робочих днів надсилає до МЗС запит з проханням підтвердити можливість надання на безоплатній основі медичних послуг іноземними закладами охорони здоров’я, з переліком захисників та діагнозами.
Етап 6. Після знаходження закладу іноземної держави яка може прийняти захисника на лікування МОЗ протягом двох календарних днів листом інформує Командування Медичних сил та Адміністрацію Держприкордонслужби про погоджений з іноземною стороною перелік Захисників України.
Етап 7. На підставі листа МОЗ Командування Медичних сил забезпечує формування пакета супровідних документів.
Етап 8. Після цього здійснюється транспортування Захисників до місця їх лікування.

Хронічні хвороби нирок: як отримати безоплатну медичну допомогу

У Програмі медичних гарантій розширено надання послуг з лікування методом гемодіалізу в амбулаторних умовах. У Програмі медичних гарантій для лікування пацієнтів з хронічним захворюванням нирок п’ятої стадії передбачено надання медичної послуги...

Лікування гепатиту С

У 2020 році будуть доставлені препарати на 49 786 курсів лікування вірусного гепатиту С (ВГС). На 2020 рік зібрано найбільшу заявку для лікування вірусного гепатиту С за весь час лікування ВГС в Україні – потреба у 27 889 курсах. У 2019 році...

Міністерство охорони здоров’я запровадило єдиний державний протокол лікування хворих на COVID-19

Відповідний документ ініційований Міністром охорони здоров’я Максимом Степановим і підготовлений за два дні його роботи на посту очільника відомства. “Вже зараз усі медики країни отримують чіткий алгоритм лікування хворих. На жаль, від цього вірусу...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація