Що потрібно знати про вітряну віспу?
21 вер, 2022 0 Коментарів 596 Переглядів

Що потрібно знати про вітряну віспу?

Фахівці Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» роз’яснюють.

Вітряна віспа - це гостре інфекційне захворювання, яке супроводжується підвищенням температури тіла,  висипом на шкірі та слизових оболонках. Збудник вітряної віспи - вірус, у навколишньому середовищі нестійкий. Встановлено ідентичність вірусів вітряної віспи та оперізуючого лишаю. 

Джерелом інфекції є хворий на вітряну віспу, починаючи з 1-2-го дня інкубаційного періоду і до 6-го дня після останньої появи висипу. Джерелом захворювання може бути також хворий на оперізуючий лишай. 

Механізм передачі при вітряній віспі - повітряно-крапельний, передається на відносно далекі відстані (через сусідні кімнати і квартири). Внаслідок малої стійкості збудника через третю особу та предмети, з якими стикався хворий, не передається. 
Сприйнятливість до вітряної віспи дуже висока. Хворіють діти усіх вікових груп. Переважна більшість хворих - це діти до 10 років життя. У підлітків та дорослих вітряна віспа протікає значно важче: рясні висипання, частіше спостерігаються пустульозні елементи, гарячкова реакція, виразнішими є прояви загальної інтоксикації.

Інкубаційний період при вітряній віспі триває від 11 до 21 дня, найчастіше близько 14 днів. 
Для епідемічного процесу вітряної віспи характерна періодичність, коли роки підйому (кожні 3-4 роки) змінюються роками зниження захворювання.

Оскільки, в Україні зареєстровано вже другий випадок віспи мавп, які мають схожі симптоми необхідно одразу самоізолюватись та  звернутись до лікаря, щоб вчасно та правильно діагностувати захворювання! Адже своєчасне діагностування є надзвичайно важливим!
Це важливо, щоб не наражати себе та інших  людей на небезпеку!

Що відомо про віспу мавп

У світі триває поширення віспи мавп. В Україні станом на 7 вересня випадків цього захворювання, як і підозр на нього, не зафіксовано. Проте маємо бути пильними, зважаючи на міграцію та особливості епідемічних процесів. Нагадуємо основні факти про це...

Медики роз’яснюють про захист від коронавірусу у разі його поширення

Як захистити себе, своїх близьких від коронавірусу і розповісти про це пацієнтам, 10 березня, в обласному клінічному шкірвендиспансері медичний персонал навчала лікар-епідеміолог КНП «Івано-Франківський обласний центр громадського здоров’я ІФ ОР»...

Медики попереджають про спалахи дифтерії та просять вакцинуватися

Днями на Закарпатті зафіксували три випадки захворювання на дифтерію, а крім того, 12 аналізів студентів, які контактували із хворими, показали позитивний результат. Загалом 15 людей госпіталізували в Ужгородську інфекційну лікарню. Ще один хворий –...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація