ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВЛУЖБИ  В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ  ІНФОРМУЄ:
09 сер, 2024 0 Коментарів 43 Перегляди

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВЛУЖБИ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ:

ІНФОРМАЦІЙНЕ  ПОВІДОМЛЕННЯ   

щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських  культур

 і плодових насаджень у господарствах Івано-Франківської області


станом на 31.07.2024 року

Агрометеорологічні умови були сприятливими для закінчення вегетації ранніх зернових, формуванню врожаю пізніх культур, а для вегетації овочевих культур, картоплі та буряка, часом несприятливі (в окремі дні) через високу температурою повітря (>+30°) пригнічувався розвиток рослин. Умови для проведення польових робіт були сприятливі. 

Шкідники і хвороби  зернобобових культур


В посівах кукурудзи спостерігається заселення рослин попелицею 2(6) відсотки. Продовжується літ та яйцекладка стеблового кукурудзяного метелика, осередково відмічено відродження гусениць (присадибні ділянки). Із хвороб, в посівах даної культури, рослини уражені гельмінтоспоріозом – 3%, та поодиноке ураження пухирчастою сажкою в основному в посівах особистих селянських господарствах. 

Зернобобові культури (соя, квасоля) скрізь пошкоджують попелиця, трипс, зерноїд, листогризучі совки з хвороб поширений пероноспороз та септоріоз 5 (7)% рослин на сої. Подальший розвиток хвороб залежатиме від агрометеорологічних умов.

Технічні культури

Рослини соняшнику пошкоджує геліхризова попелиця на площі 20%, чисельністю 12-20 екз/рослину. Переважно на листках нижнього і середнього ярусів відмічають розвиток септоріозу, фомозу, пероноспорозу, альтернаріозу якими уражено 4-7% рослин. 

Повсюди в посівах кормових буряків зростає чисельність бурякової попелиці, яка в кількості 1 (2) колонії на рослину заселила 7-9 відсотків рослин, спостерігаємо заселення колоній ентомофагами. Відроджуються та живляться рослинами личинки мінуючої мухи. Інтенсивно шкодять посівам буряків багатоїдні шкідники (медведка, слимаки, личинки хрущів та дротяників). Із хвороб, на рослинах столових та кормових буряків, присадибного сектору продовжується ураження рослин церкоспорозом 2(5) відсотків. При  подальшому збереженні даних погодних умов розвиток хвороби може прогресувати, що вимагатиме проведення захисних обробок фунгіцидами.

Картопля та овочеві культури

В посадках картоплі, спостерігаємо заляльковування личинок колорадського жука та вихід нового покоління імаго шкідника. Личинками колорадського жука заселено 35 відсотків кущів картоплі. Чисельність личинок (ІІ-ІІІ вік) коливається в межах 7-20, максимально 28 екз./кущ. 

В посадках картоплі та томатах поширюється розвиток альтернаріозу та фітофторозу – 25-40% рослин, цьому сприяють погодні умови. Верхівковою гниллю уражено - 5% плодів томатів.

На капустяних культурах продовжує завдавати шкоди білокрилка, хрестоцвіті блішки, капустяна попелиця, якими заселено та пошкоджено       5-30% рослин у слабкому та подекуди у середньому ступенях. Фомозом і пероноспорозом уражено1-5% рослин капусти. 

Рослини цибулі продовжують пошкоджувати цибулева муха. З хвороб інтенсивного розвитку набуває пероноспороз. 

Посіви моркви заселяють та пошкоджують попелиця та личинки морквяної мухи. 

На огірках продовжується розвиток пероноспорозу. 


Плодові насадження

В садах розвиваються та шкодять гусениці яблуневої та сливової плодожерок та попелиці. Із хвороб поширюються борошниста роса, клястероспороз кісточкових та парша зерняткових.


Багатоїдні шкідники

Свою шкідливість продовжують личинки жуків коваликів, травневих хрущів в посівах просапних та овочевих культур. 

Озима та інші підгризаючі совки. Гусеницями І покоління пошкоджено 4% овочевих культур з чисельність 0,2 екз. на м.кв. у приватному секторі. Відбувається літ чортополохівки, за 10 хв. в полі зору налічувалось 1-4 метелики.

Медведка, слимаки шкодять на землях особистих селянських господарств майже усіх районів області, пошкоджені рослини (цибуля, столовий буряк, капуста) становлять 10 відсотків.  

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ІВАНО- ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ! ПРО ШКІДЛИВІСТЬ

Осередково спостерігається масовий літ капустяної молі, резерватором якої є посіви ріпаку. Так як, немає чітких критеріїв прогнозу поширення та чисельності цього шкідника, передбачити масові спалахи фітофага досить важко. Зростання його кількості...

Визначення мінімального податкового зобов’язання для фізичних осіб

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, що фізичні особи – громадяни, які мають у власності земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, до 01.07.2023 року вперше отримають податкове повідомлення-рішення...

Як захистити свої права?

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадує споживачам і суб’єктам підприємницької діяльності про дію та обов’язковість дотримання законодавства у сфері захисту прав споживачів, в т. ч. в умовах воєнного стану....

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація