Відбулися громадські обговорення у населених пунктах громади, заклади освіти яких оптимізовуються
20 кві, 2021 0 Коментарів 675 Переглядів

Відбулися громадські обговорення у населених пунктах громади, заклади освіти яких оптимізовуються

З 2016 року в Україні проводиться реформа середньої школи “Нова українська школа”, яка передбачає зростання якості освіти та автономізацію шкіл. У рамках реформи фінансування шкіл з державного бюджету здійснюється з розрахунку на одного учня відповідно до формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами, яка затверджується постановою Кабінету Міністрів України. Згідно з формулою розрахункова наповнюваність класів для усіх загальноосвітніх закладів Болехівської територіальної громади 20,5 учнів. Як результат уже кілька років поспіль на Болехівщині спостерігається тенденція недофінансування заробітної плати педагогічних працівників через зміну формульного розрахунку обсягу освітньої субвенції, що в свою чергу призводило до порушення термінів виплати заробітної плати вчителям. 
За результатами проведеного аналізу та вивчення ситуації в кожній окремій школі Болехівської територіальної громади визначено середню наповнюваність класів, зокрема у Болехівському ліцеї № 1 становить 26,3 учнів (128,3%), Болехівській ЗОШ № 2 – 23 (112,2%), Тисівській ЗОШ - 20,2 (98,5%), Міжрічанській ЗОШ - 19,1 (93,2%), Козаківській ЗОШ – 17 (82,9%), Гузіївській ЗОШ - 13,7 (66,2%), Поляницькій ЗОШ - 13,6 (66,3%). Середньомісячні витрати на 1 учня відповідно складають у Болехівському ліцеї № 1 - 1807 грн., Болехівській ЗОШ № 2 – 1919 грн., Тисівській ЗОШ – 1854 грн., Міжрічанській ЗОШ – 1805 грн., Козаківській ЗОШ – 2343 грн., Гузіївській ЗОШ – 2406 грн., Поляницькій ЗОШ – 2685 грн.
Виходячи з цих даних, очевидним є те, що 2 заклади загальної середньої освіти (Болехівський ліцей № 1 та Болехівська ЗОШ І – ІІІ ст. № 2) мають фактичну наповнюваність більшу за розрахункову (нормативну) наповнюваність класів і спроможні функціонувати без дефіциту бюджетних асигнувань за рахунок освітньої субвенції як заклади повної загальної середньої освіти І – ІІІ ступенів. 3 заклади освіти (Тисівська ЗОШ І – ІІІ ст., Міжрічанська ЗОШ  І – ІІІ ст. та Козаківська ЗОШ І – ІІІ ст.) є наближені до бездефіцитного функціонування в умовах фінансової автономії відповідно до кошторисних призначень освітньої субвенції. Проте, необхідно вживати відповідних заходів для раціонального використання та економії коштів. Однак 2 заклади освіти (Поляницька ЗОШ І – ІІІ ст. та Гузіївська ЗОШ І – ІІІ ст.) не відповідають вимогам розрахункової наповнюваності класів і формують неспроможну освітню мережу як заклади загальної середньої освіти І – ІІІ ступенів. 
Як результат функціонування двох шкіл (Поляницька ЗОШ І – ІІІ ст. та Гузіївська ЗОШ І – ІІІ ст.) з низькою наповнюваністю класів, - є причиною неефективної мережі закладів освіти та впливають на незабезпеченість коштами на виплату заробітної плати з державної освітньої субвенції. 
Щоб вирішити дану проблему, Міністерство фінансів України вимагає від місцевих органів влади провести оптимізацію мережі закладів освіти, а в першу чергу це стосується малокомплектних шкіл, таких як Поляницька та Гузіївська школи. 
З цією метою був підготовлений відповідний проєкт рішення Болехівської міської ради «Про зміну типу закладів освіти та затвердження нових редакції Статутів» на розгляд чергового пленарного засідання Болехівської міської ради. А минулого тижня відбулося його обговорення у Гузіївському та Поляницькому старостинських округах.
Що стосується Поляницької ЗОШ I-III ст., фактична середня наповнюваність учнів становить 13,6 учня. Тобто, даний заклад освіти спроможний на 66,3 % забезпечити всі видатки фінансової сторони. 
Під час громадських обговорень у с. Поляниці 15 квітня 2021 року міський голова Іван Яцинин пояснив присутнім, що дане питання виникло в зв’язку з ключовою реформою  Міністерства освіти і науки України - Нова українська школа. Відповідно до даної реформи, нова система середньої освіти передбачає, що замість звичних середніх шкіл в Україні з’являться початкова школа (1-4 класи), гімназії (5-9 класи) та ліцеї (10-12 класи). Очільник міста наголосив, що важливим акцентом у даному питанні також є недостатність фінансування закладів освіти Болехівщини та заборгованість з виплати заробітної плати вчителям, яка на 01.01.2021 становила 2 млн. гривень, в тому числі і в Поляницькій ЗОШ.
Директор Поляницької школи Зеновій Дубів пояснив вимушене пониження ступеня освітньою реформою. Зауважив, що відповідно до законодавства середня наповнюваність класів Болехівської територіальної громади повинна становити 20,5 учнів. У Поляницькій школі цей показник становить 13,6 учнів. 
Активно включилися в обговорення і учні школи, які порушували низку питань, зокрема цікавилися забезпеченням довозу учнів у інші навчальні заклади при поганому стані доріг, кількістю шкільних автобусів та місць у них. Вихованці випускних класів наголошували на тому, що їх тільки у березні було повідомлено про перехід на навчання з 1 вересня 2021 року в 10-11 класи в інші навчальні заклади, зазначали, що їм буде важко адаптуватися до навчання в інших школах, особливо перед написанням ЗНО. 
На думку батьків учнів Поляницької ЗОШ, недофінансування школи можна компенсувати, скоротивши педагогічний колектив. Зараз у школі працюють 33 вчителі, які навчають 163 учнів. Деякі вчителі працюють не на повний оклад, також у школі є вчителі пенсійного віку.
Цікавили присутніх також питання про підвезення дітей у Тисівську чи Козаківську школи, можливість подальшого працевлаштування педагогів, які вивільнятимуться з школи чи не матимуть відповідного навантаження, про можливий булінг або іншими словами цькування учнів в іншій школі.
Під час обговорень у Гузіївській громаді, які відбулися 16 квітня 2021 року, заступниця міського голови Ілона Калитин звернула увагу, що у Гузіївській ЗОШ I-III ст. фактична середня наповнюваність учнів становить 13,7 учня, що є найнижчим показником серед усіх закладів загальної середньої освіти в Болехівській міській раді і становить 66,2 % від розрахункової формули освітньої субвенції. Розповіла Ілона Романівна і про те, що Болехівська міська рада неодноразово зверталася до вищестоячих обласних структур, Міністерства фінансів України та Кабінету міністрів України про проблеми фінансового забезпечення закладів загальної середньої освіти щодо дефіциту обсягу освітньої субвенції та необхідність перегляду формули розрахунку освітньої субвенції між місцевими бюджетами. А 4 березня 2021 року на пленарному засіданні Болехівської міської ради ухвалено звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України, Асоціації міст України, Івано-Франківської обласної ради щодо необґрунтованого розміру освітньої субвенції на оплату праці педагогічних працівників Болехівської міської територіальної громади. У тексті документу, зокрема, зазначено, що Болехівська міська рада, як орган місцевого самоврядування Болехівської міської територіальної громади, в межах повноважень, визначених Конституцією і законами України, враховуючи потреби педагогічних працівників, вимагає провести перерахунок освітньої субвенції для Болехівської територіальної громади відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту» та постанови Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 року №114 «Про внесення змін до формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами».
Детальніше про ситуацію, що склалася розповів начальник управління освіти міськвиконкому Богдан Мельник. Він зазначив також, що після ухвалення рішення, для учнів 10-11-х класів буде організовано підвезення шкільними автобусами до місця навчання та додому. Після процесу реорганізації графіки та маршрути руху шкільних автобусів будуть відкориговані, що дасть можливість забезпечити право кожної дитини на здобуття повної загальної середньої освіти.
Свою позицію щодо даного питання на зборах висловила також директор Гузіївської ЗОШ Наталія Сеньків. Директор школи звернула увагу на те, що за час її керівництва, з 2004 року школі вдалося багато досягнути і саме Гузіївська школа відрізняється від інших шкіл громади вихованням зрілої молоді, нестандартним підходом до освітнього процесу. Дуже шкода дітей, які разом із засновником Болехівською міською радою та колективом школи є заручниками цих обставин. 
Учасники громадських обговорень цікавилися, як розвиватимуться події у випадку, коли депутати Болехівської міської ради підтримають або не підтримають проєкт рішення, пропонували звернутися до Івано-Франківської обласної ради за допомогою у вирішенні питання дофінансування закладів освіти, питали про витрати за рік на утримання апарату управління освіти міськвиконкому, в тому числі утримання транспорту та його ремонт, підвезення дітей, адаптацію їх до нової школи, перспективи педагогічних працівників, які будуть недовантажені до повної ставки, доцільність будівництва туалету у центрі міста, суму коштів, яка надходить до місцевого бюджету від Гузіївського старостинського округу, зміни формульного розрахунку розміру освітньої субвенції місцевим бюджетам на оплату праці педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти на 2021 рік та розрахунок економії коштів у випадку пониження ступеня школи та ін. На всі поставлені запитання були надані роз’яснення та відповіді.
Представники громади пропонували владі розглянути інші варіанти виходу із ситуації, зокрема не спішити з ухваленням рішенням та дати дітям можливість закінчити навчання, не понижувати ступінь школи до завершення реформи - 2024 року. Закликали почути їх та підтримати.
Активно включалися та задавали питання присутнім представникам влади учні Гузіївської ЗОШ. Дітей турбували питання адаптації до нових шкіл, чому їх не попередили завчасно про необхідність пониження ступеня школи, тоді вони раніше могли б вибрати навчальний заклад, у якому продовжать навчання і можливо були б уже студентами, цікавились питаннями підвезення їх до шкіл та станом шкільних автобусів тощо.
Підводячи підсумки, перший заступник міського голови Василь Юрочко звернув увагу, що прийняття таких непопулярних рішень – це не забаганка чи бажання, це умови, створені на державному рівні та закріплені законодавчо, під які ми, як громада, маємо пристосовуватися.

У рамках підготовки до чергового пленарного засідання розпочалася робота депутатів у комісіях

Сьогодні, 13 квітня, на засіданні постійної комісії Болехівської міської ради з питань праці, соціального захисту, освіти, охорони здоров’я, культури, національного та духовного відродження, молодіжної політики, фізичної культури та спорту,...

Зустріч з громадою у форматі конструктивного діалогу: про що домовилися?

Вчора, 28 березня 2021 року, відбулася зустріч міського голови Івана Яцинина із жителями Гузіївського старостинського округу щодо проблемних питань життєдіяльності громади. Ініціатором обговорення з міським головою найактуальніших питань, які...

Депутати ухвалили звернення з вимогою перерахувати освітню субвенцію для педагогічних працівників

Сьогодні на сесії міської ради депутати підтримали звернення щодо необґрунтованого розміру освітньої субвенції на оплату праці педагогічних працівників Болехівської міської територіальної громади. За це рішення схвально проголосували 20 міських...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація