Соціальні послуги повинні бути доступними у кожній ОТГ, - Мінсоцполітики ініціювало громадське обговорення
13 лют, 2020 0 Коментарів 750 Переглядів

Соціальні послуги повинні бути доступними у кожній ОТГ, - Мінсоцполітики ініціювало громадське обговорення

Міністерство соціальної політики пропонує до громадського обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реалізації пілотного проекту «Розвиток соціальних послуг».
Пілотний проект надасть підтримку об’єднаним територіальним громадам у запровадженні та розвитку соціальних послуг громадянам, які належать до вразливих груп.
Цей проект є важливою ініціативою у контексті реформи системи інституційного догляду та виховання дітей, адже саме надання необхідних соціальних послуг дітям та сім’ям з дітьми є запорукою виховання дитини у сімейному колі та альтернативою влаштуванню таких дітей до інтернатних закладів.
У рамках проекту у 2020 році держава готова виділити кошти як мінімум 50 ОТГ в обсязі до 2 мільйонів гривень на фінансування ключових соціальних послуг, зокрема:
  • денного догляду для дітей з інвалідністю
  • супроводу під час інклюзивного навчання
  • соціального супроводу при працевлаштуванні та на робочому місці
  • тимчасового відпочинку для батьків або осіб, які їх замінюють, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю тощо.
Для участі у проекті ОТГ повинні потурбуватися про призначення фахівців із соціальної роботи, визначити потреби мешканців громади у соціальних послугах, передбачити 20 % від запитуваного обсягу коштів державного бюджету у своїх місцевих бюджетах (так, якщо у бюджеті ОТГ на 2020 рік закладено 100 тис. грн на надання соціальних послуг, держава зможе виділити ще 500 тис. грн), та визначити показники ефективності соціальних послуг, які надаватимуться за кошти державного бюджету.
Якщо ОТГ відповідає цим критеріям, достатньо буде сформувати заявку на участь у проекті та направити її до Мінсоцполітики. Спеціально створена робоча група прийме рішення про участь ОТГ у проекті, та орієнтовно протягом місяця після направлення заявки перші кошти для фінансування соціальних послуг надійдуть на рахунок ОТГ у Держказначействі.
Наразі проект документу на обговоренні https://www.msp.gov.ua/projects/541/

Підготовка спроможної мережі надання послуг: Мінрегіон провів тематичні навчання представників ОДА

Кожна обласна державна адміністрація має сформувати спроможну мережу надання публічних сервісів і послуг в графічній та текстовій формі. Термін – 1 грудня 2019 року. Таке завдання місцевим адміністраціям поставив Прем’єр-міністр України Олексій...

Держава має поступово відходити від соціальних пільг і переходити до інвестицій та розвитку бізнесу

За останні три роки ми переломили психологію ставлення до розвитку Карпат. Зараз вже абсолютно спокійно сприймається теза про необхідність змінити підходи державної політики до розвитку Карпатського регіону і поступово перейти від соціальних пільг...

Успішним карпатський регіон зроблять не лише доплати до зарплат і пенсій, а в першу чергу -

Політика розвитку гірських територій в Україні останні десятиліття була неефективною. Це помітно по економічним, демографічним показникам, по доступності освітніх, медичних, соціальних, адміністративних послуг, по стану інфраструктури, річок та...

0 Коментарів

Авторизація