Підготовка спроможної мережі надання послуг: Мінрегіон провів тематичні навчання представників ОДА
28 жов, 2019 0 Коментарів 687 Переглядів

Підготовка спроможної мережі надання послуг: Мінрегіон провів тематичні навчання представників ОДА

Кожна обласна державна адміністрація має сформувати спроможну мережу надання публічних сервісів і послуг в графічній та текстовій формі. Термін – 1 грудня 2019 року. Таке завдання місцевим адміністраціям поставив Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук. Контекст – реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Мета – сформувати бачення, що і де необхідно зробити, щоб люди скрізь мали однаковий доступ до всіх необхідних якісних послуг. Ціль – забезпечити комфортні умови для проживання людей і в селі, і в місті.
Як це зробити? Мінрегіон  сьогодні провів тематичні навчання для заступників голів обласних державних адміністрацій та представників профільних департаментів. До цієї роботи відомство залучило також представників різних міністерств, які проводять секторальні реформи.
З учасниками навчань зустрілася Міністр розвитку громад та територій Альона Бабак та заступник Міністра В’ячеслав Негода.
Альона Бабак наголосила, що спроможна мережа надання публічних сервісів і послуг, яку сформують облдержадміністрації, серед іншого, надасть тим громадам, які ще не об’єдналися, відповідь на питання, «для чого вони повинні об’єднатися і як це змінить якість життя на їх території».
«Ми часто чуємо від людей, мовляв, якщо п’ять дрібних бідних громад об’єднаються, то вийде одна велика бідна громада. Їм досі складно побачити, що насправді стоїть за таким об’єднанням, і складно зрозуміти, звідки в них візьметься більше ресурсів для розвитку. Відповідь на це надасть спроможна мережа публічних сервісів і послуг, які підготує кожна область. До прикладу, якщо сьогодні пожежна служба у доступі до громади одну годину доїзду або і більше, то спроможна мережа покаже, де ще має бути пожежна частина, щоб не більше, яка за 20 хв приїхати на виклик. Міністерства розробили стандарти всіх послуг, і безпекових, і освітніх, медичних, соціальних, адміністративних, культурних, спортивних. Спроможна мережа базуватиметься на цих стандартах», - поінформувала Альона Бабак.
Фінансові ресурси, без яких забезпечити якісну послугу складно, громади отримають за рахунок розумної оптимізації мережі послуг. Крім того, фінансову спроможність громад посилює бюджетна децентралізація. До прикладу, бюджети об’єднаних громад, як і бюджети міст обласного значення, отримують 60% ПДФО – це один з основних бюджетоутворюючих податків. А ще проект державного бюджету на 2020 рік передбачає 9,5 мільярдів гривень на регіональний розвиток (Державний фонд регіонального розвитку). Але залучити ці кошти на капітальний ремонт чи побудову нового об’єкта тієї чи іншої  сфери в громаді можна буде тоді, якщо цей об’єкт передбачений спроможною мережею надання публічних сервісів і послуг.
Заступник Міністра В’ячеслав Негода підкреслив, що сформована спроможна мережа послуг стане для областей добрим інструментом для ефективного управління.
«Неможливо ефективно управляти областю, не маючи бази даних мереж, про які ведемо мову. І не доведеться ламати голову над тим, що і де зробити, маючи певний ресурс, коли область матиме чітку картину спроможної мережі. Так, зараз у стислі терміни необхідно провести величезну роботу, але далі це стане добрим помічником у реалізації завдань і реформи місцевого самоврядування, і регіонального розвитку, і секторальних реформ», - зазначив В’ячеслав Негода.
Нагадаємо, Мінрегіон підготував геоінформаційну карту існуючої мережі публічних послуг. Вона відображає 25 мереж – а це більше 100 тисяч об’єктів.

Децентралізація точно продовжуватиметься, – Олексій Гончарук

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук обговорив з представниками Асоціації міст України проблеми громад. «Від ефективної співпраці Уряду та місцевих органів влади залежить якість життя українців. Для людини не має значення, з якої кишені буде...

До Івано-Франківська приєдналися Черніївська та Підлузька сільські ради

Депутати Івано-Франківської міської ради підтримали рішення про приєднання Черніївської та Підлузької сільських рад до Івано-Франківської міської територіальної громади. "Процес створення Івано-Франківської міської об'єднаної територіальної громади...

Обговорено організаційне підґрунтя реформи з децентралізації на Прикарпатті

Сьогодні заступник голови облдержадміністрації Світлана Онищук взяла участь у нараді з питань організації виконання заходів щодо добровільного об’єднання громад та реалізації реформи децентралізації на Прикарпатті. Посадовець підкреслила важливість...

0 Коментарів

Авторизація