В Україні працює моніторингова місія Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи. Відбулася зустріч в Мінрегіоні
06 бер, 2020 0 Коментарів 576 Переглядів

В Україні працює моніторингова місія Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи. Відбулася зустріч в Мінрегіоні

В Мінрегіоні відбулася зустріч заступника Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслава Негоди з представниками моніторингової місії Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи. Моніторингову місію представляли: Гудрун Мослер-Тьорнстрьом, доповідач з питань місцевої демократії, Палата місцевих влади КМРВРЄ; Гун Маріт Хельгесен, доповідач з питань місцевої демократії, Палата регіонів КМРВРЄ; Стефані Поірель, Секретар Моніторингового комітету КМРВЄРЄ; Ніколаос-Комнінос Хлепас, член групи незалежних експертів Європейської хартії місцевого самоврядування.Основну увагу під час зустрічі сторони приділили питанням реалізації в Україні реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, а також децентралізації владних повноважень.
В’ячеслав Негода розповів про основні завдання реформи, які заплановано реалізувати в 2020 році для її завершення.«І Президент України, і Прем’єр-міністр України визначили децентралізацію одним із пріоритетних напрямків державної політики. Перед нами в цьому році стоять  масштабні завдання, від яких залежить доля реформи. Серед основного – внесення змін до Конституції України в частині децентралізації. Цими змінами ми хочемо привести у відповідність наш Основний Закон до положень Європейської хартії місцевого самоврядування. Маємо визначити систему адмінтерустрою, на основі якої буде вибудовуватися і система місцевого самоврядування, і система виконавчої влади. Крім того, нам потрібно чітко розділити повноваження між рівнями місцевого самоврядування та виконавчої влади. Змінами хочемо закріпити важливі принципи – субсидіарності та повсюдності місцевого самоврядування. Також, як це визначено Хартією, - маємо визначити систему адміністративного нагляду за рішеннями органів місцевого самоврядування на відповідність їх Конституції та законам України», - сказав В’ячеслав Негода. Він також додав, що в регіонах, за дорученням Президента України, відбуваються публічні обговорення пропозицій змін до Конституції. Підсумки цих обговорень у березні проведуть у Києві. Також у планах отримані пропозиції обговорити у Страсбурзі за участі представників Ради Європи та асоціацій органів місцевого самоврядування, народних депутатів України, експертів. Після цього – направлення проекту змін до Основного Закону на розгляд Верховної Ради. Їх схвалення дасть можливість провести восени місцеві вибори на новій територіальній основі місцевого самоврядування.
Звісно, розглядаються всі можливі ризики та виклики у разі іншого розвитку подій. У будь-якому разі, ми повинні провести чергові місцеві вибори на новій територіальній основі. 
За словами В’ячеслава Негоди, завершується підготовка перспективних планів формування територій громад областей. Вони стануть основою адмінтерустрою базового рівня. Найближчим часом розпочнеться робота щодо формування адмінтерустрою субрегіонального рівня. Щоправда, такий сценарій не дозволить створити виконавчі органи районних та обласних рад. А це означає, що місцеві державні адміністрації змушені будуть і надалі виконувати не властиві їм функції, функції місцевого самоврядування, як це відбувається сьогодні.
«Наша мета – вибудувати в рамках реформи потужне місцеве самоврядування, потужні громади з точки зору людського, природного, фінансового ресурсу, щоб вони могли виконувати більшість повноважень, надавати більше послуг, бо вони найближче до людей. Адже місцеве самоврядування – це основа для розвитку країни, для розвитку демократії. Інших ефективних моделей для цього не існує», - сказав заступник Міністра.
Він також висловив вдячність Раді Європи та Конгресу місцевих і регіональних влад РЄ за тісну співпрацю та дієву підтримку України на шляху реформи місцевого самоврядування.
Як повідомляв портал «Децентралізація», візит делегації Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи триватиме 4-6 березня. В рамках візиту запланована низка зустрічей на урядовому рівні та з представниками місцевого самоврядування і їх асоціаціями.

Децентралізація потребує об’єктивного висвітлення процесу змін, а не лозунгів і погоні за

Щоб реформа була успішною і незворотною, її мають зрозуміти і сприйняти більшість жителів країни. Жодна інформаційна кампанія держави не матиме ефекту, якщо їй не допоможуть ЗМІ. У випадку децентралізації підтримка ЗМІ, особливо регіональних, дуже...

Мінрегіон розпочав підготовку концептуальних змін до законодавства про місцеве самоврядування і

Триває робота з підготовки проектів законів, які дадуть змогу завершити реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Мінрегіон розпочав консультації з питань підготовки концепцій змін до законодавства про місцеве...

Наступні місцеві вибори на новій тероснові - логічне завершення реформи і перезавантаження системи

Уряд України працює над тим, щоб у наступному році завершити реформусистеми місцевого самоврядування, яке базується на Європейській Хартії місцевого самоврядування, провести місцеві вибори на новій територіальній основі і створити в громадах...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація