Свіча пам’яті на її вівтарі
27 січ, 2020 0 Коментарів 1 160 Переглядів

Свіча пам’яті на її вівтарі

Під такою назвою у неділю, 26 січня 2020 року, в Народному домі м.Болехова відбувся вечір пам’яті, присвячений 100-річчю з дня смерті української Аріадни – Наталії Кобринської.
Хоч 22 січня минуло 100 років, відколи вона покинула земний світ, роль її в історії України не втрачає свого значення. Навіть навпаки: у наш напружений і скрутний час варто почерпнути натхнення й сили в її прикладі.
Відповідно до програми, яку підготувала Болехівська міська рада спільно з міською організацією Союзу українок Болехова, заходи розпочалися з панахиди на могилі Наталії Кобринської. Згодом вшанувати пам’ять непересічної особистості, однієї з чільних представниць жіночого руху в Галичині, талановитої письменниці зібралися у Народному домі м.Болехова. На урочисте відкриття свята завітали гості з Дрогобича, Долини, Івано-Франківська.
З вітальними словами на урочистому відкритті свята виступила заступниця міського голови Тетяна Лугова. Від імені міського голови Богдана Мельника вона привітала поважних гостей на Болехівщині, побажала гарного вечора та закликала пам’ятати і шанувати надбання Наталії Кобринської: «Різнобічна діяльність Наталії Кобринської залишила помітний слід в історії української культури. Кращі її твори стали цінним надбанням української літератури, а культурно-громадська феміністична діяльність - неповторною сторінкою в історії вітчизняного суспільно-демократичного руху та добрим дороговказом для праці сучасного жіноцтва. Ми, сучасне покоління, повинні пам’ятати і шанувати світлий образ людини, котра віддала гаряче, щире серце рідному народові, Матері-Україні. Не втрачаймо віру в те, що у вільній Україні культурно-виховний процес стане провідним, бо від цього залежить доля держави, доля кожної жінки, дитини. Про це й мріяла Наталія Кобринська, - зазначила Тетяна Лугова.
Цього дня з промовами також виступили депутат Івано-Франківської обласної ради Андрій Романюк, заступниця голови Союзу Українок Івано-Франківщини Марія Вуянко, голова Спілки письменників Прикарпаття Світлана Бреславська, письменниця Марія Микицей, журналіст, письменник, краєзнавець Роман Пастух, член правління обласного відділу "Просвіти", директор Івано-Франківського фізико-технічного ліцею Мирослав Янишівський,
Відтак глядачам представили композицію "Свіча пам’яті на її вівтарі",  яка відкрила літературну творчість та видавничу і громадську діяльність Наталії Кобринської.


У Болехові відзначили 101-у річницю Соборності України

Сьогодні, 22 січня, в Україні відзначають День Соборності. Саме цього дня 101 рік тому, в 1919 році, відбулася ключова для сучасної України подія на шляху до єдності і незалежності держави – проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки...

Запрошуємо на вечір пам’яті Наталії Кобринської до 100-річчя з дня смерті

26 січня 2020 року Болехівська міська рада спільно з міською організацією Союзу українок Болехова організовують вечір пам’яті Наталії Кобринської до 100-річчя з дня смерті. У програмі заходів: - панахида на могилі Наталії Кобринської (о 12 00 год.,...

0 Коментарів

Авторизація