Аби заохотити українців до читання, держава даруватиме їм сертифікати на придбання книг
10 січ, 2023 0 Коментарів 227 Переглядів

Аби заохотити українців до читання, держава даруватиме їм сертифікати на придбання книг

Книга є одним з головних культурних продуктів, а читання книг – необхідною умовою формування зрілої людини і розвинутого суспільства. Стан читання в Україні є без перебільшення катастрофічним і стрімко погіршується. Лише 8% українців читають книжки щодня. Половина дорослого населення ніколи чи майже ніколи не читає книжок.
Про це йдеться у пояснювальній записці до проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження». Закон прийнято у червні 2022 року.
Документом серед іншого передбачено, що з 1 січня 2023 року неповнолітні українці отримуватимуть сертифікати на придбання книг.
Сертифікат надаватиметься при отриманні свідоцтва про народження, а також при отриманні паспорта громадянина України у 14 років. Сума сертифікату – 0,3 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому видається сертифікат. Сьогодні це – 805,2 грн.
Сертифікат може бути використаний виключно для придбання книжкових видань державною мовою у паперовій та/або електронній формі, у тому числі в аудіофайлах, видань для осіб з вадами зору (крім книжкових видань, що мають походження або виготовлені та/або ввезені з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України), у розповсюджувача видавничої продукції, який у встановленому порядку внесений до Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції та до переліку розповсюджувачів видавничої продукції, що забезпечують придбання громадянами книжкових видань з використанням сертифіката.

Верховна Рада прийняла рішення про заборону публічного виконання російських пісень та їхнього використання на радіо і ТБ.
Інші новини чер. 2022

Верховна Рада прийняла рішення про заборону публічного виконання російських пісень та їхнього

Народні депутати також підтримали заборону імпорту видавничої продукції з росії та білорусі, видання і продаж книг авторства громадян рф в Україні та підтримали стимулювання розвитку українського книговидання та книгорозповсюдження. Законопроект...

Глава держави підписав закон щодо підвищення рівня державної підтримки осіб з інвалідністю з дитинства
Інші новини вер. 2020

Глава держави підписав закон щодо підвищення рівня державної підтримки осіб з інвалідністю з

Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до статті 3 Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» щодо підвищення особам з інвалідністю з дитинства надбавки на...

Книжкова палата рекомендує до прочитання 100 найкращих книг
Інші новини кві. 2020

Книжкова палата рекомендує до прочитання 100 найкращих книг

Фахівці Книжкової палати України ім. Івана Федорова склали перелік найкращих книг, які рекомендують до прочитання українським родинам. Читання в умовах карантину є одним із засобів провести час з користю для душі і розуму. «Сьогодні вже немає...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація