Як позбутися неприємного запаху і бруду в криничній  воді
14 бер, 2023 0 Коментарів 323 Перегляди

Як позбутися неприємного запаху і бруду в криничній воді

Ключова кринична вода, оспівана в піснях і описана в романах, на практиці далеко не завжди виявляється кришталево чистою. З різних причин у воду проникають забруднення, присутність яких видає неприємний запах, змінюється колір і т. п.. В цьому випадку необхідна дезінфекція криниці.

     Чому вода в криниці може зіпсуватися?  Ворогів у чистої криничної води безліч. Це і весняний паводок, який може затопити криницю, принісши в нього різні забруднення, і стічні води що просочилися в грунт, і різні хімікати, вживані в сільському господарстві, і навіть трупи тварин, які випадково потрапили всередину криниці. На якість води позначається і час. Поступово всередину потрапляє різне дрібне сміття, пил, бруд і т. п.. Дно і стіни споруди замулюються, в результаті якість води стає незадовільною.

     Щоб підтримувати криницю в нормальному стані, необхідно:
- періодично робити аналіз криничної води;
- регулярно чистити стіни і дно;
- проводити дезінфекцію;
- подбати про якісний монтаж і своєчасний ремонт прибудинкової каналізації;
- завжди закривати криницю кришкою.

Слід пам'ятати, що дезінфекція води в криниці - це частина процедури її очищення. Регулярно, приблизно раз на рік (або на кілька років), вода з криниці викачується, потім її стіни і дно очищаються від забруднень і мулу і дезінфікуються.

      Ось одна з ефективних схем очищення криниці:
  - за допомогою електропомпи відкачати воду з криниці.
  - перевірити стан гідроізоляції в місцях з'єднання кілець і введення труби.
  - при необхідності відновити пошкоджену гідроізоляцію.
  - видалити забруднення, мул і інші відкладення на стінах колодязя і з його дна.
  -  просушити криничні кільця.

Зверніть увагу!: при необхідності можна використовувати примусове просушування:
- очистити придонний фільтр;
-укласти  на дно додатково шар шунгіту.;
 - провести дезінфекцію дна і стінок криниці;
- продезінфікувати криничну воду;
     Як провести роботи з дезінфекції?
 Найчастіше для дезінфекційних робіт в криниці використовують хлорне вапно. Спочатку стіни криниці протирають 2% розчином хлорного вапна. Для його приготування потрібно розчинити близько 20 грам хлорного вапна на один літр води.  Порада: Замість хлорного вапна можна використовувати таблетовані препарати для дезінфекції води («Акватабс», «Бланідас 300», « Жавель Клейд» та інш.)
  Розчин наносять на стінки криниці будь-яким підходящим способом:
     -     за допомогою розпилювача;
  • пензлем;
  • валиком;
  • -ганчіркою, намотаною на палицю і т. п.
 Головне, щоб стінки криниці вкрилися рівномірним шаром розчину, що містить хлор. Оскільки хлорвмісні засоби  мають характерний різкий запах, слід використовувати під час роботи респіратор, щоб захистити дихальні шляхи.

     Після того, як криниця наповниться водою, її також необхідно продезінфікувати одним з вищезгаданих препаратів.
  Необхідну кількість дезінфікуючого засобу розчиняють в криничній воді перемішують і виливають у криницю.

    Потім воду в криниці потрібно перемішати одним із способів:
- за допомогою довгої палиці;-
-вибравши і виливши назад в криницю кілька відер води;
- піднімаючи над поверхнею води наповнене відро і відпускаючи його вниз;
- влаштувавши кільцеву прокачування води (у криницю опускають насос і кінець підведеного до нього шланга). Тепер отвір потрібно закрити поліетиленом або щільною тканиною приблизно на добу (іноді достатньо 12 годин). Наступного дня процедуру знезараження повністю повторюють, тобто виливають у воду новий розчин, перемішують, накривають і т.д. Зрозуміло, користуватися в цей час водою з криниці ні в якому разі не можна.

       Заключний етап дезінфекції починається з відкачування води з криниці. Швидше за все доведеться повторити операцію кілька разів, поки запах хлору вивітриться або хоча б не послабшає до прийнятного рівня. Стінки криниці потрібно обполоснути чистою водою.
Після того, як криниця наповниться, можна вважати її готовою до експлуатації. Однак протягом наступних одного-двох тижнів воду перед вживанням рекомендується кип'ятити.

      Ще одна важлива деталь - аналіз якості води після дезінфекції.
Обов'язково слід переконатися, що очищення криниці привело до бажаного результату і в розпорядженні власників будинку з'явилася кришталево чиста вода  для цього потрібно зробити хімічний і бактеріологічний аналіз води.

      Жителі м. Долини та Долинської ТГ, Вигодської селищної ТГ, Витвицької ОТГ та Болехівської міської ради аналіз води можуть замовити в Долинському відділі Калуського районного відділу ДУ "Івано-Франківський  ОЦКПХ МОЗ» за адресою: м. Долина, вул. Обліски,133.
Юліана Коник начальник Долинського відділу Калуського районного відділу 

Як правильно зробити запас води на випадок відключення водопостачання
Інші новини лис. 2022

Як правильно зробити запас води на випадок відключення водопостачання

Фахівці Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» роз’яснюють. Внаслідок терористичних російських ракетних обстрілів критична інфраструктура України зазнає суттєвого...

Що робити у випадку радіаційної аварії
Інші новини сер. 2022

Що робити у випадку радіаційної аварії

Якщо у вашій місцевості трапиться радіаційна надзвичайна ситуація, вам необхідно залишатися в приміщенні або негайно зайти до нього, якщо ви перебуваєте на вулиці. Це найбезпечніша дія, яку ви можете зробити. Зайдіть в укриття, підвал або всередину...

Потурбуйтесь про дезінфекцію вашого колодязя чи свердловини
Інші новини чер. 2020

Потурбуйтесь про дезінфекцію вашого колодязя чи свердловини

На Прикарпатті не вщухає негода, проливні дощі зруйнували десятки доріг та мостів, спричинили значні підтоплення сільгоспугідь та домогосподарств. Оскільки вода розмила вміст гноївок і вигрібних ям, - за повінню можуть прийти інші негаразди; одне із...

0 Коментарів

Авторизація