106 років тому у Києві було створено Центральну Раду - перший Український парламент
17 бер, 2023 0 Коментарів 252 Перегляди

106 років тому у Києві було створено Центральну Раду - перший Український парламент

17 березня 1917 року було створено Українську Центральну Раду. Це був представницький орган українського народу, а після проголошення УНР –перший парламент.

Перша адреса Центральної Ради - вулиця Володимирська, 42. В цьому будинку, що стоїть і досі біля Золотих Воріт, діяв з 1908 року український клуб "Родина". У його приміщенні, й заснувалася Центральна Рада.
Затверджувалося 3 склади Центральної ради.

Перший склад Центральної Ради налічував 94 члени.
Другий склад який був затверджений 7 квітня та налічував 141 представника Центральної Ради.
Та третій склад парламенту становив 655 його членів був обраний 7 серпня.
Головою УЦР обрали Михайла Грушевського, який на той час перебував у Москві у засланні. Заступниками голови стали Федір Крижанівський, Дмитро Дорошенко та Дмитро Антонович. 17 березня УЦР телеграмою повідомила Тимчасовий Уряд, що почав діяти у Петрограді про своє утворення.

Наприкінці березня 1917-го у Києві пройшла велелюдна демонстрація, в якій узяло участь понад 100 тис. учасників. Люди вітали Центральну Раду та виголосили вимоги надати Україні автономію. «Одностайно і однодушно стати всім на велике діло, – закликав Михайло Грушевський, – і не спочити, і рук не спустити, доки не збудуємо тої автономії вільної України».
У квітні, на Всеукраїнському національному конгресі було обрано заступниками голови УЦР Сергія Єфремова та Володимира Винниченка.
Серед партій провідну роль у Центральній Раді відігравали Українська соціал-демократична робітнича партія (УСДРП), Українська партія есерів (УПСР) та Українська партія соціалістів-федералістів (УПСФ).

Ці партії ще з початків свого існування сповідували ідею автономії України у складі федеративної демократичної російської республіки та невмолима логіка розвитку національно-визвольного руху змусила ці партії наприкінці 1917 р. стати на самостійницькі позиції.
При всіх помилках і недопрацюваннях УЦР, зумовлених як внутрішніми , так і зовнішніми чинниками, її головним здобутком стало проголошення ІІІ Універсалом в листопаді 1917 р. Української Народної Республіки та її державне усамостійнення IV Універсалом у січні 1918 р.

Найважливішим законодавчим актом УЦР стало схвалення у квітні 1918 р. Конституції УНР (Статуту про державний устрій, права і вільності УНР), яка стверджувала республіканську форму державного правління з парламентарним режимом. Цим актом УЦР засвідчила прагнення європеїзувати українське суспільно-політичне та соціально-економічне життя.

В єдності - сила народу!
Інші новини січ. 2022

В єдності - сила народу!

22 січня у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки у 1919 році Україна щороку відзначає День Соборності. Офіційно в Україні свято встановлено Указом Президента України «Про День...

1 листопада − 103-тя річниця створення ЗУНР
Інші новини лис. 2021

1 листопада − 103-тя річниця створення ЗУНР

1 листопада в Україні відзначають 103-тю річницю створення Західноукраїнської Народної Республіки. Саме цього дня 1918 року у Львові почалось Листопадове повстання, що зумовило створення ЗУНР. Події відбулися в умовах, коли світ із великим...

Указ Президента України №88/2020 «Про Координаційну раду з протидії поширенню COVID-19»
Інші новини бер. 2020

Указ Президента України №88/2020 «Про Координаційну раду з протидії поширенню COVID-19»

Ураховуючи, що поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої SARS-CoV-2, створює загрозу особистій, громадській та державній безпеці, спричиняє тяжкі соціально-економічні та демографічні наслідки, з метою посилення захисту населення,...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація