Кір – небезпечне вірусне захворювання
20 кві, 2023 0 Коментарів 224 Перегляди

Кір – небезпечне вірусне захворювання

Кір – небезпечне дуже заразне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.

Спалахи цього захворювання мають циклічний характер і відбуваються в Україні кожних чотири-п’ять років. Попередній спалах кору тривав у нас в 2017–2019 роках, і з огляду на те, щоспалахициклічні, новий є, на жаль, невідворотним.

Головна причина цього – недостатнє охоплення щепленнями. Війна в Україні створює ще більш сприятливі умови для поширення кору. Військові дії спричинили руйнування медичної інфраструктури, ускладнили доступ людей до медичних послуг, зокрема вакцинації. До того ж війна призводить до великих скупчень людей у прихистках. У таких умовах кір поширюється швидше, тому як ніколи важливо захистити себе та дітей – вакцинуватися!

В Україні є комплексна вакцина від кору, паротиту і краснухи (КПК). Вона безпечна, ефективна і забезпечує тривалий захист. Для найкращого ахисту дитина має отримати дві дози КПК-вакцини (у 12місяцівта 6 років).

Якщо з якихось причин ваша дитина не булла вакцинована відповідно до Календаря профілактичних щеплень, зверніться по консультацію до лікаря. Адже кір може  мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до п’яти років. Серед ускладнень кору – запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонія, діарея, енцефаліт. Ця недуга може призвести навіть до смерті.

Захворювання на кір під час вагітності також загрожує здоров’ю жінок-від розвитку ускладнень до передчасних пологів чи мимовільного аборту (викидня).
Відмовившись від вакцинації, ви ризикуєте своїм здоров’ям і здоров’ям та життям своєї дитини!

Іван ШЕРЕМЕТА, завідувач відділення епідеміологічного  нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб                                     

Коронавірус: шляхи передачі та способи захисту
Інші новини січ. 2023

Коронавірус: шляхи передачі та способи захисту

В осінньо-зимовий час та особливо в період воєнного стану, зростає ризик захворювання на грип та коронавірусну інфекцію, оскільки відмічається інтенсивна внутрішня міграція населення. Коронавірусна інфекція - вірусне захворювання з групи гострих...

ЮНІСЕФ надає Україні 30 автомобілів для транспортування вакцин та закупив понад 1,5 мільйона доз вакцин
Інші новини сер. 2022

ЮНІСЕФ надає Україні 30 автомобілів для транспортування вакцин та закупив понад 1,5 мільйона доз

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) передає Україні 30 автомобілів для транспортування вакцин для всіх регіонів країни. Першу партію із 10 автомобілів передала під час свого офіційного візиту виконавча директорка ЮНІСЕФ Кетрін Рассел. «Вакцини в Україні...

Відповіді на складні запитання батьків про вакцинацію.
Інші новини гру. 2020

Відповіді на складні запитання батьків про вакцинацію.

За останні кілька років в Україні серед батьків відзначалося велике занепокоєння з приводу щеплень і навіть страх перед щепленнями. Ці страхи посилилися через неправдиву і невірну інформацію, яку поширюють ЗМІ, включаючи інтернет. Ви не можете...

0 Коментарів

Авторизація