Міжнародний день нейтралітету
12 гру, 2019 0 Коментарів 868 Переглядів

Міжнародний день нейтралітету

Святкування Міжнародного дня нейтралітету проводиться в другій декаді грудня. Свято встановлене резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у 2017 році. В цей День мають проводити освітні заходи на підвищення обізнаності громадськості в області нейтралітету.
У кожному конкретному суспільстві політика формування понять і закріплення стереотипів унікальна. Вона знаходиться в прямій залежності від амбіцій та прагнень людей, зацікавлених в збереженні і поліпшенні свого поточного положення, - йдеться на сайті dilovamova.com. Здавалося б, така суть прогресу і розвитку, але що робити, якщо в процесі збереження і поліпшення становища однієї групи людей починають страждати інтереси інших груп? Починається конфлікт, кульмінацією якого дуже часто стає війна. Як уникнути втягування в неї третьої сторони?
Нейтралітет. Він часто розглядається як практичне філософське поняття, пов’язане з відсутністю зацікавленості в участі в конфліктах, коли третя сторона абстрагується від конфлікту інтересів інших сторін, бере на себе зобов’язання рівнозначної неучасті в конфлікті по відношенню до будь-яких його сторін. Це по суті негативне поняття, і раніше воно розглядалася як недолік характеру, відхід від необхідності мислити і діяти, на відміну від сучасної тенденції поваги до нейтралітету як до чесноти. Як це можливо?
З абстрактної точки зору в цьому немає ніяких протиріч. Дотримання нейтралітету хоч і не дає ніяких гарантій того, що держава не постраждає від агресії будь-якої зі сторін конфлікту, проте, з точки зору нейтральної сторони, дозволяє в значній мірі уникнути можливих потенційних витрат, пов’язаних з процесами знищення і руйнування, які часто супроводжують конфлікти. З одного боку, нейтралітет будь-якої третьої сторони дає безпосередньому аргессору упевненість в тому, що ресурси нейтральної сторони не будуть використані для прямого нанесення йому шкоди, і можна спокійно продовжувати свою агресію. З іншого боку, дотримання нейтралітету залишає поле для діалогу з боку нейтрального пасіонарія. І нехай цей діалог здається порожнім, адже він ніяк не зобов’язує агресора припинити розвиток конфлікту, але ж будь-який діалог краще за його відсутність. Помірне посередництво також передбачає, що нейтральна сторона повинна виносити свої судження або сприяти діалогу між конфліктуючими сторонами без будь-якої упередженості, спираючись на процес, а не на результат.
Поява Міжнародного дня нейтралітету в календарі Організації Об’єднаних Націй, який запропоновано проводити 12 грудня, тому яскраве підтвердження. У резолюції A / RES / 71/275 від 2 лютого 2017 року, Генеральна Асамблея підтверджує важливість відстоювання принципів суверенної рівності держав, територіальної цілісності, самовизначення, невтручання у внутрішні справи держав і врегулювання міжнародних суперечок мирними засобами таким чином, щоб не ставити під загрозу міжнародний мир і безпеку.
Відзначається, що превентивна дипломатія є однією з основних функцій Організації Об’єднаних Націй і займає центральне місце серед функцій Генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй.
В цей День пропонується всім державам-членам, організаціям системи Організації Об’єднаних Націй та інших міжнародних і регіональних організацій, а також неурядовим організаціям і приватним особам проводити освітні і інші заходи, спрямовані на підвищення обізнаності громадськості в цій області.
Перед обличчям відвертої агресії, шантажу і погроз з боку деяких дуже «прогресуючих» держав, які ігнорують певні статті міжнародного права, державний нейтралітет виявився дуже доречним, адже в сучасному світі країни настільки взаємопов’язані, що різкий розрив таких зв’язків може спричинити значні негативні економічні та навіть політичні зміни для більшості держав і їх жителів. Позиція нейтралітету дозволяє уникнути значних втрат, буферизує процес і є цілком виправданою. І хоч нейтралітет і не може прямо сприяти встановленню справедливості, однак і не позбавляє цієї можливості у віддаленому майбутньому, на відміну від наслідків руйнівних агресивних дій, спрямованих на повне або часткове фізичне знищення опонента.

Міжнародний День Гір
Інші новини гру. 2019

Міжнародний День Гір

Міжнародний день гір (International Mountain Day), який відзначається 11 грудня, був встановлений за рішенням 57-ї Генеральної Асамблеї ООН у 2003 році. Відзначається відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/57/245. У відповідній...

День прав людини
Інші новини гру. 2019

День прав людини

Історичний розвиток нашої цивілізації на всіх етапах свого становлення постійно перетинался з одними і тими ж питаннями, які надалі були окреслені і узагальнені в цілісне поняття - права людини. Це сталося з абсолютно природних міркувань, так як...

МОН: Зарплати всіх освітян зростуть на 9%, а молоді вчителі зі стажем до 10 років отримають виплату майже 21 тис. грн
Інші новини лис. 2019

МОН: Зарплати всіх освітян зростуть на 9%, а молоді вчителі зі стажем до 10 років отримають виплату

Зарплати всіх освітян у новому році мають зрости на 9%, а молоді вчителі зі стажем до 10 років, що сьогодні отримують найменшу зарплату, наприкінці року отримають виплату у розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на 1 січня...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація