14 травня - День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни
12 травень, 2023 0 Коментарів 242 Перегляди

14 травня - День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Цього дня ми вшановуємо українців, які, ризикуючи власним життям і долями своїх рідних та близьких, рятували євреїв від знищення нацистами у часи Другої світової війни.

Як зазначається в заяві Міністерства закордонних справ, Україна посідає четверте місце за кількістю Праведників народів світу (після Польщі, Нідерландів та Франції).

За інформацією ізраїльського Національного меморіалу Катастрофи та Героїзму «Яд Вашем», Праведниками народів світу заведено вважати осіб, які за своєю національністю не були євреями, але з ризиком для свого життя рятували євреїв у роки Другої світової війни.
Загалом цього почесного звання удостоєні понад дві тисячі шістсот сімдесят українців.
Звання Праведника народів світу надається за дотриманням певних умов:
  • особу, яка може отримати почесну відзнаку, рекомендують лише єврейські організації;
  • особа не має бути етнічним євреєм, яка сповідує християнство;
  • допомога, яка надавалась євреям, мала бути безкорисною, тривалою та вагомою;
  • особа, яка переховувала євреїв, піддавалась реальній небезпеці для свого життя або життя своєї родини;
  • порятунок мав бути усвідомленою дією.
Люди, яких визнали Праведниками народів світу, отримують іменну медаль, почесний сертифікат і право вписати своє ім’я на Стіні Честі в Саду Праведників у Єрусалимі. Згідно із законом, Праведники народів світу отримують почесне громадянство Ізраїлю, а у випадку їхньої смерті – пам’ятне громадянство.

У цей день висловлюємо слова співчуття рідним і близьким усіх невинно загиблих. Схиляєм голову перед тими, хто, ризикуючи власним життям, рятував в’язнів нацистських концтаборів та дякуємо всім тим, хто захищає людське життя сьогодні. Миру усім нам, наснаги та сил. 

27 січня — Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту
Інші новини січ. 2023

27 січня — Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Під час Голокосту було вбито близько 6 млн євреїв, що становить приблизно третину всього єврейського населення світу Сьогодні в Україні і світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Цей День проголошений резолюцією Генеральної...

Бабин Яр. Зберігати пам'ять – наша відповідальність
Інші новини вер. 2021

Бабин Яр. Зберігати пам'ять – наша відповідальність

Бабин Яр. Назва цієї місцини на тодішніх околицях Києва стала узагальненою, увійшла без перекладу у всі мови світу як символ кривавого злочину нацистського режиму, який перекреслив усі тогочасні моральні ідеали європейської цивілізації і всі...

День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни
Інші новини травень. 2021

День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

14 травня Україна вперше відзначає День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Пам’ятну дату в цьому році запровадила Верховна Рада України своєю постановою, яка була ухвалена 2 лютого. Інститут національної пам’яті...

0 Коментарів

Авторизація