Офіс Омбудсмана застерігає громадян від шахрайської схеми з використанням персональних даних
04 лип, 2023 0 Коментарів 302 Перегляди

Офіс Омбудсмана застерігає громадян від шахрайської схеми з використанням персональних даних

До нас звернувся громадянин України щодо здійснення стосовно нього невідомою особою шахрайських дій з використанням його персональних даних.

За словами заявника, він переглядав стрічку в соцмережі TikTok і натрапив на відео про можливість отримання коштів начебто від міжнародної організації. Це відео містило покликання на вебсайт. Після введення персональних даних на цьому вебсайті, шахрай заволодів обліковим записом Telegram заявника та розіслав від його імені повідомлення всім його контактам.

У цьому повідомленні було прохання позичити кошти на день. У результаті шахрай привласнив гроші заявника.

Щоб не стати жертвою зловмисників, необхідно не розголошувати свої персональні дані на сумнівних, неперевірених вебсайтах, а також уважно ставитись до отриманих повідомлень.

За заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) передбачена кримінальна відповідальність за статтею 190 ККУ.

Також за незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу передбачена кримінальна відповідальність за статтею 182 ККУ.

Якщо Ви стали жертвою шахрайських дій, необхідно звернутись до Національної поліції України із заявою про вчинення щодо Вас кримінального правопорушення.

Рекомендації Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо захисту персональних даних під час дистанційного надання освітніх послуг.
Інші новини лют. 2022

Рекомендації Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо захисту персональних даних

Від початку пандемії, спричиненої поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19 набрало обертів використання різноманітних онлайн-платформ, месенджерів і чатів під час дистанційного надання освітніх послуг. Застосування цифрових технологій з...

Як уникнути телефонного шахрайства – поради від фахівців банку
Інші новини лип. 2020

Як уникнути телефонного шахрайства – поради від фахівців банку

Телефонне шахрайство – це найпоширеніший вид шахрайства. І дуже часто від нього страждають люди поважного віку. Зловмисник входить в довіру та домагається, щоб потенційна жертва переказала йому гроші або передала дані своєї картки. Сценаріїв такого...

Міжнародний день захисту персональних даних
Інші новини січ. 2020

Міжнародний день захисту персональних даних

День захисту персональних даних міжнародне свято, яке щороку відзначається 28-го січня. Метою цього Дня є підвищення рівня інформованості та активного сприяння в захисті конфіденційності даних насамперед особистого характеру, а також поширення...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація