10 грудня - День прав людини
10 гру, 2023 0 Коментарів 164 Перегляди

10 грудня - День прав людини

Саме цей день в 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини. Вона стала першим універсальним міжнародним актом з прав людини, що проголошує цивільні та політичні права і свободи особистості - рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші. У Декларації заявлено також, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх раси, статі, мови, релігії тощо. Загальною декларацією прав людини започатковано процес створення системи міжнародних стандартів у галузі прав людини, набуття ними універсального характеру.

Цей день щорічно проходить під певним гаслом, зокрема: «Право на життя», «Людська гідність та справедливість для всіх нас», «Недискримінація», «Правозахисники в усьому світі, що борються за викорінення дискримінації», «Вшановуємо права людини!», «Мій голос має значення», «20 років боротьби за ваші права», «Права людини 365 днів в році», «Борись за чиїсь права сьогодні!» та інші.

Ще одним міжнародним актом, покликаним гарантувати захист прав людини, є Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод.
Україна, будучи державою-членом Ради Європи, 17 липня 1997 року ратифікувала Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та Протоколи до неї. Згідно преамбули Конвенції вона має на меті забезпечити загальне та ефективне визнання прав людини, проголошених Генеральною Асамблеєю ООН у Загальній декларації прав людини.

На сьогоднішній день, одним з найстрашніших злочинів проти українського народу є Голодомор 1932-1933 років, вчинений російською імперією, який винищив голодом від 4 млн до 10 млн українців.

Тепер, коли з 24 лютого 2022 року російська федерація веде проти нашої держави відкриту повномасштабну війну, пам'ять про Голодомор та радянські злочини проти українського народу набуває ще більшого значення у світлі російського вторгнення та нової спроби стерти українську національну ідентичність.

Тому сьогодні, як ніколи людство має згуртуватися для досягнення спільної мети – захисту прав людини та створення сприятливих та безпечних умов життя в усьому світі.

Як звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (інфографіка)
Інші новини чер. 2023

Як звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (інфографіка)

Моніторинг додержання прав і свобод людини і громадянина у межах наданих законодавством повноважень здійснює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Права людини стали основною мішенню під час війни, що спричинило суттєві зміни в роботі...

10 грудня-День прав людини
Інші новини гру. 2020

10 грудня-День прав людини

Історичний розвиток нашої цивілізації на всіх етапах свого становлення постійно перетинався з одними і тими ж питаннями, які надалі були окреслені і узагальнені в цілісне поняття - права людини. Це сталося з абсолютно природних міркувань, так як...

День прав людини
Інші новини гру. 2019

День прав людини

Історичний розвиток нашої цивілізації на всіх етапах свого становлення постійно перетинался з одними і тими ж питаннями, які надалі були окреслені і узагальнені в цілісне поняття - права людини. Це сталося з абсолютно природних міркувань, так як...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація