Наші діти прокидаються від вибухів за вікном. Їм страшно. Страшно і нам, дорослим.
02 січ, 2024 0 Коментарів 141 Перегляд

Наші діти прокидаються від вибухів за вікном. Їм страшно. Страшно і нам, дорослим.

Підтримати дитину і допомогти їй впоратися зі страхом допоможуть поради дитячої й сімейної психологині Світлана Ройз. Вона, зокрема, радить діяти за таким алгоритмом:
? Нормалізація
Дорослий фіксує і пояснює ситуацію: 
«Я бачу, що ти боїшся. Цей звук справді лякає, але він означає, що наші ЗСУ зафіксували загрозу і зараз її знешкоджують. Про нашу безпеку дбають – тож і нам треба подбати про себе і йти в укриття».
? Підтримка
Дорослий сигналізує дитині про підтримку й пропонує дію: 
«Я з тобою і буду з тобою весь час. Хочеш, я візьму тебе на руки, а ти візьмеш свою іграшку (воду, домашнього улюбленця)?»
? Завершення
Дорослий акцентує, що загроза минула, і відзначає силу дитини:
«Все минулося. Ми в безпеці. Спасибі, ти був (була) таким сміливим, міцним. Ми чули так багато гучних звуків (їх можна назвати), але ми впорались».  
? Можна пограти в терапевтичну «гру»: розтерти вуха й уявити, що з них «висипається» в долоню чи на землю все, що їм заважає. Можна уявити себе собакою, який щойно вийшов з води й струшує з себе всю воду.
Далі «будуємо» місток до наступних дій: для цього запитуємо дитину про те, що будемо робити далі, коли вийдемо з укриття.
Це поради працюють не тільки для дітей, а можуть бути корисними й для дорослих. 
ℹ  Додаткові прийоми, як зняти напругу і страх у дитини доступні за посиланням: https://bit.ly/3TrKpbR

«Набута інвалідність дитини. Поради батькам і фахівцям»: за сприяння ЮНІСЕФ розроблено брошуру, яка допоможе малечі адаптуватись до нового життя
Інші новини гру. 2022

«Набута інвалідність дитини. Поради батькам і фахівцям»: за сприяння ЮНІСЕФ розроблено брошуру, яка

Внаслідок повномасштабного вторгнення росії багато українських дітей отримали травми та поранення, які призвели до інвалідності. Щоб допомогти малечі адаптуватися до нового життя Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) разом із навчально-реабілітаційним центром...

25 ТРАВНЯ — МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗНИКЛИХ БЕЗВІСТИ ДІТЕЙ
Інші новини травень. 2022

25 ТРАВНЯ — МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗНИКЛИХ БЕЗВІСТИ ДІТЕЙ

Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день зниклих безвісти дітей. В Україні відбувається безліч трагедій, пов’язаних зі зникненням дітей різного віку. Це велика трагедія для рідних та близьких, яким довелося пережити біль втрати своєї дитини....

Як запобігти переохолодженню та обмороженню – поради спеціалістів Держпродспоживслужби
Інші новини лют. 2021

Як запобігти переохолодженню та обмороженню – поради спеціалістів Держпродспоживслужби

У найближчі дні в Україні та Івано-Франківській області очікується різке зниження температури повітря, хуртовина, пориви вітру 15-20 м/с. За таких умов найбільше людина ризикує обморозити руки, ноги, ніс, щоки та вуха. Коли людина змерзає,...

0 Коментарів

Авторизація