Зменшено розмір витрат на копіювання документів, що надаються за запитом на інформацію
23 січ, 2020 0 Коментарів 917 Переглядів

Зменшено розмір витрат на копіювання документів, що надаються за запитом на інформацію

Кабінет Міністрів України 15 січня вніс зміни до постанови, яким затверджено граничні норми витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію.
Відтепер розмір цих витрат зменшено. Також врегульовано питання розміру граничних витрат на сканування таких документів. Проект постанови розроблено Держкомтелерадіо на виконання доручень Кабінету Міністрів України та листа Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
Нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» запитувач інформації зобов’язаний відшкодувати фактичні витрати на копіювання та друк документів, якщо їхній обсяг перевищує 10 сторінок. Розмір фактичних витрат визначається відповідним розпорядником на копіювання та друк в межах граничних норм, встановлених Кабінетом Міністрів України. Раніше для розрахунку цих граничних норм використовувалась мінімальна заробітна плата станом на дату копіювання та друк документів.
Більшість розпорядників інформації під час затвердження розміру фактичних витрат використовували максимально допустиму вартість копіювання або друку документів певного формату. Суттєве підвищення розміру мінімальної заробітної плати призвело до зростання вартості отримання запитувачами копій документів та вплинуло на можливість реалізації права кожного на доступ до публічної інформації.
Крім того, через відсутність регламентації граничних витрат на сканування документів розпорядники інформації надавали запитувачам скановані документи безкоштовно. Велика кількість запитів та сканування документів, які налічують по кілька тисяч аркушів, могло призвести до блокування роботи державного органу.
З огляду на ці обставини, виникла необхідність врегулювати питання розміру граничних витрат на сканування документів, що надаються електронною поштою у відповідь на інформаційний запит, а також встановити економічно обґрунтовані розміри граничних витрат на ксерокопіювання документів та їх друк. Відтепер копіювання або друк однієї сторінки копії документів формату А4 та меншого розміру (в тому числі двосторонній друк) коштує не більше ніж 0,2 відсотка розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб; формату А3 та більшого розміру - не більше ніж 0,3 відсотка розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Копіювання або друк однієї сторінки копій документів будь-якого формату, якщо в документах поряд з відкритою інформацією міститься інформація з обмеженим доступом, що потребує її відокремлення, приховування тощо (в тому числі двосторонній друк), коштуватиме запитувачу від 0,3 до 0,5 відсотка розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. А сканування документів будь-якого формату - не більше ніж 0,1 відсотка.
Розмір плати за виготовлення однієї сторінки копії документу розраховується від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який існує на дату копіювання, друку або сканування документів.

Ціна на газ для населення знижується на 13% вже у грудні
Інші новини гру. 2019

Ціна на газ для населення знижується на 13% вже у грудні

Ціна на природний газ для споживачів , які купують газ на умовах ПСО (покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку), у грудні 2019 року складе 4277 грн за тис. куб. м (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і транспортних витрат). Це на 13%...

Уряд переводить низку бюрократичних процедур у цифровий формат
Інші новини лис. 2019

Уряд переводить низку бюрократичних процедур у цифровий формат

Уряд продовжує «оцифровувати» бюрократичні процедури та документи. Онлайн можна буде також відновити втрачені або викрадені посвідчення водія за допомогою онлайн-процедури. Вже незабаром їх можна буде замовити через електронний кабінет водія або...

Уряд розширив державну підтримку програми будівництва доступного житла у 2019 році
Інші новини жов. 2019

Уряд розширив державну підтримку програми будівництва доступного житла у 2019 році

Відповідні зміни до постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання забезпечення громадян доступним житлом» було схвалено на виїзному засіданні Уряду в Маріуполі. Проект доповнено нормою щодо визначення граничної вартості 1 кв. метра житла для...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація